Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins λένε ότι τα lockdown είχαν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στη μείωση των θανάτων από κορονοϊό - 0,2% μειώθηκε μόνο η θνησιμότητα...

Απάντηση σ΄ ένα ερώτημα που απασχολεί όλους μας, δίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ήταν αποτελεσματικές οι πολιτικές lockdown στον περιορισμό της θνησιμότητας από τον COVID-19;




Οι ερευνητές:


Ο Jonas Herby είναι ειδικός σύμβουλος στο Κέντρο Πολιτικών Σπουδών στην Κοπεγχάγη, Δανίας. Η έρευνά του επικεντρώνεται στα νομικά και οικονομικά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Ο Lars Jonung είναι ομότιμος καθηγητής στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Lund, Σουηδίας. Διετέλεσε πρόεδρος του Σουηδικού Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2012-13, ως ερευνητής σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2000-2010, και ως επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού το 1992-94. Είναι κάτοχος διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Ο Steve H. Hanke είναι καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Ιδρυτής και Συνδιευθυντής του The Johns Hopkins Institute for Applied Economics, Global Health, and the Study of Business Enterprise. Είναι Senior Fellow και Διευθυντής του Προγράμματος Troubled Currency στο Ινστιτούτο Cato, στο National Review. Ο καθηγητής Χάνκε υπηρέτησε στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου Ρήγκαν σύμβουλος πέντε αρχηγών ξένων κρατών και πέντε υπουργών του υπουργικού συμβουλίου ξένων χωρών. Του έχουν απονεμηθεί επτά επίτιμα διδάκτορικά και είναι Επίτιμος Καθηγητής σε τέσσερα ιδρύματα του εξωτερικού. Επί του παρόντος, υπηρετεί ως Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Advanced Metallurgical Group N.V. στο Άμστερνταμ. Το 1998, ονομάστηκε ένας από τους είκοσι πέντε ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό World Trade. Το 2020, ο καθηγητής Χάνκε ονομάστηκε Ιππότης του Τάγματος της Σημαίας

➤ Ήταν αποτελεσματικές οι πολιτικές lockdown στον περιορισμό της θνησιμότητας από τον COVID-19

Για να απαντήσουν λοιπόν σε αυτό το ερώτημα χρησιμοποίησαν μία μετα-ανάλυση (στατιστική ανάλυση που συνδυάζει τα αποτελέσματα πολλαπλών επιστημονικών μελετών), εντοπίζοντας 1.048 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από 1η Ιουλίου 2020, η οποία δυνητικά εξετάζει την επίδραση των περιορισμών στα ποσοστά θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μετα-ανάλυσή τους δεν επιβεβαιώνει ότι τα lockdown είχαν μεγάλη, σημαντική επίδραση στα ποσοστά θνησιμότητας. Διαπίστωσαν ότι ο μέσος όρος του lockdown μόνο στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μείωσε τη θνησιμότητα από τον COVID-19 κατά 0,2% σε σύγκριση με μια πολιτική για τον COVID-19 που βασίζεται αποκλειστικά σε συστάσεις.

Μελέτες που εξετάζουν συγκεκριμένα μέτρα (lockdown σε σύγκριση με μη lockdown, μάσκες προσώπου, κλείσιμο μη απαραίτητο για επιχειρήσεις, κλείσιμο συνόρων, κλείσιμο σχολείων και περιοριστικές συγκεντρώσεις) επίσης δεν είχαν αξιοσημείωτες επιπτώσεις στη θνησιμότητα από τον COVID-19. Κάποιο αποτέλεσμα (μείωση της θνησιμότητας από COVID-19 κατά 10,6%), ίσως να  σχετίζεται με το κλείσιμο των μπαρ ή κάποιων συγκεκριμένων όμως επιχειρήσεων. 

Τα lockdown περιορίζουν την πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλείς (υπαίθριους) χώρους όπως παραλίες, πάρκα και ζωολογικοί κήποι, ή η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ή οι αυστηροί περιορισμοί σε υπαίθριες συγκεντρώσεις, ώθησαν τους ανθρώπους να συναντιούνται σε λιγότερο ασφαλείς (εσωτερικούς) χώρους. Ο περιορισμός των συγκεντρώσεων τελικά ήταν αντιπαραγωγικός και αύξησε τη θνησιμότητα από τον COVID-19.

Τα lockdowns κατά την αρχική φάση της πανδημίας COVID-19 είχαν καταστροφικές συνέπειες:

Συνέβαλαν στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, στην αύξηση της ανεργίας, στη μείωση της σχολικής εκπαίδευσης, προκαλώντας πολιτικές αναταραχές, που συμβάλλουν στην ενδοοικογενειακή βία και υπονομεύουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Το κόστος για την κοινωνία πρέπει να συγκριθεί με τα οφέλη του lockdown, που εμφανίζονται στην καλύτερη περίπτωση είναι οριακά. Ένας τέτοιος τυπικός υπολογισμός οφέλους-κόστους οδηγεί σε ένα ισχυρό συμπέρασμα: Τα lockdown θα πρέπει να απορριφθούν χωρίς έλεγχο ως μέσο πολιτικής για την πανδημία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους θανάτους νωρίς στην πανδημία και διαπίστωσαν ότι, έως τις 20 Μαΐου 2020 - το τέλος της περιόδου καραντίνας που μελετήθηκε - συνολικά 97.081 άνθρωποι είχαν πεθάνει από COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνη την εποχή, μια μελέτη είχε προβλέψει 99.050 θανάτους χωρίς lockdown...

Οι ερευνητές καταλήγουν: «Συνολικά, συμπεραίνουμε ότι τα lockdown δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των ποσοστών θνησιμότητας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, τουλάχιστον όχι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19».


* Φωτογραφία από Queven από το Pixabay