Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018

ΕΚΘΕΣΗ: «40 χρόνια από το σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978, οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νέοι μαθαίνουν»

Το Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ. και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΑΜΦΙΘ), υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της ΣΘΕ με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης που συνέβη την 20η Ιουνίου 1978 και ο οποίος αποτέλεσε ένα καθοριστικό σημείο για την ζωή της πόλης, διοργανώνουν έκθεση στον πολιτιστικό χώρο του Ισλαχανέ (*) κατά το διάστημα από 25 Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2018. 


Στην έκθεση θα παρατίθεται φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της εποχής, πληροφορίες σχετικά με το γεωλογικό φαινόμενο του σεισμού, χάρτες, ένας παλιός σεισμογράφος, από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν για της καταγραφή του σεισμού και της ακολουθίας του, Video-προβολή, καθώς και άλλα στοιχεία της περιόδου εκείνης. Στον χώρο της έκθεσης θα υπάρχει ξενάγηση από ειδικούς επιστήμονες και ενημέρωση για τους επισκέπτες. Παράλληλα θα διοργανωθούν σχετικές ομιλίες σε κεντρικές αίθουσες της Πόλης.

Επειδή θεωρούμε ότι η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, την ακαδημαϊκή κοινότητα και ιδιαίτερα τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, - αρκετά σχολεία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή -, και στο πλαίσιο του ανοίγματος του Πανεπιστημίου στην κοινωνία, προσκαλούμε τους πολίτες της πόλης μας στην έκθεση.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης : Καθημερινά Δευτέρα ως Παρασκευή 9:00-14:30.

Εγκαίνια της Έκθεσης Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, 7μμ.

Είμαστε στην διάθεσή σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Γραμματεία (Τ. 2310-998546/ 8494 efithom@geo.auth.gr και vlachoud@geo.auth.gr).

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Ο Πρόεδρος του ΑΜΦΙΘ

Καθηγητής

Σπύρος Παυλίδης

(Pavlides@geo.auth.gr)Αναφορά ιστοσελίδων:

- Τμήματος Γεωλογίας : http://www.geo.auth.gr/

- Σεισμολογικού σταθμού Α.Π.Θ. http://geophysics.geo.auth.gr/ss/

- Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσ. Ιστορ. Θεσσαλονίκης Pavlides@geo.auth.gr

- Ισλαχανέ : ynmtekm@culture.gr T. 2310.213.800/206.910

(*) Πολυχώρος Πολιτισμού Πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ (Ισλαχανέ μετέπειτα μηχανουργείο Αξυλιθιώτη) επι της οδού Ελένης Ζωγράφου 3. Περιοχή κοιμητηρίων της Ευαγγελίστριας και Αρμένικο, 3ο Λύκειο Θεσσαλονίκης.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πολυχώρος Πολιτισμού

της πρώην Σχολής Τεχνών και επαγγελμάτων Χαμιδιέ - Ισλαχανέ

Ελένης Ζωγράφου 3

www.ppxi.gr

Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2310.206.910 ή 2310.213.800