Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Η επίσημη παρουσίαση του 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2018 στην Αθήνα

ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου, ενός φεστιβάλ -θεσμού για τον πολιτισμό της Πιερίας και της Βόρειας Ελλάδας.




Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του επιβλητικού μουσείου, η διοίκηση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου υποδέχτηκε τους εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτιστικής ηγεσίας της χώρας, μελών των πρεσβευτικών και προξενικών αρχών, των οποίων τα κράτη έχουν τιμηθεί μέσω του θεσμού της τιμώμενης χώρας που καθιερώθηκε από το 2010.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την δυνατότητα να φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ολύμπου στο μουσείο της Ακρόπολης, ενός φεστιβάλ με κοινή πορεία των ανασκαφών στο Δίον. Κατόπιν τον λόγο πήρε ο πρέσβης της Τσέχικης Δημοκρατίας Γιαν Μπόντι ως εκπρόσωπος της φετινής τιμώμενης χώρας του Φεστιβάλ που εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις των δυο χωρών κι ευχήθηκε την περαιτέρω ενίσχυσή τους μέσω του φεστιβάλ. Μετά απεύθυνε χαιρετισμό εκπρόσωπος εκ μέρους του υφυπουργού Εξωτερικών και βορειοελλαδίτη πολιτικού κου Γιάννη Αμανατίδη η οποία τόνισε τον ρόλο του θεσμού της τιμώμενης χώρας και τη συμβολή του πολιτισμού ως μοχλού στην προσέγγιση των λαών.

Την τοπική αυτοδιοίκηση και συνδιοργανώτρια του Φεστιβάλ εκπροσώπησαν η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου και οι δήμαρχοι Κατερίνης και Δίου – Ολύμπου. Η αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης που παρέχει η περιφέρεια και το πόσο απαραίτητη έχει καταστεί η συνδρομή αυτή στη μακροχρόνια πορεία του θεσμού. Ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης μεταξύ άλλων τόνισε πως το φεστιβάλ Ολύμπου και το Δίον αποτελούν ιστορική αναφορά για τον τόπο και τις τέχνες και δεν περιορίζονται στα φυσικά όρια του Δίου, του Ολύμπου και της Πιερίας αλλά είναι παγκόσμια.


Τέλος ο δήμαρχος Δίου -Ολύμπου Κωνσταντίνος Δημόπουλος ανέφερε πως το φεστιβάλ του Ολύμπου αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια εορτών του ιστορικού παρελθόντος όπως τα «Ολύμπια εν Δίω».

Τη δική του πινελιά στην εκδήλωση έβαλε ο γνωστός παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας τονίζοντας την ανάγκη και τη σημασία της πολιτιστικής αποκέντρωσης, ενώ τις επιμέρους εκδηλώσεις παρουσίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος. Στον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν η Κατερινιώτισσα δημοσιογράφος Σοφία Δήμτσα.

Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία του φεστιβάλ στην πολιτιστική, καλλιτεχνική, τουριστική ανάπτυξη της Πιερίας και της βόρειας Ελλάδας γενικώς. Τόνισαν το πόσα πράγματα μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη συντονισμένη προσπάθεια και το μεράκι των ανθρώπων που αγαπούν την τέχνη και τον τόπο τους. Χαιρέτισαν την απόφαση για εξωστρέφεια του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, μια πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε έπειτα από την ευγενέστατη αποδοχή του καθηγητή και προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης κου Παντερμαλή να φιλοξενήσει στο αμφιθέατρο του Μουσείου την πρώτη και την πλέον επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των φετινών εκδηλώσεων στην Αθήνα. Όλοι τους ευχήθηκαν ένα ωραίο και δημιουργικό καλοκαίρι πάντα με τις 47 εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ υπό την επίβλεψη του κου καλλιτεχνικού συμβούλου Γιώργου Χανδόλια.

Παρόντες ήταν ο βουλευτής Πιερίας Χαράλαμπος Τζαμακλής ο οποίος ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Τσεχίας μεσολάβησε ώστε να οριστεί η τσέχικη δημοκρατία τιμώμενη χώρα του θεσμού για φέτος. Σημειώνεται πως η Τσεχία γιορτάζει τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Τσεχοσλοβακίας και 25 από την ανακήρυξη της Τσεχικής Δημοκρατίας. Επίσης παραβρέθηκαν: Ο πρώην υπουργός Οικονομίας ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης Παραβρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επίσης, η ηθοποιός και παραγωγός Κάρμεν Ρουγγέρη, ο τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος καθώς και καλλιτεχνικοί παραγωγοί σχημάτων που συμμετείχαν ή θα συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου. Επιπρόσθετα ήρθαν και εκπρόσωποι του Τύπου, του Επιμελητήριου Πιερίας -συνδιοργανωτή του φεστιβάλ, η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά- Λάμπρου, Κατερινιώτες που ζουν πλέον στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος είναι το άνοιγμα σε καινούργιους χώρους – όπως εκδηλώσεις μέσα στο κάστρο του Πλαταμώνα και στον παραδοσιακό Παλαιό Παντελεήμονα.