Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

"Διάκοσμος": Όνειρα και λογική συνθέτουν μια πραγματικότητα αλλόκοσμη - Η έκθεση του κατερινιώτη εικαστικού Γιάννη Τσιγάρα στην Γκαλερί Μάτι, 10-26 Μαΐου

Με βάση την απλότητα μιας γραμμής χωρίς κατεύθυνση και πρόθεση, ιδέες, όνειρα και μορφές σχηματοποιούνται στην ζωγραφική του Γιάννη Τσιγάρα. Μια συνθετότητα που αναδεικνύεται, εκφράζοντας δυνάμεις ζωτικές, εσωτερικές, αισθησιακές. Αυτή είναι η αίσθηση που δημιουργεί η ενότητα έργων “Διάκοσμος” που ο κατερινιώτης εικαστικός παρουσιάζει στην Γκαλερί Μάτι το διάστημα 10 με 26 Μαΐου.






Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται αυτή την Πέμπτη στις 8:30μ.μ.







Ακολουθώντας δημιουργική διαδικασία αυτόματη, η ρυθμική κίνηση συνθέτει εικόνες που πηγάζουν από το ασυνείδητο για να αποτυπωθούν με γραμμές παράλληλες, διακεκομμένες και τεμνόμενες. Σε δεύτερο χρόνο, με την καταλυτική παρέμβαση της λογικής, φόρμες, μοτίβα και σχήματα ταυτοποιούνται και αναδεικνύονται, γειώνοντας το παράλογο αυτό σύμπαν με την πραγματικότητα.

Την έκθεση περιγράφει η Ιστορικός Τέχνης Στέλλα Αναστασάκη, λέγοντας τα παρακάτω: “Ένα μωσαϊκό από εικόνες που εκπέμπουν ζωντάνια μέσα από τα χρώματα και τη ροή τους. Μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, διατηρεί την προσήλωσή του σταθερή στη γη και αρχέγονα στοιχεία όπως ο ήλιος, το νερό και το χώμα αναδεικνύονται ως ζωογόνες δυνάμεις σε μια σχέση που δεν έχει πια υπερβατικό αλλά μάλλον αισθησιακό χαρακτήρα”.

Επίσης, υπογραμμίζεται η ρυθμική περιπλοκή γεωμετρικών σχημάτων, φυτικών μοτίβων και αλληγορικών συμβόλων. “Οι πυκνές και σφιχτά δεμένες συνθέσεις, αποκαλύπτουν αυτό που στη λαϊκή τέχνη – και όχι μόνο στην ελληνική – περιγράφεται ως τρόμος του κενού και στη συγκεκριμένη περίπτωση εκφράζεται με την πληθωρική εναλλαγή διακοσμητικών μοτίβων. Η μη ρεαλιστική χρήση του χρώματος και η ανάδειξη έντονων χρωματικών αντιπαραθέσεων δημιουργούν ένα σύνολο που πάλλεται από ζωντάνια και ενέργεια.

Οι κανόνες της προοπτικής, των αναλογιών και της φωτοσκίασης εξοβελίζονται. Τα φανταστικά τοπία και οι ψυχεδελικές συνθέσεις λούζονται από ένα λαμπρό φως που δεν ρίχνει σκιές, συντελώντας στη δημιουργία μιας αινιγματικής ατμόσφαιρας. Λαϊκή παράδοση, αρχαία ελληνική τέχνη, αιγυπτιακή και ισλαμική αρχιτεκτονική και το κίνημα του σουρεαλισμού, όλα προσφέρουν στοιχεία”.

Ο ήλιος, το μάτι, η σπείρα και το νερό αποτελούν τα βασικά συνθετικά στοιχεία που συναντώνται σχεδόν σε όλα τα έργα της έκθεσης και απαρτίζουν, όπως ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει, “ένα requiem προς ό,τι ζει και πεθαίνει”.

Βιογραφικό

ο Γιάννης Τσιγάρας γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην πόλη της Κατερίνης. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην École Supérieure d'Art et Design του Saint-Étienne και στην École Supérieure des Beaux Arts του Montpellier της Γαλλίας. Στο προσωπικό του εργαστήριο δημιουργεί τα δικά του εικαστικά έργα ζωγραφικής και κατασκευών, και παραδίδει μαθήματα σχεδίου, ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιδωτού, βιτρό και κατασκευών. Εργάστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αποτυπώνοντας ευρήματα και ανασκαφές και έχει στο ενεργητικό του τόσο ατομικές όσο και ομαδικές εκθέσεις.

Πληροφορίες:

Γιάννης Τσιγάρας - “Διάκοσμος” ǀ Έκθεση ζωγραφικής
Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, ώρα 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 10 – 26 Μαΐου 2018
Χώρος - Διεύθυνση: Γκαλερί Μάτι, Αβέρωφ 4 - 60100 Κατερίνη,
Τηλ: 2351031275, www.e-mati.gr