Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ : Οξυμένα τα προβλήματα στα κρατικά νοσοκομεία.



Την απαράδεκτη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αλλά και τις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες εργασίες του προσωπικού, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η  οποία ανέφερε τα παρακάτω:     
"Η πολιτική της ΕΕ για δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών στην υγεία υλοποιείται και στην Ελλάδα από όλες τις Κυβερνήσεις, όπως και από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Υπηρετεί τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας και κερδοφορίας. Σε αυτή την κατεύθυνση μειώνεται δραστικά η κρατική χρηματοδότηση σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας, εμπορευματοποιούνται περαιτέρω οι υπηρεσίες τους, περικόπτονται οι δημόσιες παροχές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού. 

Οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν όλο και περισσότερα για υπηρεσίες υγείας στον κρατικό και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ιδιαίτερα στους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους, αλλά και στους μετανάστες είναι υποτυπώδης ή και καθόλου η κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η κατάσταση των κρατικών μονάδων υγείας διαμορφώνεται έως και επικίνδυνη για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις δημόσιων μονάδων, τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού και σε εξοπλισμό.
Υπάρχει επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς των εργαζομένων και της νοσηλείας των ασθενών, απλήρωτες για μήνες οι εφημερίες και υπερωρίες των μονίμων υπαλλήλων και των μισθών των εργαζομένων στους εργολάβους.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πλαίσια της συμφωνίας με το Eurogroup της 20-2-2015, δεσμεύεται να υλοποιήσει την ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015. Σε συνδυασμό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών νοσοκομείων, θα επιδεινωθεί περαιτέρω η λειτουργία των κρατικών μονάδων υγείας και η δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα παραπάνω προβλήματα και την άμεση ανάγκη για:
-Πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.
- Άμεση και απρόσκοπτη καταβολή όλων των δεδουλευμένων
- Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, πλήρη και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση των πληρωμών των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχων στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων".
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε