Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας με συνδιοργανωτές, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης και τον Μικρασιατικό Σύλλογο «Ηράκλειτος», τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας, με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στις 10:00 π.μ και στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση ιερουργούντος του Πανοσ. Αρχιμ. Βαρνάβα Λεοντιάδη, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.
Στην συνέχεια εκφωνήθηκε ομιλία σχετική με την ημέρα από τον κ. Κωνσταντίνο Δημητριάδη εκ μέρους των Μικρασιατών Συλλόγων της Πιερίας.


Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας , από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, κ. Χάρη Τζαμακλή, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Π.Ε Πιερίας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης κ. Αθανάσιο Λιακόπουλο, τον Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον Διοικητή Σκάλας Κατερίνης, τον εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Πιερίας, της Νομαρχιακής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΛΑΟΣ Πιερίας, του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ», τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Πιερίας, την ΕΔΕΣ-ΠΑΟ, τον εκπρόσωπο του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Κονταριώτισσας «ΠΙΕΡΕΣ», του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραλίας, του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κατερίνης «Νοσταλγοί της Παράδοσης», του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Ν. Πιερίας «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ», του Συλλόγου Κρητών Ν. Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ», της Θρακικής Εστίας Κατερίνης, του Εργαστηρίου Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ», της Ένωσης Ποντίων Πιερίας και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.


Στις 11:00π.μ. η ώρα ακολούθησε εκδήλωση για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο)


Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης η βουλευτής κ. Μπέτυ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, καθώς και ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέας Εφέσου «Ηράκλειτος» κ. Ιωάννης Γιαπιτζής, εκπροσωπώντας όλους τους Μικρασιατικούς Συλλόγους.


Στην κατάμεστη και συγκινησιακά φορτισμένη αίθουσα της Αστικής Σχολής, σε μια μοναδική σύμπραξη των χορωδιών Μικρασιατών Ν. Εφέσου «Ηράκλειτος» και Μικρασιατών Πιερίας, υπό τη σκηνοθετική και μουσική διεύθυνση της κ. Μαρίκας Φωτοπούλου, δόθηκε μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο “Μικρά Ασία ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ”. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε την χοράρχη/μουσικό κ. Μ. Φωτοπούλου που με την άψογη καθοδήγηση και ερμηνεία τόσο τη δική της, όσο και των δύο χορωδιών, κατάφεραν να καθηλώσουν και να συγκινήσουν το κοινό.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 20:00μ.μ ,με την παρουσίαση χορευτικών τμημάτων στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στην Μουσικοχορευτική εκδήλωση παρακολουθήσαμε χορούς από τη Μικρά Ασία, από τα χορευτικά τμήματα Προσφυγικών Συλλόγων:

• Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας

• Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ»

• Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας «ΠΙΕΡΕΣ»

• Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραλίας.

Ευχαριστούμε τον μουσικό και μαέστρο κ. Νίκο Πατρή καθώς και τους υπόλοιπους μουσικούς που πλαισίωσαν την μουσικοχορευτική εκδήλωση καθώς επίσης συγχαίρουμε και όλους τους χορευτές και τους χοροδιδασκάλους για το άψογο αποτέλεσμα.

Παράλληλα στον χώρο της πλατείας Ελευθερίας, υπήρχε Έκθεση Φωτογραφίας αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μικρασιατών Πιερίας και Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ»

Για το Διοικητικό Συμβούλιο



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αναστάσιος Μπογιατζής Βαλεντίνα Χατζηκωνσταντίνου