Τρίτη 7 Μαΐου 2019

ΑΡΑΓΕ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;…

Αγαπητή υποψήφια, αγαπητέ, υποψήφιε,

Ειλικρινά, ξεκινώ με τη γενική προσφώνηση, όπως τη διαβάζεις, θέλοντας μ’ έναν απρόσωπο συμβολισμό να τονίσω την γενικευτική αξία, που κρίνω ότι έχουν οι απόψεις, που θα εκθέσω για όλα τα πρόσωπα των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν εκλογή στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.


Και παρακινούμαι να διατυπώσω κάποιες σκέψεις, που πιθανόν να είναι γνωστές, οπότε καλόπιστα τις επαναλαμβάνω. Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο είναι άγνωστες – επειδή κάποιοι από εμάς και για διάφορους λόγους είμαστε ανενήμεροι – τότε με τον καλόπιστο πολιτικό διάλογο πάντοτε μπορούμε νηφάλια και εποικοδομητικά να συμπληρωνόμαστε για το προσωπικό μας καλό, αλλά και για το καλό των συμπολιτών μας.

Και έρχομαι στο «δια ταύτα» με ευθυκρισία. Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο κάθε υποψήφιος αλλά και κάθε συνδυασμός συνολικά και πριν την εκλογή του αλλά και μετά θα πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει, πώς θα συμπεριφερθεί σε σχέση το ταμείο του κάθε δήμου, στον οποίο θα είναι υποψήφιος. Και εννοώ το εξής: Στις 14 Ιουνίου του 2018 στο περίφημο πολυνομοσχέδιο της κεντρικής κυβέρνησης, αν θυμούμαστε, ψηφίστηκε κατ’ απαίτηση των εταίρων (δανειστών) τα αποθεματικά των δήμων να μεταφερθούν στη Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Μέχρι τώρα δεν μεταφέρθηκαν. Πριν λίγο καιρό συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου, λόγω αντιδράσεων από Δήμους, τις Περιφερειακές τους Ενώσεις και την Κεντρική Ένωση Δήμων Έλλάδας(ΚΕΔΕ), μετακινήθηκε η μεταφορά των αποθεματικών για την 1η Ιουλίου του 2019, δηλ. για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τότε ο κ. Πατούλης πρόεδρος της ΚΕΔΕ πανηγύρισε για τη μετάθεση της μεταφοράς. Όμως η νομοθετική δέσμευση για μεταφορά των αποθεματικών των δήμων στην Α.Α.Δ.Ε δεν καταργήθηκε, απλώς μετατέθηκε. Επομένως αντί για πανηγυρισμούς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα περιμέναμε να προτείνει τρόπους αντίστασης στις απαιτήσεις της Α.Α.Δ.Ε, ώστε να παραμείνει η διαχείριση των αποθεματικών από τους δήμους, όπως ισχύει μέχρι τώρα.

Επομένως η ώρα της πατριωτικής ευθύνης μετά τις εκλογές είναι μεγάλη. Ο κάθε υποψήφιος, ο κάθε συνδυασμός, πλειοψηφίες και μειοψηφίες στο δήμο θα δείξουν τι στάση θα κρατήσουν, όσον αφορά στην απαίτηση της Α.Α.Δ.Ε. να παραδώσουν σ’ αυτή τη διαχείριση των οικονομικών τους. Θα συμμορφωθούν ή θα αρνηθούν την παράδοση των οικονομικών τους πόρων; Θα ρισκάρουν να εξανεμισθούν αυτοί οι πόροι, όπως τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων; Και αν αρνηθούν, είναι διατεθειμένοι αντιστεκόμενοι να μη υπολογίσουν το προσωπικό τους κόστος να ζημιωθούν, χάριν της οικονομικής αυτοτέλειας του δήμου τους;

Γι’ αυτό μίλησα για πατριωτική ευθύνη. Και θέλω εδώ να γίνω πιο αναλυτικός, αν και πιθανό να αναφέρω γνωστά πράγματα, που δυστυχώς όμως δεν μπαίνουν στον πολιτικό διάλογο . Λοιπόν, στη χώρα μας δεν της ήταν αρκετά όλα τα δεινά, που βιώνει λόγω των μνημονίων γενικώς από το 2010, έρχεται τώρα η Α.Α.Δ.Ε και απαιτεί από τους δήμους τα αποθεματικά τους.H A.Α.Δ.Ε. είναι μια ιδιωτική αρχή, ένα τραστ, άμεσα ελεγχόμενη από τους δανειστές μας και η έδρα της είναι στην Φραγκφούρτη. Και το πολύ – πολύ σημαντικό, ως ανεξάρτητη αρχή δεν υπάγεται για τη λειτουργία της στους κανόνες του ελληνικού Συντάγματος, είναι δηλαδή πάνω και από το Σύνταγμά μας.

Μ’ αυτή τη σύντομη υπενθύμιση, αντιλαμβανόμαστε για το τι διακυβεύεται, αν στον κοντινό χρόνο οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχωρήσουν και παραδώσουν τα οικονομικά του Δήμου τους στην Α.Α.Δ.Ε. Τότε οι δανειστές θα ελέγχουν και το έσχατο τμήμα της χώρας που είναι οι Δήμοι, μιας και με τα μνημόνια διαφεντεύουν τους περισσότερους τομείς ευθύνης της κεντρικής ελληνικής κυβέρνησης.

Αξιότιμη, αξιότιμε υποψήφιε, θεώρησα απαραίτητο να σου εκθέσω τις παραπάνω ανησυχίες μου. Δυστυχώς στα όσα μπορώ να παρακολουθώ από τους υποψηφίους των ανά την πόλη μας συνδυασμών, το θέμα αυτό των αποθεματικών δεν συζητιέται, που αντικειμενικά είναι φλέγον. Σε προσωπικές μου συζητήσεις με υποψηφίους το ακούνε με προσοχή και ενδιαφέρον, αλλά λένε θα δούμε… Προσωπικά θα ’λεγα, αντί του θα δούμε, ότι θα ήταν πιο πολιτικά φερέγγυο να εντάξουν γραπτώς στο προεκλογικό τους πρόγραμμα τη θέση, ότι θα αρνηθούν την παράδοση των οικονομιών του Δήμου τους στην Α.Α.Δ.Ε.

Eπίσης είναι αξιοσημείωτο να δεσμευτούν οι υποψήφιοι ότι θα αντισταθούν στη συμμετοχή τους στη περιβόητη Ελληνογερμανική Συνέλευση, που στοχεύει στη σύνδεση των δήμων της Ελλάδας με εκείνους της Γερμανίας, ώστε οι δεύτεροι να λεηλατήσουν τους ελληνικούς.

Εξίσου βέβαια πολύ σημαντικό είναι να μη δεχθούν να υπαχθούν στο υπερταμείο μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου μας ως εγγύηση για να εκπληρωθεί το χρέος της χώρας μας προς του δανειστές.

Ως ενεργός πολίτης ευελπιστώ στην οξυδέρκειά σου και την αναμφισβήτητη δραστηριότητα σου. Οι προτάσεις μου μπορεί να αποτελέσουν πεδίο δράσης σου στο πλαίσιο του Δήμου, αλλά και ανάδειξη γενικότερα του πατριωτικού σου καθήκοντος, που τόσο ανάγκη το έχει η καθημαγμένη πατρίδα μας, που όλο οι τοκογλύφοι την κλέβουν κι όλο τη μικραίνουν.

Από καρδιάς ευψυχία, δύναμη και πατριωτισμό στον αγώνα σου

Και με περισσή εκτίμηση

Γιώργος Βαζάκας