Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

KΑΙ ΝΑ ΠΟΥ "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ" ΕΓΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΓΙΑΤΙ ;…


Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* - φιλόλογος
Β΄ Μέρος

Και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ποιο από τα λαλίστατα – κατά τα άλλα – κόμματα απαίτησε να πληροφορηθεί τι προβλέπουν οι σημερινές συμφωνίες με τους Αμερικάνους;

Υπάρχει μήπως η επιβαλλόμενη από το διεθνές δίκαιο συμφωνία για το καθεστώς των νέων βάσεων η ονομαζόμενη (SOFA); Τι προβλέπεται για τον τρόπο που αναπτύσσονται οι στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαθίσταται ο εξοπλισμός τους, ποια η επιχειρησιακή τους χρησιμότητα, ποια η σχέση τους με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ποιο το νομικό πλαίσιο που διέπει το προσωπικό των βάσεων σε σχέση με ζητήματα ετεροδικίας κλπ; Για ποιο λόγο καμία πολιτική δύναμη δεν τα αναδεικνύει τα ζητήματα αυτά και δεν ενημερώνει το λαό;

Πώς είναι δυνατόν να μη δίνεται η αρμόζουσα σημασία ότι, η ύπαρξη ξένων στρατευμάτων σε άλλη χώρα, όταν αυτή δε βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν προβλέπεται από καμιά συγκεκριμένη και επικυρωμένη από τις συνταγματικές αρχές της χώρας συμφωνία, τότε για το διεθνές δίκαιο νοείται μόνο ως στρατιωτική κατοχή ( Συνθήκη της Γενεύης 1949).

Αυτό το τόσο επώδυνο που ζούμε στις μέρες μας, δε δικαιολογούμαστε να μην το κατανοούμε. Το καθεστώς με τα μνημόνια, που επέβαλε μέχρι τώρα μια δημοσιονομική, πολιτική και νομική κατοχή, τώρα παρατηρούμε να μετεξελίσσεται, λόγω των όσων περιγράψαμε για τις νέες αμερικανικές βάσεις σε καθεστώς πολιτικοστρατιωτικής κατοχής.

Το Ε.ΠΑ.Μ δηλ. το Ενιαίο Παλλαϊκό μέτωπο ανέδειξε τα προαναφερθέντα ζητήματα και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από το 2014. Και αυτό δεν το λέμε με σκοπιμότητα αυτοπροβολής, αλλά από συνέπεια στην πολιτική μας άποψη για την υπεράσπιση της πληττόμενης πατρίδας μας. Ευελπιστούμε και πιστεύουμε, πως ποτέ δεν είναι αργά για τη συντεταγμένη αφύπνιση του λαού. Τώρα που οι επικυρίαρχοι μετατρέπουν στη χώρα μας τη μνημονιακή κατοχή σε στρατιωτική κατοχή, είναι αναγκαία περισσότερο παρά ποτέ η συσπείρωση όλων των πατριωτικών πολιτικών δυνάμεων, που προβάλουν και διεκδικούν την εθνική μας ανεξαρτησία.

Και ως Ε.ΠΑ.Μ. βοούμε γι’ αυτό. Οι καιροί είναι πολύ πονηροί και το «παζλ» των προβλημάτων στην περιοχή μας πολύ περίπλοκο. Τα συμφέροντα των ισχυρών ( Αμερικάνων, Ευρωπαίων, ΝΑΤΟ) με άλλους παίκτες (Ρωσία,Κίνα) βρίσκονται σε μεγάλη σύγκρουση. Κατά την πολιτική μας άποψη, οι ισχυροί που αναφέραμε δεν κάνουν παιχνίδι – αυτό δεν υποτιμάται – με τα ποια κοιτάσματα υπάρχουν στην περιοχή μας, αλλά για τα δίκτυα, δηλ. για τον έλεγχο των δικτύων. Και τα δίκτυα έχουν τριπλή υπόσταση.

Το πρώτο είναι το ενεργειακό δίκτυο ( αγωγοί κλπ). Το δεύτερο είναι το εμπορικό δίκτυο δηλ. οι δρόμοι θαλάσσιου και οδικού εμπορίου, ειδικά τώρα που η Κίνα τα έχει βάλει να συνδέσει το Πεκίνο με το Βερολίνο – φτιάχνει το νέο δρόμο του μεταξιού, που περνά μέσα και από την Τουρκία. Εδώ αναρωτιέται κανείς, ποιος θα τον ελέγξει, γι’ αυτό οι Αμερικάνοι θέλουν την Κάρπαθο.

Το τρίτο είναι η κίνηση κεφαλαίων: Ποιος και με ποιο τρόπο κινεί κεφάλαια στην περιοχή. Γι’ αυτό μετατρέπουν όλες τις χώρες σε εξαρτώμενες χώρες από την κίνηση κεφαλαίων. Η χώρα μας ποτέ άλλοτε, όπως σήμερα, δεν είχε τόσο μεγάλη εξάρτηση από ξένα κεφάλαια, αν και πάντα ήταν εξαρτημένη, όπως και όλες οι χώρες της περιοχής, με εξαίρεση την Τουρκία. Αυτή ναι μεν είναι εξαρτώμενη, αλλά δεν είναι στην κατάντια των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών και της Ελλάδας. Στην περιοχή μας οι δυο πυλώνες ελέγχου κίνησης κεφαλαίων είναι η Τουρκία και το Ισραήλ. Γι’ αυτό και παίζουνε σχετικά αυτόνομα.

Επομένως ο στόχος κυρίως των Αμερικανών αλλά και των άλλων μεγάλων δυνάμεων είναι να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση στην περιοχή μας, όπου δε θα υπάρχουν εθνικές αρχές, δε θα υπάρχουν εθνικά σύνορα, εθνικές δικαιοδοσίες, ώστε η κίνηση στα τρία παραπάνω δίκτυα να είναι η ευκολότερη δυνατή, χωρίς κόστη και χωρίς προβλήματα. Οι διαδικασίες τους να μην πηγαίνουν στα εθνικά κοινοβούλια, για να αποφασίζουν αυτά, γι’ αυτές. Τέρμα με όλα αυτά. Γι’ αυτό και εγκαθίστανται κιόλας στρατιωτικές δυνάμεις σε περιοχές ενδιαφέροντος, ώστε να μπορούν να ελέγχονται με στρατιωτική ισχύ.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι π.χ. εγκαθίστανται τα επιθετικά ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη. Το γεγονός αυτό δεν αφορά ό,τι ανοιχτά μας λένε και διαδίδουν: Ότι δηλαδή θα μεριμνούν για έναν τερματικό σταθμό, όπου εκεί θα πηγαίνει υγροποιημένο αέριο – αυτά είναι κοροϊδίες. Έστω ότι αυτό το αποδεχόμαστε, ας φανταστούμε στη συνέχεια μ’ ένα μαθηματικό υπολογισμό, πόσους τόνους πρέπει να μεταφέρουν οι Αμερικάνοι, για να τροφοδοτούν την κεντρική Ευρώπη, εδώ θα τρελαθούμε, γιατί έτσι θα πρέπει να πήξει το Αιγαίο από καράβια με υγροποιημένο αέριο. Όσα λοιπόν διαδίδουν είναι προφάσεις.

Ο βασικός στόχος των Αμερικανών είναι να ελεγχθεί η διεθνής ζώνη, που διαμορφώνεται: Θράκη ( Τουρκική και Ελληνική) και Βόσπορος μέχρι στα 30 – 40 χιλιόμετρα από τα στενά. Αυτή η περιοχή, αυτή τη στιγμή θεωρείται για τους Αμερικάνους και του χάρτες τους international zone, δηλαδή διεθνής ζώνη. Ο στόχος τους είναι να ελέγξουν τα στενά και να διαπραγματευτούν αυτοί με τους Κινέζους το νέο δρόμο του μεταξιού, που προβλέπεται να έρθει μέσα από την Τουρκία, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο να συνδεθεί με το Βαλκανικό δακτύλιο, που θέλουν να φτιάξουν και να περάσει από τον Ελλήσποντο με τη νέα τεράστια γέφυρα, που φτιάχνει ο Ερντογάν – πολύ μεγαλύτερη από την υπάρχουσα – γι’ αυτό το σκοπό κι έτσι να συνδεθεί η Κίνα με την Ευρώπη. Όλα τα προαναφερθέντα δεδομένα μας οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα δούμε τρομερές εξελίξεις στην περιοχή μας στα Βαλκάνια. Άραγε είναι συμπτωματικό το ότι βιάζονται οι Μεγάλοι με τα Σκόπια, με τη Βοσνία, κλπ; Όλα γίνονται για να ελέγξουν το Βαλκανικό δακτύλιο.

Επομένως οι καιροί στο ομιχλώδες τους φόντο είναι βαθιά πολύ πονηροί. Τα προαναφερθέντα είναι εκτιμήσεις του Ε.ΠΑ.Μ. Γι’ αυτό σύμφωνα μ’ αυτές καλούμε όλες τις ειλικρινείς δημοκρατικές πατριωτικές δυνάμεις σ’ ένα ευρύ μέτωπο αντίστασης για την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Κυρίαρχα κράτη και λαοί δε γενούν πολέμους, αντίθετα αποτελούν παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της πολεμικής απειλής, που τα «γεράκια» τη φέρνουν όλο και πιο κοντά στη γειτονιά μας. Οι καιροί δεν περιμένουν, γι’ αυτό οι έντιμες; πατριωτικές δυνάμεις, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του δράματος που παίζεται εν κρυπτώ σε βάρος του λαού και της χώρας και να αντιδράσουν σύσσωμες τώρα! Πριν να δούμε να περιπολούν και να ασκούν εξουσία και αστυνόμευση στους δρόμους μας στρατιωτικοί με νατοϊκά ή αμερικάνικα διακριτικά στους ώμους τους!...




* Ο Γιώργος Βαζάκας
είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. 
και ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Ε.ΠΑ.Μ. 
στις εκλογές του 2015