Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές και στα καυσόξυλα

Δύσκολα να βρεις πια στην Κατερίνη καυσόξυλα με τιμή κάτω από τα 65 ευρώ το κυβικό.

Οι πιο πολλοί επαγγελματίες τα πουλάνε γύρω στα 65-70 ευρώ το κυβικό. Στις "καλές" μέρες που αγοράζαμε το ξύλο με τον τόνο και όχι με το κυβικό, κόστιζε περίπου στα 90 ευρώ ο τόνος και είχε φτάσει κάποια στιγμή στα 100-110 ευρώ. 

Να θυμίσουμε ότι στην αλλαγή μέτρησης που είχε γίνει από τον τόνο στο κυβικό μέτρο, ο καταναλωτής ήταν αυτός που βγήκε χαμένος, αφού τελικά πληρώνει περισσότερα χρήματα και παραλαμβάνει λιγότερα ξύλα. Το ερώτημα εδώ είναι το πώς οι επαγγελματίες υπολογίζουν το κυβικό μέτρο; Με χύμα ή στοιβαγμένο το ξύλο; Είναι παρών στην μέτρηση ο καταναλωτής; Όχι. Και τελικά μπορεί ο καταναλωτής να υπολογίσει τι καταλήγει στο τζάκι του ή στον ξυλολέβητα-ξυλόσομπα του; Δύσκολα! Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο στην αγορά καυσόξυλου είναι ότι όταν οι καταναλωτές το χρησιμοποιούσαν σε τζάκια απλά για να φτιάξουν μία "όμορφη" ατμόσφαιρα, η τιμή του ήταν ιδιαίτερα προσιτή. Από την στιγμή όμως που όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν καυσόξυλα για να ζεσταθούν, η τιμή τους έχει εκτοξευθεί στα ουράνια!

Φυσικό αέριο, ρεύμα, βενζίνη, ξύλα, όλα στα ύψη! Όλοι οι επαγγελματίες λένε ότι δεν βγαίνουν. Εμάς μας ρωτάει κανείς αν βγαίνουμε; Πήραμε καμία αύξηση και δεν το ξέρουμε; Και γιατί όταν αυξάνουν τις τιμές οι επαγγελματίες, τις πάνε στον Θεό; Γιατί π.χ. αντί για 5 ευρώ αύξηση στο κυβικό να μην είναι 1 ευρώ η αύξηση; Μόνο ένα κυβικό ξύλα πουλάνε; Όχι. Εκατοντάδες, χιλιάδες είναι τα κυβικά που δίνουν. Άρα το κέρδος τους είναι αντίστοιχο! Και βγάζουν όχι απλά τις αυξήσεις στα λειτουργικά τους έξοδα, βγάζουν και μεγάλο κέρδος! Ο κακομοίρης ο καταναλωτής που πληρώνει παντού τι να πει;

Παρόμοια η κατάσταση και στα υπόλοιπα αγαθά. Σε είδη φούρνου π.χ. ένα τσουρεκάκι που έκανε 1 ευρώ, πήγε στα 1,20. Δηλαδή αύξηση 0.20 λεπτά του ευρώ. 1 τσουρεκάκι πουλάει μόνο ένας φούρνος; Όχι, πουλάει πολλά. Μόνο τσουρεκάκια πουλάει ένας φούρνος; Όχι, πουλάει ψωμί και παράγωγα του και οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς και όλα με αυξημένες τιμές. Τότε γιατί να πάρει το τσουρεκάκι αύξηση 0,20 λεπτά και όχι 0,5 λεπτά του ευρώ; 

Ο καθένας κάνει ότι θέλει, αυξάνει όσο θέλει και χαμένος είναι πάντα ο πολίτης, ο καταναλωτής και κυρίως αυτός που τα βγάζει πέρα με δυσκολία.