Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - Ημερίδα για γυναίκες . “η ζωή του γυναικείου φύλου αποτελεί ιδιαιτέραν τινά ιστορίαν”

ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - Ημερίδα για γυναίκες . “η ζωή του γυναικείου φύλου αποτελεί ιδιαιτέραν τινά ιστορίαν”
Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΑΒΗ από το Λύκειο των Ελληνίδων Κατερίνης ημερίδα με τον γενικό τίτλο “Αφηγήσεις γυναικών”.


Η Ομότιμη Καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ρούλα Ζιώγου τόνισε πως η ζωή του γυναικείου φύλου “αποτελεί ιδιαιτέραν τινά ιστορίαν”. Στην εισήγησή της με τίτλο: “Ίστορίες ζωής των πρώτων γυναικών επιστημόνων: Άτομα και συλλογικότητες – Ο ρόλος της Καλλιρρόης Παρρέν και του Λυκείου των Ελληνίδων”, μίλησε -μεταξύ άλλων- για τις πρώτες Ελληνίδες επιστήμονες, και μάλιστα κατέγραψε τις πρώτες φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής από την Κατερίνη (Λιάκου Μάρθα του Βασιλείου, 1931, συμβολαιογράφος, Λιάκου Αλκμήνη του Βασιλείου, 1935, συμβολαιογράφος, Παππά Άννα του Σπύρου, 1941, δημόσιος υπάλληλος, Τεγούλια Ελπίς του Νικολάου, 1942, δημοτικός υπάλληλος. Πρώτη απόφοιτη του Γυμνασίου Κατερίνης το 1924 η Ασπασία Μόσχη).

Η δεύτερη ομιλήτρια, η κ. Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, αναφέρθηκε στις “3 γενιές φεμινιστριών” που συναντιούνται, συνεργάζονται και συμπορεύονται στην έρευνα του γυναικείου ζητήματος και εξήγησε τη μέθοδο εργασίας της Όλγας Παντούλη, η οποία εκπροσωπεί την τρίτη γενιά.

Η Όλγα Παντούλη, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό ΑΠΘ, πήρε τελευταία τον λόγο και μίλησε για τη διδακτορική διατριβή της, παρουσιάζοντας παράλληλα το βιβλίο της με τον τίτλο: “Αφηγήσεις ζωής Ελληνίδων επιστημόνων-Η εξέλιξή τους στους τομείς της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Μηχανικής και της Τεχνολογίας” (εκδοτικός οίκος ‘Ρώμη’, Θεσσαλονίκη).

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.