Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Δήλωση του απερχόμενου Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Φώτη Δρούγκα με αφορμή την Συγκρότηση νέου διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ την παρασκευή 27-9-2019.

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική και καθοριστική. Σημαντική γιατί σηματοδοτεί τη συνέχεια και την εξέλιξη στη λειτουργία των θεσμών και καθοριστική για τη συνέπεια λόγων και έργων που οφείλει να διακατέχει το ανθρώπινο δυναμικό που καλείται να υπηρετεί το κοινό συμφέρον.

Ολοκληρώνω σήμερα την θητεία μου στην Προεδρεία της ΔΕΥΑΚ που μου εμπιστεύτηκε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, με το κεφάλι ψηλά και τη συνείδηση μου καθαρή με παρακαταθήκη την εντολή που έλαβα από τους πολίτες του Δήμου Κατερίνης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές που με κατέταξε πρώτο δημοτικό σύμβουλο.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους για τα πέντε αυτά υπέροχα χρόνια. Στους συνεργάτες μου στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ., στο μόνιμο και εποχικό προσωπικό που με αυταπάρνηση τις περισσότερες φορές έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών και στους ίδιους τους πολίτες που ήταν δίπλα στην επιχείρηση και παρακολουθούσαν με αγωνία την εξέλιξή της.

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε σημαντικές χρηματοδοτήσεις τόσο από Εθνικούς όσο από Ευρωπαϊκούς πόρους, σταθήκαμε όρθιοι ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες όπως το 2017 όταν αντικαταστάθηκε πλήρως ο εξοπλισμός των γεωτρήσεων στη Βροντού που υδρεύει την Κατερίνη καθώς και του βιολογικού Κατερίνης που καταστράφηκε με τη θεομηνία του Νοεμβρίου, επιδεικνύοντας διαχρονική συνέπεια απέναντι σε πολίτες, πολιτεία και πιστωτές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας μειώσαμε το χρέος της ΔΕΥΑΚ χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ δάνειο κατά 4.800.000 € αποπληρώνοντας προμηθευτές και τόκους από προηγούμενες χρήσεις όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τα επίσημα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ

Η νέα διοίκηση παραλαμβάνει μια δημοτική επιχείρηση που βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη, πιο εύρωστη και συνεπή συνθήκη από όταν παραλήφθηκε.

Θα διαχειριστεί την εξαιρετικά ευτυχή συγκυρία της εκτέλεσης μιας σειράς σημαντικών έργων των οποίων η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και εγκεκριμένη, ύψους 4.700.000€

Αναλυτικά:

435.000€ εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών για την τοποθέτηση έτοιμων σύγχρονων δεξαμενών ύδρευσης και για την συντήρηση – επισκευή των υφιστάμενων υδρογεωτρήσεων.

1.210.000€ από το ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί που αφορούν την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο διαρροών ύδρευσης.

2.782.258€ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση που αφορά νέους αγωγούς μεταφοράς νερού προς την παραλιακή ζώνη.

252.300€ προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος έλεγχου διαρροών ύδρευσης ΔΕ Κατερίνης ΕΣΠΑ


Κλείνοντας οφείλω να αναφέρω – επειδή πολύς λόγος έγινε – πως όταν παρέλαβα την ΔΕΥΑΚ την 1η Ιανουαρίου του 2015 οι υποχρεώσεις απέναντι στη ΔΕΗ ανέρχονταν στο ποσό των 5.027.183€. Η σημερινή οφειλή ανέρχεται στο ίδιο ύψος στο οποίο προστίθενται οι τόκοι υπερημερίας που ανέρχονται περίπου στα 2.000.000€.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας έχουμε καταβάλει στη ΔΕΗ το ποσό των 5.480.000 € που αφορούν τις τρέχουσες καταναλώσεις και μέρος των τόκων υπερημερίας, έχουμε επίσης καταθέσει πρόταση μηνιαίας αποπληρωμής των παλαιών οφειλών η οποία τηρείτε κανονικά και ποτέ μέχρι σήμερα δεν τέθηκε σε κίνδυνο η αδιάλειπτη λειτουργία του βιολογικού η των γεωτρήσεων στην Βροντού

Εύχομαι στον κ. Μπουσνάκη ο οποίος επανέρχεται στη διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. να επιδείξει ζήλο, συνέπεια και έργο προς όφελος των πολιτών, της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και του οργανισμού του Δήμου Κατερίνης, όπως επίσης στα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου καλή δύναμη και καλή συνεργασία.

Θα είμαστε σθεναρά εδώ, από τη θέση που επέλεξαν οι πολίτες να υπηρετούμε την αυτοδιοίκηση, τα κοινά και τον τόπο μας.



Φώτης Δρούγκας 
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κατερίνης.