Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

«Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» και η κοινωνική δράση των πολιτών της Πιερίας σε άρθρο της Süddeutsche Zeitung

Μια από τις μεγαλύτερες και έγκριτες γερμανικές εφημερίδες, η Süddeutsche Zeitung, φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο, Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018, ένα άρθρο αφιερωμένο στο έργο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου».

Το κείμενο υπογράφει ο δημοσιογράφος Hans von der Hagen, ο οποίος σκιαγραφώντας το πορτραίτο του πρωτεργάτη της Ηλία Τσολακίδη, εξαίρει το έργο της πολυσχιδούς ομάδας από την Κατερίνη που έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη και αποτελεί πρότυπο κοινωνικής αντίστασης και κινηματικών δράσεων.

Επίσης, αναφέρεται στην απόφαση ενός από τα αρχαιότερα σχολεία της Ευρώπης να εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών των μαθητών του τη διδασκαλία των πρακτικών που εφαρμόζονται στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης.

Ο κ. Hagen επισκέφτηκε πριν το Πάσχα τις κοινωνικές δομές της ομάδας και επί 3 συνεχόμενες ημέρες παρακολούθησε την λειτουργία τους, συζήτησε με εθελοντές και οφελούμενους, με πολίτες που συνάντησε τυχαία στον πεζόδρομο της πόλης και μέσα από τον διάλογο με τους πρωτεργάτες της ομάδας, επιχειρεί να εξηγήσει στον Γερμανό αναγνώστη, πως επηρέασε η οικονομική κρίση την ζωή των πολιτών αλλά και πως αντιστέκονται οι Έλληνες στις πολιτικές των μνημονίων.

Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί κάθε εβδομάδα στην σελίδα „Porträt“ (πορτραίτο) διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, της τέχνης, της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τους πολίτες μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Β. Ελλάδας να καταφέρνουν να συγκεντρώνουν εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον όχι μόνο διεθνών ΜΜΕ αλλά και πανεπιστημιακών φορέων οι οποίοι εντάσσουν τις καινοτόμες δράσεις τους σε κοινωνικές έρευνες.

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ θα επισκεφτεί τον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης για να συγκεντρώσει πληροφορίες για το ιστορικό κτίριο και τον τρόπο με τον οποίο μια ομάδα απλών πολιτών κατάφερε με τις κινηματικές της δράσεις να αλλάξει την λογική της πόλης, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση των πολιτών με τα κοινά και να εξοικειώσει τον πολίτη με τον δημόσιο χώρο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για την προάσπισή του.

Το άρθρο στα Γερμανικά.


Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ - Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)