Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Λάθη που δε σβήνουν

Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης *

Απλά και χωρίς περιστροφές επανέρχομαι, θέλοντας να αναφερθώ στις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές στη Βόρεια Πιερία.

Η εμπειρία μου σε εκλογικές αναμετρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα σε δυσκολότερες συνθήκες με αναγκάζουν να δω σοβαρά και με ψυχρή λογική το σκηνικό που στήνεται εδώ και καιρό στον δικό μας Δήμο.

Από την αρχή η προσωπική μου σκέψη, θέση και προσπάθεια υπήρξε προς την κατεύθυνση της ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. Ισως να είναι πολύ μεγαλύτερη ανάγκη όταν είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε σε διαδικασίες μιας κατ΄ αυτό τον τρόπο οργανωμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης που χάνει πάρα πολύ από την ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ισότιμη συνεργασία υπεύθυνων, έμπειρων και αποφασισμένων, ανεξάρτητων κυρίως και ελεύθερων πολιτών με στόχο την αναβάθμιση της πολύπαθης τοπικής κοινωνίας.

Από πολύ νωρίς είχα επαφές και μάλιστα σχεδόν με όλους τους υποψήφιους (ή Δημάρχους ή Συμβούλους) προς τη κατεύθυνση αυτή. Η απειρία ορισμένων, η διγλωσσία και εγωπάθεια άλλων και ο τυχοδιωκτικός τακτικισμός των περισσότερων, φέρνουν απογοήτευση.

Διείδα άρνηση για μια λογικά εφαρμόσιμη αλλά Ριζοσπαστική Εναλλακτική Λύση (Σχέδιο Β΄) και εναντιώθηκα σθεναρά στην χείριστη απάντηση ¨ή κατεβαίνω ή πάω σπίτι μου¨, κάτι που ίσως αποτρέψει και άλλους πολλούς από ενδεχόμενη συμμετοχή. Είμαι από αυτούς που δεν θέλουμε να ρίχνουμε νερό σε ένα ¨μύλο¨ αποκλειστικά ατομικών εγωισμών και συμφερόντων.

Δεν έχω πρόβλημα με κανένα από τα εμπλεκόμενα σε πρώτο ρόλο πρόσωπα. Απεναντίας θαυμάζω και συγχαίρω καθένα που αποφασίζει να εκτεθεί δημόσια και να δουλέψει για το κοινωνικό σύνολο.

Ομως σημειώνω τον σημαντικότερο κίνδυνο που ίσως οδηγήσει πολλούς ικανούς συνδημότες μας σε αποχή και αδράνεια με την διαφαινόμενη διαίρεση και πολυδιάσπαση. Αντί να πλαισιώσουμε έναν αποτελεσματικό και δυνατό Συνδυασμό, στο τέλος θα αδρανοποιηθούμε ή θα διασκορπιστούμε, συνεπώς θα χαθούμε. Σε κάθε Συνδυασμό τελικά θα βρεθούν(εκλεγούν) μόνο δυό-τρία ικανά στελέχη, οι άλλοι ή θα μείνουν οριστικά εκτός ή θα βρεθούν στην αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση όσο δυνατή και να είναι, είναι Αντιπολίτευση και η πείρα δείχνει ότι το έργο δεν παράγεται από την αντιπολίτευση.

Αυτή η περίοδος είναι η κρισιμότερη (λήξη διαδικασιών 31-08-2023), κρίσιμη διότι στην ουσία τώρα που γίνονται οι ζυμώσεις, τώρα κρίνεται και το μέλλον για παραγωγική ή μη ικανή Αυτοδιοικητική Ομάδα.

Θα ήθελα, με σεβασμό στο πρόσωπο όλων, να παρακαλέσω με ειλικρίνεια και λογικά όλους τους φίλους να αναλογιστούν, να συναισθανθούν την ευθύνη που είναι τεράστια και να νιώσουν ότι οι Δημοτικές Εκλογές δεν είναι παιχνίδι που αύριο εύκολα θα ξεχαστεί. Όταν τα λάθη αφορούν προσωπικά εμάς, τότε με ¨συγγνώμη¨ ίσως να λυτρωθούμε. Όταν όμως οι επιπτώσεις του λάθους αφορούν τις κοινωνίες, τότε το λάθος δεν σβήνει, δεν ξεχνιέται, δεν αρκεί η ¨συγγνώμη¨.

Επίσης όλοι οι συντελεστές, άσχετα αν χρίστηκαν από άλλους ή αυτοανακηρύχθηκαν τοπικοί παράγοντες, πρέπει να θωρακιστούν με επί πλέον δύναμη και ωριμότητα για να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα της κάλπης. ΕΝΑΣ από όλους, θα είναι τελικά ο ΝΙΚΗΤΗΣ που θα είναι και ο απόλυτα ικανοποιημένος. Βέβαια όπου υπάρχει νικητής υπάρχει και ηττημένος. Ας προσέξουν καλά όλοι και μάλιστα τώρα. Ας μη ψάξουν αργότερα το εξιλαστήριο θύμα όπου θα ρίξουν το ¨ανάθεμα¨ της αποτυχίας τους. Τότε η γλώσσα του ¨λαού¨ γίνεται σκληρή, η προσωπική πικρία γίνεται μόνιμη καταδίκη και η ιστορία γράφει με ανεξίτηλα μαύρα γράμματα .

Έντιμα

* Άγγελος Αγγελίδης
Αιγίνιο 18-07-2023
Δημοτικός Σύμβουλος ΑΙΓΙΝΙΟΥ (1998-2006)
ΑΙΓΙΝΙΟ 26-04-2014
(πρώτη δημοσίευση)