Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Εργατικό Κέντρο Κατερίνης - ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ -32% ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25

Το ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ με την 35/2018 απόφασή του αναγνωρίζει ότι η μείωση κατά 32% των αποδοχών συναδέλφισσας, μέλους του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ν Πιερίας,

βάσει της 6/2012 ΠΥΣ είναι αντισυνταγματική, διότι έλαβε χώρα με ηλικιακό κριτήριο και την οδήγησε σε έντονη μισθολογική διαφοροποίηση σε σύγκριση με τους συναδέλφους της άνω των 25 ετών. Επίσης αναγνωρίζει ότι οι νομοθέτες δεσμεύονται από τις θεμελιώδεις επιταγές του Συντάγματος στη ρύθμιση ουσιωδώς ομοίων εργασιακών σχέσεων και δεν μπορούν να νομοθετούν με τρόπο που οι εργαζόμενοι να μεταχειρίζονται διαφορετικά.

Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια και ενίσχυση της απόφασης 34/2015 του ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ με την οποία για πρώτη φορά είχε αναγνωριστεί ο αντισυνταγματικός, και άρα παράνομος χαρακτήρας συνολικά της αντεργατικής 6ης ΠΥΣ του 2012, αλλά και ειδικότερα της διάταξης που επέβαλε μονομερή και αυτοδίκαιη υπερβάλλουσα μείωση ποσοστού -32% για τους νέους εργαζόμενους έως 25 ετών και επιπλέον την υποχρεωτική υπαγωγή των εργαζομένων στην ΕΓΣΣΕ με τα κατώτατα όρια αποδοχών, ανεξάρτητα από το εάν υπάγονταν σε άλλη ειδικότερη (εν προκειμένω κλαδική) συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οι δύο αποφάσεις, σταθμός για τα εργασιακά δεδομένα σε όλη τη χώρα, αποδεικνύουν την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της απαίτησης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος για την κατάργηση όλων αυτών των δυσμενών διακρίσεων στην εργασία, που οδηγούν στην εμπέδωση της ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης που από την αρχή στάθηκε δίπλα στη συναδέλφισσα, τη συγχαίρει για την επιμονή της και τον αγώνα της.

Ζητούμε την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας που επιβάλει στο Κράτος την άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης της προστασίας των εργαζομένων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι οφειλόμενη απόδειξη έμπρακτου σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και όχι εξαγγελιών.

Τονίζουμε ότι ο εργατικός αγώνας για την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων προβλέψεων θα συνεχιστεί με κάθε μέσο και τρόπο.

Κατερίνη, 31-08-2018
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ