Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Πρωτόγνωρες μειώσεις και απαλλαγές στα δημοτικά τέλη για το 2022 από τον Δήμο. Από τον Δήμο Πάτρας...

Ας γίνει το παράδειγμα της Πάτρας φωτεινό παράδειγμα για τον δικό μας Δήμο, τον Δήμο Κατερίνης. Ευχή κάνουμε χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Μακάρι να διαψευσθούμε...

Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας (Δήμος Πατρέων) τα δημοτικά τέλη του έτους 2022, καθαριότητας και φωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τέλος ακίνητης περιουσίας, καθώς και τα τέλη κοινοχρήστων χώρων και διαφημίσεων.

Παράλληλα έχουν μειωθεί οι συντελεστές ανταποδοτικών τελών κατά 45% από το 2014 και έχουν απαλλαγεί 100% ή μειώθηκαν κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε 12 κατηγορίες δημοτών όπως είναι άνεργοι, άποροι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχοι του Κ.Ε.Α. κ.τ.λ.

Πρόκειται για πρωτόγνωρες μειώσεις και απαλλαγές σε όλη την Ελλάδα στα δημοτικά τέλη από την Δημοτική Αρχή της Πάτρας και παρά το γεγονός ότι από τις μεγάλες μειώσεις των τελών έχουν μειωθεί και τα έσοδα του Δήμου. Αυτό το γνωρίζανε στον Δήμο Πάτρας όπως και την κρισιμότητα των οικονομικών του Δήμου, αλλά γνώριζαν και γνωρίζουν ότι τα οικονομικά του λαού και των επαγγελματιών, ότι είναι επίσης σε κρίσιμη και απελπιστική κατάσταση. Επίσης ο Δήμος καλείται να πληρώσει σημαντικά περισσότερες δαπάνες για το 2022 λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του ρεύματος, στο δημοτικό φωτισμό, στα καύσιμα, για το τέλος ταφής (το πρόστιμο δηλαδή) για το οποίο επιμένει η κυβέρνηση παρά του ότι για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης φέρει η κάθε κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη. Τέλος, γνωρίζουν ότι η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος από τους δημότες και κατ’ επέκταση των τελών για το Δήμο θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας που θα έχουν εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων, στην τιμή της ενέργειας.

Παρόλα αυτά όμως ο Δήμος Πάτρας μπροστά στην ευημερία των πολιτών του δεν έκανε πίσω και τόλμησε να πάρει γενναίες αποφάσεις με μεγάλες μειώσεις στα δημοτικά τέλη για τους πολίτες:

Άποροι
Πλήρης απαλλαγή.

Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 €.
Πλήρης απαλλαγή.

Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 €.
Απαλλαγή κατά το 50%.

Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 € .
Πλήρης απαλλαγή.

Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 25.001 έως 30.000 € .
Απαλλαγή κατά το 50%.

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000€ .
Πλήρης απαλλαγή.

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000€.
Απαλλαγή κατά το 50%.

Χήρος-Χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο, με 1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.
Πλήρης απαλλαγή.

Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου –ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.
Πλήρης απαλλαγή.

Μακροχρόνια Άνεργοι (πάνω από 1 έτος) οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€.
Απαλλαγή κατά το 50%.

Μακροχρόνια Άνεργα Ζευγάρια ( πάνω από 1 έτος ) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€.
Πλήρης απαλλαγή.

Δικαιούχοι ΚΕΑ που δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης.
Απαλλαγή κατά το 50%

➤ Τα πολλά, μα πάρα πολλά ΜΠΡΑΒΟ της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" στην δημοτική αρχή του Δήμου Πατρέων!

* Πηγή πληροφοριών: Δήμος Πατρέων