Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Θανάσης Λιακόπουλος: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να πούμε όχι στις αυξήσεις δημοτικών τελών, τελών άρδευσης και τελών λαϊκών αγορών.

Δήμος Κατερίνης, Μάιος και Ιούνιος 2019. Στις δημοτικές εκλογές κανένας δημοτικός συνδυασμός δεν μίλησε για αυξήσεις δημοτικών τελών.

Οι προτάσεις που παρουσίασαν οι κ.κ. Κουκοδήμος και Νταντάμης πριν τις εκλογές δεν ανέφεραν ΠΟΥΘΕΝΑ το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, τα τέλη άρδευσης και τα τέλη χρήσης λαϊκών αγορών. Οι δημότες ψήφισαν γνωρίζοντας πως τα κόστη αυτά δεν θα αυξηθούν!


Κατερίνη, 14.11.2019. Ο αιφνιδιασμός και το λάθος


Την Πέμπτη 14.11.2019 στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου της Κατερίνης εμφανίστηκαν θέματα που πραγματικά αιφνιδίασαν, μιας και κανείς δεν μας είχε μιλήσει νωρίτερα για αυτά. Έτσι, προτάθηκε και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία:

1. Η αύξηση των τελών άρδευσης στον Δήμο Κατερίνης κατά 10%. Θα την πληρώσουν άμεσα όλοι οι αγρότες μας και έμμεσα οι καταναλωτές τοπικών προϊόντων, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

2. Η αύξηση του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους χρήσης λαϊκών αγορών στον Δήμο Κατερίνης κατά 5%. Θα την πληρώσουν άμεσα όλοι οι άνθρωποι του μόχθου που αγωνίζονται να ζήσουν τις οικογένειές τους και πουλάνε προϊόντα στις λαϊκές και έμμεσα οι καταναλωτές που ψωνίζουν από εκεί, λόγω του αυξημένου κόστους των πωλητών.

3. Η αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 20%. Θα την πληρώσουν άμεσα όλες οι επιχειρήσεις του Δήμου μας και όλοι οι δημότες, μηδενός εξαιρουμένου!

Αυξήσεις χωρίς διαβούλευση. Ποιο είναι το σχέδιο;

Από τη μία η δημοτική αρχή προχωρά σε αυξήσεις χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αλλά και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αγνοώντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των δημοτών του Δήμου μας.

Από την άλλη απορούμε για το ποιο είναι το σχέδιο, ποιο είναι το πλάνο, για ποιον λόγο ζητάει η δημοτική αρχή περισσότερα χρήματα από τους δημότες. Θα τους προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες;

Μήπως αυτές είναι οι πρώτες αυξήσεις και θα ακολουθήσουν και άλλες;

Τι γνώμη έχουν για αυτές τις αυξήσεις οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι;

Η δημοτική μας παράταξη θα ήθελε ένα τέτοιο μεγάλο θέμα να έρθει ΑΜΕΣΩΣ στο δημοτικό συμβούλιο, να μας εξηγηθούν οι λόγοι που επιβάλλουν την αύξηση των τελών και το τι θα γίνει με τα περισσότερα χρήματα. Θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη των αρμοδίων αντιδημάρχων:

- Συμφωνεί ο κ. Νταντάμης, αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος αρμόδιος (μεταξύ άλλων) για τον Τουρισμό με την αύξηση του κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων του Δήμου μας;

- Συμφωνεί ο κ. Μορφακίδης, αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών, επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής, με την αύξηση του κόστους ζωής όλων των δημοτών;

- Συμφωνεί ο κ. Συμεωνίδης, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και άμεσα αρμόδιος για τα έργα που αφορούν τους αγρότες μας, με την αύξηση του κόστους άρδευσης που θα πληρώσουν όλοι οι αγρότες του Δήμου;

- Συμφωνεί ο κ. Κυριακίδης, αντιδήμαρχος καθαριότητας, με την αύξηση των τελών καθαριότητας που θα πληρώσουν όλοι οι δημότες του Δήμου;

- Συμφωνεί ο κ. Τσιαλός, αντιδήμαρχος ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων (μεταξύ άλλων), με την αύξηση του κόστους για κάθε επιχείρηση του Δήμου μας και την αύξηση του κόστους για κάθε βιοπαλαιστή στις λαϊκές αγορές;

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να πούμε όχι στις αυξήσεις αυτές

Οι δημότες επέλεξαν τη σημερινή πλειοψηφία, διαβάζοντας τις προτάσεις των 2 συνδυασμών. Σε αυτές δεν υπήρξε πουθενά αναφορά σε αυξήσεις αυτού του είδους. Για αυτό και σήμερα οι δημότες του Δήμου της Κατερίνης είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την εξέλιξη αυτή.

Η δημοτική μας παράταξη ενδιαφέρεται για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων των δημοτών. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, για να προλάβουμε καταστάσεις και να διορθώσουμε κακώς κείμενα. Δυστυχώς στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε κανένας διάλογος, παρουσίαση σχεδίου ή εξηγήσεις.

Αυτονόητα η δημοτική μας παράταξη ψήφισε ΟΧΙ στις αυξήσεις αυτές.

Για αυτό και σήμερα προτείνουμε σε όλους τους δημότες του Δήμου της Κατερίνης να πούμε όχι στις αυξήσεις αυτές! Αν ο Δήμος χρειάζεται περισσότερα έσοδα, ας ξεκινήσει από την πολυθρυλούμενη «ανάγκη για αναδιοργάνωση και εξοικονόμηση πόρων» που διαφημίστηκε ότι θα γίνει, όχι επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους δημότες.

Οι δημότες απαιτούν λύσεις στα προβλήματά τους. Όχι νέα βάρη και περισσότερες δυσκολίες.

Ξανασκεφτείτε το. Πάρτε πίσω τις αυξήσεις.



Θανάσης Γ. Λιακόπουλος
Επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης