Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Για δες καιρό που…

Της Έφης Μπάσδρα

Αύριο είναι Πρωτομαγιά και απομένουν 26 μόνο μέρες για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Σύριζα μετά τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις, με τελευταία αυτή του Σαββάτου για την Αττική δείχνουν συντριπτική κατάρρευση από το 36% των τελευταίων εκλογών.

Χωρίς να αναφερόμαστε σε αριθμούς και ποσοστά και παρά τη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών, η διαφαινόμενη ήττα είναι βέβαιη.

Στην Κουμουνδούρου αλλά και στου Μαξίμου στήνονται ήδη τα χαρακώματα για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης. Η συζήτηση της πρότασης μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη στη Βουλή είναι σίγουρο ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα υποσκάψει έτι περαιτέρω την όποια άμυνα σχεδίαζε ο Αλέξης Τσίπρας με τη μορφή παροχών και επιδομάτων. Από τη στιγμή που επέλεξε να ταυτιστεί με την χυδαιότητα του υπουργού του, θα υποστεί και τις συνέπειες.

Το κακό είναι ότι παρασύρει μαζί και το κόμμα του. Ένα σύμπλεγμα σχηματισμών με σχετικά μικρή αρχική σύγκλιση που η συγκολλητική δύναμη της εξουσίας μετέτρεψε σε συμπαγές ιδιότυπο πολιτικό μόρφωμα. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στην απουσία πολιτικής και κοινωνικής βάσης. Και καθώς σήμερα ο Σύριζα κατακρημνίζεται παντού, η έλλειψη αυτή γίνεται όλο και πιο εμφανής. Οι κομματικές οργανώσεις έχουν σχεδόν διαλυθεί, στο φοιτητικό κίνημα καταγράφεται πλήρης ανυπαρξία ενώ στους συνδικαλιστικούς φορείς φυτοζωεί.

Σε εικοσιέξι μέρες το ιδιότυπο αυτό πολιτικό μόρφωμα θα υποστεί και το πρώτο μεγάλο του crash-test. Στην κάλπη. Το δεύτερο crash-test θα το υποστεί πίσω από τους κλειστούς κομματικούς τοίχους. Εκεί και θα χωριστεί η ήρα από το στάρι. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να θεωρεί ότι θα πάρει μαζί του το στάρι, θα μετεξελιχθεί και θα ξανακαρπίσει. Μπορεί όμως η ήρα να τον παρασύρει και να τον πετάξει στα αζήτητα της ιστορίας. Μένει να δειχθεί.

Το σίγουρο είναι ότι μετά τις 26 Μαΐου τίποτε δεν θα είναι το ίδιο στην Κουμουνδούρου. Μπορεί το Μαξίμου να αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά για το κόμμα θα ξεκινήσει μία ιστορία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, από το δημοψήφισμα του ’15, στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου, στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην τελευταία ανάλγητη συμπεριφορά του απέναντι σε έναν ανάπηρο τετραπληγικό νεαρό, παράδειγμα δύναμης και προσωπικής προσπάθειας, σκεπάζουν ήδη σαν οχλαγωγή τις όποιες ψευτορητορίες και επαναλαμβανόμενες ανακολουθίες των λόγων του. Οι φυλές του Σύριζα έχουν ήδη ξεθάψει τα τομαχώκ του πολέμου και ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη του διαμελισμού. Η διαφαινόμενη απώλεια εξουσίας σύντομα θα οδηγήσει στη μεγάλη κόντρα για την απόκτηση πεδίων επιρροής. Ο Σύριζα όπως τον ξέραμε οδεύει προς το ιστορικό του τέλος. Ειρωνικά, τον μήνα Μάϊο, μες την παραγωγή και την καρποφορία! Για δες καιρό που... Δεν νομίζω ότι θα λυπηθεί ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος