Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Αποχαιρετώντας την Ines

Αποχαιρετώντας την Ines
Μια Γερμανίδα, μας έδειξε τον δρόμο της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας. Ας γίνει ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση, από όλους μας.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου 2017 σε μια σεμνή – μεταξύ φίλων – γιορτή, μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας αποχαιρέτησαν την Ίνες Μπέννετ.



Η Ίνες είναι μια Γερμανίδα γιατρός, η οποία από τον περασμένο Νοέμβριο έως και σήμερα, για 6 ολόκληρους μήνες, αφιερώθηκε στην ενίσχυση του Κοινωνικού Φαρμακείου της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και των Γιατρών του Κόσμου.

Η Ines Bennet πέραν της αγάπης της για την Ελλάδα, ήταν μία από τις επιβάτιδες, το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000, του «Εξπρές Σάμινα» στο τραγικό εκείνο ναυάγιο, έξω από την Πάρο. Τότε, μέσα στη νύχτα, οι Έλληνες της έσωσαν τη ζωή και είναι κάτι που ήθελε να τους το ανταποδώσει με κάποιο τρόπο. Τον τελευταίο χρόνο παρακολούθησε ταχύρρυθμα τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στη Γερμανία, για να καταλαβαίνει τους ασθενείς της, όσο θα ήταν στην Κατερίνη.

Επί 6 μήνες, η Ίνες, στερήθηκε από τη δουλειά της, στερήθηκε τους φίλους της μα κυρίως στερήθηκε τον σύζυγό της και τα παιδιά της, για να καταφέρει να ανταποδώσει στους Έλληνες, λίγο από εκείνο το οποίο κάποιοι συνέλληνές μας, κάποτε της χάρισαν. Την ίδια τη ζωή της. Καθημερινά, εργάζονταν επί ώρες στις εγκαταστάσεις του Καπνικού Σταθμού, βοηθούσε στη διαλογή φαρμάκων, στήριζε τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου ενώ πολύτιμη αποδείχτηκε και η βοήθειά της σε ότι αφορά στο προσφυγικό.

Μια ευρωπαία συνάνθρωπός μας, αποχαιρετά την πόλη μας, έχοντας προσφέρει, ανιδιοτελώς και μάλιστα με προσωπικό κόστος, χρόνο και πολύτιμη εργασία για να μπορέσουν εκατοντάδες συντοπίτες μας να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό, για να μπορέσουν εκατοντάδες ανασφάλιστοι να λάβουν τη φαρμακευτική αγωγή η οποία τους ήταν απαραίτητη για να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Μια Γερμανίδα, μας έδειξε τον δρόμο της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας. Ας γίνει ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση, από όλους μας.

Ο Μανώλης Βρέντζος, υπεύθυνος λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου, εκπροσωπώντας την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, ευχαρίστησε την Ines και της ευχήθηκε καλό ταξίδι εκ μέρους όλων μας.

Η παρουσία της Ίνες έξι μήνες τώρα κοντά μας, πέρα από την περιστασιακή συνύπαρξη των δύο λαών μας, και την κοινή μας ζωή στο πλαίσιο των θεσμών της Ε.Ε, για εμένα συμβολίζει κυρίως την κοινή μας μοίρα. Την κοινή μοίρα των δυο λαών μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, σε έναν κόσμο που χάνει την σταθερότητα του παρελθόντος, που παραπατεί, που δείχνει να αναζητά τον προσανατολισμό του επιστρέφοντας σε μοντέλα απαντήσεων που με ανυπολόγιστο κόστος και με απίστευτο πόνο η ανθρωπότητα απέρριψε στο όχι πολύ μακρυνό παρελθόν. Αναφέρομαι στο φαινόμενο της αναβίωσης σε μαζική κλίμακα σε όλη την Ευρώπη του φαινομένου της βίας και του φασισμού, ενώ ταυτόχρονα η δημοκρατία φαλκιδεύεται και γίνεται γράμμα νεκρό, ιδιαίτερα στον τόπο που γεννήθηκε, στον τόπο μας. Οι ισχυροί που ελέγχουν τους θεσμούς στην Ευρώπη και στον κόσμο, έχουν ανακηρύξει ως υπέρτατη αξία τις προτεραιότητες των αγορών καταδικάζοντας μαζικά εκατομμύρια ζωές ανθρώπων.

Σ’ αυτή την συγκυρία, η Ίνες έκανε την επιλογή της, έδωσε τη δική της απάντηση, πήρε θέση. Μέσα σ’ αυτή την μεγάλη εικόνα, η μικρή εικόνα ενός ανθρώπου, της δικής μας της Ίνες, που άφησε το σπίτι της την οικογένειά της, τη δουλειά της, τους φίλους της, την τακτοποιημένη ζωή της, για να έρθει σε εμάς, να μείνει κοντά μας προσφέροντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της σε μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας, εκτός από κατάθεση συνείδησης και ακριβών αισθημάτων, έχει και μια διάσταση ιστορική, αποτελεί και έναν σεμνό διάλογο με την σύγχρονη ιστορία των λαών μας και της ηπείρου μας.

Σαν μια μικρή αναγνώριση και προσπάθεια ανταπόδοσης αυτής της ευγενικής και γενναιόδωρης πράξης σου, Ίνες, θέλομε να σου προσφέρωμε ένα μικρό συμβολικό δώρο, όλοι εμείς, και εκ μέρους όλων των απόντων συμπολιτών μας που ευεργετήθηκαν από την παρουσία σου κοντά μας.

Ένα δώρο ασήμαντο από την άποψη της αγοράς, αλλά σημαντικό για εμάς από την άποψη του συμβολισμού και του μύθου που φέρει.

Είναι μια μικρή ελιά, το δένδρο που έχει συνδεθεί με την πορεία του λαού μας ανά τις εποχές που έχομε κατοικήσει αυτό τον όμορφο βράχο που πάνω του σκάει ακατάπαυστα η Μεσόγειος, κουβαλώντας στα κύματα και στους ανέμους της την ανάσα της ανατολής και της δύσης. Ήταν το δένδρο – δώρο που οι Αθηναίοι επέλεξαν να πάρουν από τη θεά Αθηνά, τοποθετώντας το πάνω από το απαραίτητο για τη ζωή νερό που τους πρόσφερε ο Ποσειδώνας. Είναι το δέντρο που τα κλαδιά του στεφάνωσαν του αρχαίους ολυμπιονίκες. Είναι το λάδι που χρησιμοποιήθηκε πάντα ως ίαμα. Το λάδι που συμμετέχει στις ιερές τελετές και στα μυστήρια. Το λάδι που μέσα του φιλοξενεί την ειρήνη, την πραότητα, τη γαλήνη, τη συμπόνια, την ανοχή, την θεραπεία το φως, την ζωή.

Ευχόμαστε να σε συντροφεύει πάντα η ευλογία της ελιάς και του καρπού της.

Σ’ ευχαριστούμε θερμά. Είναι τιμή για εμάς παρουσία σου εδώ και είμαστε ευγνώμονες για την παραμονή σου κοντά μας. Θέλομε να ξέρεις, ότι η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοιχτή για εσένα και τους ανθρώπους σου. Όποτε θελήσεις να μας επισκεφθείς στο μέλλον, θα έχεις πάντα να συναντήσεις εδώ φίλους που θα σε υποδεχθούν με εκτίμηση και με αγάπη.

Καλό σου ταξίδι.

Μερικές από τις φωτογραφίες της εκδήλωσης: Φωτογραφικό άλμπουμ



Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ - Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 8 (Καπνικός Σταθμός)
Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 39000 Δευτ., Τετ. και Παρ. από 18:00 - 21:00 / κινητό 6981 66 51 58 (WhatsUp)
info@otoposmou.com - www.otoposmou.gr