Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Το θυμάρι και τα αγριοβότανα της Λήμνου


Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Λήμνος την άνοιξη είναι ένα απέραντο χαλί από αγριολούλουδα. Εκτός απ’ το θυμάρι που μοσχοβολάει όλο το χρόνο, στη Λήμνο υπάρχουν εκατοντάδες φυτά και βότανα, όπως ρίγανη, χαμόμηλο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, βατόμουρα κ.ά.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ξεκινήσει ήδη από χρόνια μια προσπάθεια αξιοποίησης αυτού του μοναδικού θησαυρού, με φυτώριο αρωματικών φυτών στο Λιβαδοχώρι.

Μέλια υπάρχουν πολλά σε όλη την Ελλάδα. Το θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου όμως φημίζεται για το έντονο άρωμά του και τη φίνα γεύση του. Γι’ αυτό πολλές μεγάλες επώνυμες εταιρίες παραγωγής και συσκευασίας μελιού αγοράζουν κάθε χρόνο σε μεγάλες ποσότητες χύμα το θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου, για να εμπλουτίσουν με άρωμα και γεύση τα μέλια από άλλες περιοχές της χώρας.



Το νησί είναι ευλογημένο από τον θεό Ήφαιστο. Όλα τα προϊόντα του (κηπευτικά, αρτοσκευάσματα, ψάρια, κρασιά κ.ά.) έχουν μια έντονη γεύση, ένα ιδιαίτερο άρωμα και την παλιά χωριάτικη νοστιμιά. Οι κεχαγιάδες κτηνοτρόφοι λένε ότι η ιδιαίτερη νοστιμιά των γαλακτοκομικών και των τυριών της Λήμνου (φλωμάρια, κουσκούσι, τραχανάς, φέτα καλαθάκι, μελίχλωρο, κασκαβάλι,), οφείλεται στο ότι στους λόφους του νησιού τα πρόβατα μαζί με το χορταράκι βόσκουν και τα άφθονα αρωματικά αγριοβότανα.