Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Ανακοίνωση της Κ.Ο.Β. Πόλης Κατερίνης του ΚΚΕ με αφορμή το πρόβλημα της δυσοσμίας που συνεχίζει να υπάρχει στην Κατερίνη και τα γύρω χωριά

Τους τελευταίους μήνες, για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες υποκριτικών δηλώσεων, δήθεν ανησυχίας...

από πολιτικές δυνάμεις και εκπροσώπους τους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, οι οποίοι τάχα κόπτονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, τη δυσοσμία στην Κατερίνη και τα γύρω χωριά.

Αυτές οι υποκριτικές δηλώσεις που ενοχοποιούν γενικά και αόριστα την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωµό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο δρόμος ανάπτυξης µε γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα από τη μια και στη φύση από την άλλη, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Ο πρόσφατος νόμος για τον “εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας” τον οποίο έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ με την ουσιαστική ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν.

Αυτός ο νόμος, δεμένος µε τις αντιδραστικές αλλαγές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί διαδικασίες ουσιαστικά αυτόματης αδειοδότησης χωρίς ούτε καν τους στοιχειώδεις ελέγχους για συμμόρφωση µε το περιβάλλον.

Τόσο η ΝΔ σήμερα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υλοποιούν την ίδια πολιτική που αντιμετωπίζει στην ουσία τις διατάξεις για περιβαλλοντικό έλεγχο των επενδύσεων του κεφαλαίου ως «αναχρονισμούς» που βλάπτουν την ανάπτυξη.

Η σύμπλευση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται αν σκεφτεί κανείς πως:

- “Χέρι-χέρι” στηρίζουν την ευρωενωσιακή αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” δηλαδή την ασυδοσία του κεφαλαίου να ρυπαίνει.

-Προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων στη βιομηχανία.

- Μεταφέρουν, µε νέα “περιβαλλοντικά” χαράτσια, στις πλάτες των εργαζόµενων ολοένα και µεγαλύτερα βάρη.

- Είναι “συν-δηµιουργοί” του νομοθετικού πλαισίου που εκχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο θάλασσες και παραλίες μετατρέποντας τες σε πανάκριβα εµπορεύµατα.


Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, ανέδειξε στο λαό της Πιερίας το προβλήματα της δυσοσμίας στην Κατερίνη και την ευρύτερη περιοχή. Βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν το ζήτημα στη βουλή, κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Λίγο καιρό αργότερα επανέρχονται με ερώτηση, καθώς δεν έχουν πάρει απάντηση για το προηγούμενο ερώτημά τους, σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της δυσοσμίας στην Κατερίνη και την ευρύτερη περιοχή.

Η ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης του ΚΚΕ απαιτεί:

- Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα αρμόδια τμήματα της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, ώστε να διεξάγονται συνεχώς, με τους όρους που πρέπει, όλοι οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί έλεγχοι.

- Χωρίς καμία καθυστέρηση, άμεσα, να πραγματοποιηθούν πυκνότεροι έλεγχοι με σαφή/ξεκάθαρα αποτελέσματα, από τα οποία να προκύψουν τα αίτια του προβλήματος της δυσοσμίας.

- Να διασφαλιστεί από τα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας Πιερίας ό,τι θα τηρούνται οι προδιαγραφές λειτουργίας των βιολογικών και άλλων εγκαταστάσεων, προκειμένου με την εναρμονισμένη με το περιβάλλον λειτουργία τους, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης.

- Να πραγματοποιηθεί άμεσα ο καθαρισμός της αντιπλημμυρικής περιφερικής τάφρου της Κατερίνης.

Διέξοδος για το λαό είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.

Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στον σοσιαλισμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενοι ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Σ’ αυτόν τον αγώνα που σημαδεύει τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την προστασία του, οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή.