Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Επιστολή – καταγγελία της ΕΣΕΤ (Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου) προς τον βουλευτή της ΝΔ και δημοτικό σύμβουλο Δήμου Κατερίνης επικεφαλής συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» κ. Σάββα Χιονίδη

Επιστολή – καταγγελία της ΕΣΕΤ (Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου) προς τον κ. Σάββα Χιονίδη, δημοτικό σύμβουλο Δήμου Κατερίνης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» και βουλευτή της Ν.Δ. Πιερίας κ. Σάββα Χιονίδη.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΕΤ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, μετά από ομόφωνη απόφασή του, κοινοποιεί επιστολή – καταγγελία προς τον δημοτικό σύμβουλο Δήμου Κατερίνης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» και βουλευτή της Ν.Δ. Πιερίας κ. Σάββα Χιονίδη

Κύριε Χιονίδη,

Ο Ν. 4674/2020 (ΦΕΚ Α΄ 53/10-03-2020) του Υπουργείου Εσωτερικών, στον οποίο κατά τη συζήτηση και τη ψήφιση του στη Βουλή ήσασταν εισηγητής της πλειοψηφίας, περιέχει ρύθμιση (παρ. 1 του άρθρου 18) με την οποία υπάρχει ζήτημα άνισης μεταχείρισης ως προς την πρόσβαση στην εργασία, καθώς δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΕΤ ή δημοσιογράφοι που δεν ανήκουν σε καμιά Ένωση Συντακτών, αποκλείονται από τις θέσεις Ειδικού Συμβούλου, Επιστημονικού Συνεργάτη και Ειδικού Συνεργάτη των Ο.Τ.Α. Η ίδια ρύθμιση είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ, αφού καταστρατηγεί το δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Όπως ξεκάθαρα γνωμοδότησε ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο προσέφυγε η ΕΣΕΤ, η ρύθμιση αυτή προκαλεί ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος αφού «παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, καθώς επίσης και προκαλείται άνιση μεταχείριση ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Ως εισηγητής στο νομοσχέδιο, έχετε μέρος της ευθύνης για τον αποκλεισμό από θέσεις εργασίας εκατοντάδων δημοσιογράφων ανά την επικράτεια, αλλά και αρκετών δημοσιογράφων από την Πιερία, μελών της ΕΣΕΤ.

Η ΕΣΕΤ, στην 57χρονη πορεία της, έδωσε και κέρδισε πολλές μάχες για την ελευθερία του τύπου, την δημοσιογραφική δεοντολογία, την ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία, τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων στην ελληνική περιφέρεια.

Εδώ στην Πιερία η Ε.Σ.Ε.Τ. στα χρόνια της λειτουργίας της έχει εγγράψει στο Μητρώο της περισσότερους από 30 δημοσιογράφους και αποτελεί τιμή για την Ένωση, αφού εγγεγραμμένος στα αρχικά της μέλη, ήταν ο αείμνηστος δημοσιογράφος Αλέξιος Τσούφλιας.

Σήμερα στην ΕΣΕΤ είναι εγγεγραμμένοι αρκετοί δημοσιογράφοι από την Πιερία, ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΤ είναι οι δημοσιογράφοι της Πιερίας:

- Γιώργος Κουκουλιάτας, πρόεδρος
- Εύη Μιχωλού, Αντιπρόεδρος και
- Τάνια Δούλαλα, μέλος.

Επίσης, πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής είναι η Μαρία Βαλσαμίδου.

Αυτήν την Ένωση Συντακτών και αυτούς τους δημοσιογράφους, χωρίς να ενδιαφερθείτε για την εργασία τους, το μέλλον τους, εισηγηθήκατε και ψηφίσατε την ρύθμιση αποκλεισμού τους, ενώ δώσατε μια πισώπλατη μαχαιριά στην ιστορική Ένωση απαξιώνοντάς την και στερώντας της την δυνατότητα να λειτουργήσει απρόσκοπτα και ισότιμα με τις άλλες Ενώσεις Συντακτών, οδηγώντας την σε διάλυση. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και η Χούντα στην ΕΣΕΤ το 1973, αλλά δεν τα κατάφερε. Ούτε τώρα θα το καταφέρετε!

Ως πρώτη αντίδραση διαμαρτυρίας οι δημοσιογράφοι της ΕΣΕΤ στην Πιερία δεν θα παραστούν στην Συνέντευξη Τύπου που ανακοινώσατε για την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020.


Την παρούσα επιστολή – καταγγελία εξουσιοδοτείται να παραστεί και να επιδώσει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΕΤ κ. Εύη Μιχωλού, αφού τον πρόεδρο της ΕΣΕΤ, Γιώργο Κουκουλιάτα, το βουλευτικό σας γραφείο και τα μέλη του Συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» δεν τον έχουν στον κατάλογο των δημοσιογράφων, αποδεκτών κάθε πρόσκλησης ή ανακοίνωσή τους. 
 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΤ 
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας 
Γεώργιος Κουκουλιάτας Γεώργιος Παπούλιας