Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Αυλαία για το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο για Εκπαιδευτική και Οικονομική Ανάπτυξη

Την 1η Δεκεμβρίου του 2019, ο Ιγνάτιος Μεϊμάρης, ο λατρεμένος μου σύζυγος για 42 χρόνια, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην καρδιά μου και στη ζωή μου.


Τα τελευταία 16 χρόνια ήμουν δίπλα του καθημερινά, βοηθώντας τον στη δημιουργία του Ινστιτούτου για Εκπαιδευτική και Οικονομική Ανάπτυξη, που ήταν ένας από τους σκοπούς της ζωής του. Αφήνοντας την καριέρα μου και κάνοντας κάτι εντελώς καινούριο και άγνωστο για εμένα, τον είδα να εργάζεται σε ένα επίπεδο που δεν το γνώριζα πριν. Είχε απίστευτη αγάπη για τον τόπο του και η Κατερίνη είχε ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του.

Είχε προσωπικό ενδιαφέρον για τις τοπικές επιχειρήσεις και μονίμως προσπαθούσε να φέρει πρακτικές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, να βοηθήσει, όχι με λόγια, αλλά με αξιόλογες πράξεις και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν οι ίδιοι έξω από το κατεστημένο για να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους. Ήταν άνθρωπος που δούλευε σε πολλαπλά επίπεδα ταυτοχρόνως, γι’ αυτό και το Ινστιτούτο κατάφερε να κάνει τόσα projects σε διάφορους χώρους και τομείς.

Ο Ιγνάτιος Μεϊμάρης βραβεύτηκε τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη αλλά για εμένα η αίθουσα «Ιγνάτιος Μεϊμάρης» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης είναι το σπουδαιότερο βραβείο του γιατί τον αντιπροσωπεύει απόλυτα. Κάνοντας εθελοντική εργασία στην αίθουσα που φέρει το όνομα του αγαπημένου μου και βλέποντας τη φωτογραφία του απέναντί μου είναι σαν να τον ακούω να μου λέει «Συνεχίζουμε μέχρι το τέλος, Νένα. Δεν σταματάμε να προσφέρουμε όπου μπορούμε. Είναι καλύτερα να δίνεις παρά να παίρνεις».

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους φορείς συνεργασίας με το Ινστιτούτο, όλα τα εμπλεκόμενα άτομα, όλους εσάς που μου συμπαρασταθήκατε στον μεγάλο μου πόνο, όπως επίσης και την τοπική αυτοδιοίκηση για την τεράστια τιμή στο πρόσωπο του συζύγου μου. Ιδιαίτερα ευχαριστώ το παιδί της καρδιάς μου και της καρδιάς του Ιγνάτιου για όλη την προσφορά στο Ινστιτούτο, για την προσωπική βοήθεια προς εμένα στις διάφορες υποθέσεις μου και για την άπειρη αγάπη της. Παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας, ο σεβασμός μου στο πρόσωπό της είναι απέραντος.

Σας καλώ όλους να καταβάλλουμε την προσπάθειά μας, ο καθένας προσωπικά, με τα εφόδια που διαθέτει, για το καλό της πόλης μας και το καλό όλων μας.

Η εποχή μας επιβάλλει οικοδόμηση της κοινωνίας μας όσο ποτέ άλλοτε.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Νένα Μεϊμάρη 

------------------------------------


Το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο για Εκπαιδευτική και Οικονομική Ανάπτυξη (http://interbalkaninstitute.net), το «παιδί» του Ιγνάτιου και της Νένας Μεϊμάρη, «γεννήθηκε» την 2η Ιουλίου του 2004 και λειτούργησε αδιάλειπτα έως το φθινόπωρο 2020. Αρκετοί θα το έχετε ακούσει, αλλά για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Κατερίνη. Το έργο του Ινστιτούτου βασίστηκε καθ’ ολοκληρία σε εθελοντική προσωπική εργασία. Κατά καιρούς εθελοντές από το εξωτερικό συνέβαλλαν στο έργο του αφιερώνοντας τον χρόνο και τις γνώσεις τους στους σκοπούς του.

Το mission statement, ο λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε ήταν «να βοηθήσει στη δημιουργία εκπαιδευτικών, οικονομικών, συμφιλιωτικών και πολιτισμικών χώρων συζήτησης και δικτύων με σκοπό να επηρεάσουν θετικά και πολύπλευρα το βιοτικό επίπεδο στην περιοχή των Βαλκανίων».


Η ακεραιότητα, οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και η στρατηγική ήταν αξίες με βάση τις οποίες πορευόταν το Ινστιτούτο. Hope for the Balkans – One Person at a Time. Ελπίδα για τα Βαλκάνια – Ένας άνθρωπος κάθε φορά ήταν ο στόχος του, αποτυπωμένος στο ενημερωτικό φυλλάδιο του Ινστιτούτου λίγο πιο επάνω από τη φωτογραφία με τους ομόκεντρους κύκλους. Αρκεί μια σταγόνα για να δημιουργήσει ένα κύμα δράσεων που θα επηρεάσει πολλούς ανθρώπους. 




Γι’ αυτό ας δούμε το Ινστιτούτο ως τη σταγόνα που δημιούργησε το κύμα δράσεων σε διαφορετικούς χώρους και τομείς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Παρατίθενται, ενδεικτικά μόνο, κάποια από τα projects και από τις δράσεις του γιατί μια πλήρης λίστα θα ήταν αδύνατον να συμπεριληφθεί σε τόσο λίγες γραμμές. Το πολύπλευρο έργο του απαρτιζόταν από πολύ μικρές πράξεις έως σημαντικά, μεγάλου βεληνεκούς projects με στόχο τον άνθρωπο.

Θα διαπιστώσετε ότι η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου www.interbalkaninstitute.net δεν είναι όσο εμπλουτισμένη θα έπρεπε. Ο λόγος είναι απλός: ο Ιγνάτιος Μεϊμάρης έθετε το «βάρος» του έργου του στον άνθρωπο και στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις.

Το Ινστιτούτο δραστηριοποιήθηκε στους παρακάτω τομείς:

• Στον τομέα της εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο διοργάνωσε σεμινάρια για επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για επαγγελματική εξέλιξη και ανταγωνιστικότητα. 


Προσέφερε διαλέξεις σε ιδρύματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.



Ανέλαβε τη μετάφραση βιβλίων από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα.

Δημιούργησε τη βιβλιοθήκη στο Επιμελητήριο Πιερίας και την εμπλούτισε με βιβλία επιχειρηματικού περιεχομένου.

Προχώρησε σε δωρεές βιβλίων σε διάφορες βιβλιοθήκες προωθώντας, σε ευρύτερο επίπεδο, τη φιλαναγνωσία

• Στον τομέα της οικονομίας, δημιούργησε ένα δίκτυο επιχειρηματικών ηγετών στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την περιοχή των Βαλκανίων με στόχο την αμοιβαία εκπαίδευση και γνώση και την ανταλλαγή ιδεών

Βοήθησε τις τοπικές επιχειρήσεις να συνάψουν τις απαραίτητες σχέσεις για εισαγωγές – εξαγωγές

Διοργάνωσε σεμινάρια για να ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και να εδραιώσει βέλτιστα επιχειρηματικά πρότυπα.
Διοργάνωσε επαγγελματικό ταξίδι στις ΗΠΑ διαμέσου του Επιμελητηρίου Πιερίας

• Η δράση του Ινστιτούτου επεκτάθηκε και σε ανθρωπιστικό έργο. Πρόσφερε βοήθεια με πολλαπλούς τρόπους σε διάφορους θεσμούς και σε πολίτες μέσα από οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός και άλλους. Κάλυψε βασικές βιοτικές ανάγκες όπως τροφή και θέρμανση για πάσχουσες οικογένειες του νομού μας, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία καθώς όλα τα προϊόντα αγοράζονταν από τοπικούς επιχειρηματίες.

Για να επιτύχει όλα τα παραπάνω, το Ινστιτούτο συνεργάστηκε με φορείς σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι εξ αυτών: 





• Chick-fil-A, αλυσίδα εστιατορίων στις ΗΠΑ
• Bill Lewis, Σύμβουλος επιχειρήσεων
• Επιμελητήριο Πιερίας
• Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν»
• Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (πρώην ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας)
• Ερυθρός Σταυρός, Παράρτημα Κατερίνης
• Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου»
• City College Thessaloniki
• American-Hellenic Chamber of Commerce
• Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) – Κύπρος

Όπως προαναφέραμε, το πολύπλευρο έργο του Ινστιτούτου είναι αδύνατον να αποτυπωθεί σε ένα άρθρο και οι καρδιές που άγγιξε είναι αδύνατον να αναφερθούν στις λίγες αυτές γραμμές. Γι’ αυτό θα αφήσουμε κάποιους από τους συνεργάτες του να αναφερθούν στο έργο του: 



Το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο για Εκπαιδευτική και Οικονομική Ανάπτυξη δημιούργημα του διακεκριμένου επιστήμονα με διεθνή σταδιοδρομία Ιγνάτιου Μεϊμάρη και της συζύγου του Νένας, αποτέλεσε μια γέφυρα επαφής για περίπου 15 χρόνια, με ανταλλαγή γνώσεων, προτάσεων και λύσεων μεταξύ ελληνικών και αμερικάνικων επιχειρήσεων με στόχο το κοινό επιχειρηματικό όφελος.
Ο Ιγνάτιος Μεϊμάρης υπήρξε καλός προσωπικός μου φίλος και στενός συνεργάτης του Επιμελητηρίου Πιερίας για πολλά χρόνια με μια εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία με στόχο την στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Νομού μας.
Το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο πραγματοποίησε πολλές ημερίδες, σεμινάρια και εκδηλώσεις, στοχεύοντας στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την καινοτομία και την εκπαίδευση και τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για τις τοπικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών και ομιλητές διακεκριμένους συμβούλους επιχειρήσεων, πανεπιστημιακούς και διεθνούς φήμης επιχειρηματίες. Απόρροια αυτής της συνεργασίας είναι το νεοσύστατο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Επιμελητηρίου Πιερίας.
Η ξαφνική απώλεια του αγαπητού φίλου Ιγνάτιου Μεϊμάρη μας γέμισε βαθιά θλίψη, άφησε όμως σε όλους εμάς μια σπουδαία παρακαταθήκη με το πνευματικό του έργο.
Δυστυχώς το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο παύει τη λειτουργία του, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Επιμελητηρίου Πιερίας, εφαρμόζοντας στην πράξη το όραμα του Ιγνάτιου.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας
Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας

----------------------

Ένα πράγμα είναι βέβαιο για το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο για Εκπαιδευτική και Οικονομική Ανάπτυξη.
Ότι δεν θα μάθουμε ποτέ το πραγματικό έργο που έχει επιτελέσει.
Και αυτό διότι ο Ιγνάτιος Μεϊμάρης με την αγαπημένη του Νένα, ουδέποτε το ανέδειξαν και ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να το προβάλλουν.
Ματαίως αναζητούσαν κάποιοι ολίγοι να ανακαλύψουν από πίσω κάποια παράξενη ατζέντα ή περίεργους υποστηρικτές, καθώς ποτέ δεν υπήρξαν.
Όλοι όσοι όμως τράφηκαν από την παρακαταθήκη του Ινστιτούτου για 15 χρόνια πνευματικά ή και υλικά, θα αντιλήφθηκαν πλήρως την εφαρμογή του vision statement "hope for the BalkansOne person at a time".
Πράγματι στην εκπαιδευτική αυτή γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, επίκεντρο ήταν ο άνθρωπος, με εστίαση ατομική και όχι μαζική.
Ο Ιγνάτιος και η Νένα μέσω του Ινστιτούτου αποτέλεσαν το πετραδάκι της εικόνας που είχαν στην ιστοσελίδα τους - Αυτού που δημιουργεί ομόκεντρους κύκλους όταν πέφτει μέσα στο νερό προκαλώντας κύματα θετικής επιρροής και δικτύωσης.
Η πορεία του Ινστιτούτου μας διδάσκει ακόμη ότι κάθε τι πετυχημένο δεν απαιτείται σώνει και καλά να συνεχίζει, όταν ο κύκλος του έχει κλείσει.

Χουσουρίδης Νικόλαος
Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου - Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
Οικονομολόγος



It was my profound honor to partner with Ignatius Meimaris and the Interbalkan Insitute. The visionary and entrepreneurial approach of the institute had a farreaching impact on the lives it touched both in the business and educational communities across multiple cities in Greece. It was a unique approach of sharing "best practices" and global "thinking" which I hope will continue for the good of Greece. I would love to return and help continue the work that had begun. It was as special as was it's founder.

Bill Lewis, Business Consultant


Το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο, το «παιδί» του Ιγνάτιου και της Νένας, ήταν ένας φάρος, σιωπηλός προστάτης των αδυνάτων. Δεν φοβήθηκε ποτέ την φουρτούνα, τους ανέμους, τις καταιγίδες, τους κεραυνούς, τα κύματα. Το μόνο που τον ενοχλούσε ήταν το σκοτάδι τις νύχτες. Γι’ αυτό αναβόσβηνε αθόρυβα, ακούραστα, επιμένοντας να θυμίζει την αυθεντικότητα των δυσκολιών του ταξιδιού.
Τώρα είναι η δική μας σειρά να φροντίσουμε, αυτό το σύμβολο να μην χαθεί από τον τόπο μας!
Ο Καπνικός Σταθμός πήρε το δρόμο του και το ταξίδι του είναι βασισμένο σε πολλά από αυτά που έριχνε πάνω τους το φως του φάρου!

Για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ»
Ηλίας Τσολακίδης



Για χρόνια, και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από τα φοιτητικά μου χρόνια ακόμη, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, κυρίαρχο θέμα συζητήσεων και προβληματισμών ήταν η αλλαγή, η βελτίωση της χώρας μας, σε υποδομές, σε λειτουργία, σε συμπεριφορά ατομική και κοινωνική. Ήταν λοιπόν ανάγκη, να αλλάξει αυτή η κοινωνία. Στην εκπαίδευση, στην επιχειρηματικότητα, στη συμπεριφορά, στην αξιοκρατία. Ήταν και είναι ανάγκη να δούμε τους ηγέτες μας, όχι με τεχνικές γνώσεις, αλλά με όραμα και αξίες, με ήθος και πάθος να οδηγούν τον τόπο στο next level. Χρόνια όμως ακούμε από πολλούς και τη φράση «μα εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;» Και έτσι πορευόμαστε και προχωράμε και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Με έναν από μηχανής θεό. Με ένα μαγικό ραβδί. Πρόσφατα ολοκλήρωσα ένα βιβλίο: « Ηγέτης χωρίς τίτλο». ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΜΕΙΜΑΡΗΣ. ΗΓΕΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ. Και χρησιμοποιώ παρόντα χρόνο, γιατί με το έργο του είναι και θα μείνει ανάμεσα μας. Θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο για τις συζητήσεις που είχαμε, τις συνεργασίες που κάναμε, τις αναλύσεις μας για καλύτερες και πιο οργανωμένες εταιρίες, για αλλαγή κουλτούρας, για όραμα και κυρίως για αξίες.

Οι μεγάλες αλλαγές, οι ανατροπές, έχουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα όταν στοχεύουν στις συμπεριφορές και στον τρόπο που σκέφτεται μια κοινωνία. Και αυτό το πέτυχε ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ. Άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε όλοι μας.

Κράτησα πολλά από εκείνον. Πολλά. Ένα όμως έχω μετατρέψει σε κύριο άξονα στη λειτουργία μου, τόσο ως διοικητικός όσο και ως εκπαιδευτικός: στοχεύω με ανιδιοτέλεια στις αξίες και στην καρδιά των ανθρώπων. Και αυτό είναι απόρροια από την συναναστροφή μου με έναν ηγέτη χωρίς τίτλο!

Dr. Δημήτριος Νικολαΐδης
Γενικός Διευθυντής EMBRYOLAB - Επίκουρος καθηγητής στο Διεθνές Τμήμα του
Πανεπιστημίου Sheffield, CITY College



I’m taking some time to express how important the Institute has been not only for Greece’s development but additionally, how valuable it has been to the development of many Americans who participated in the leadership program.
I’ve had the opportunity to visit Katerini as well as other cities in Greece, such as Athens and Thessaloniki on several occasions to share my business knowledge but quickly realized that sharing was a “two-way-street”.
This statement simply means that I gained even more from my Greek colleagues and now my global experience and cultural insight has been expanded.
Finally, I am forever indebted to the vision and leadership of the late Dr. Ignatius Meimaris for his untiring dedication to building young people as well as his service to countless numbers of business entrepreneurs.

Darryl Lesure
Senior Principal Lead at Chick-fil-A Corporate