Α΄ Μέρος
Ποιος απ’ τους Έλληνες μπορεί να ξεχνά το σύνθημα: «Έξω οι βάσεις του θανάτου», που ηχούσε ως παιάνας στις πορείες και διαδηλώσεις στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Και βροντοφώναζε τότε ο λαός, γιατί ήθελε να μη είναι εκτεθειμένη η Ελλάδα λόγω των βάσεων στις ψυχροπολεμικές αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την τότε Σοβιετική Ένωση. Αυτό το σύνθημα αντιστράφηκε de facto και πλήρως από μια δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ. Ο ΥΠ.ΕΘ.Α και εταίρος της κυβέρνησης, κ. Καμένος δήλωσε προς τον Αμερικανό ομόλογό του στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ότι όχι μόνο συνεχίζουν να παραμένουν μέσα στην Ελλάδα οι βάσεις του θανάτου, αλλά και πολλαπλασιάζονται. Πρότεινε μάλιστα να επισπευσθεί η υπογραφή «νέων αμυντικών συμφωνιών».
Και σ’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα είναι αξιοπρόσεκτη η στάση ολόκληρου του ελληνικού εκλεγμένου πολιτικού προσωπικού: Η κυβέρνηση προφανώς ενήμερη για τα «καμώματα» του υπουργού της υποβάθμισε πλήρως το θέμα των βάσεων, υπερτονίζοντας μόνο τις περίεργες «προτάσεις» του κ. Καμένου για το Σκοπιανό. Το ίδιο και η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν έδειξε να έχει καμία αντίρρηση στην εγκατάσταση νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, ακολουθώντας έτσι «την πατροπαράδοτη» λογική της παράταξής της, που έφερε τις βάσεις στην Ελλάδα με τις συμφωνίες στις 12/10/1953. Ο αντιπολιτευτικός της λόγος κοκορομαχεί εστιάζοντας μόνο στο «αλαλούμ» της κυβερνητικής εικόνας προς τα έξω, χωρίς όμως να αντιτίθεται επί της ουσίας στο φλέγον θέμα των πρόσθετων βάσεων, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η μόνη «παραφωνία» στην αντιπολίτευση, το ΚΚΕ, που όμως ως συνήθως αντιπολιτεύεται δια της συνθηματολογίας και αυτό δε συνιστά τίποτε άλλο παρά το άλλοθι για την νομιμοποίηση – ρεαλιστικώς το τονίζουμε – χουντικών πρακτικών του καθεστώτος.
Kι όντως χουντικές πρακτικές χρησιμοποιεί η «κυβερνησάρα» μας, όταν μυστικά και αθόρυβα επιτρέπει την επέκταση νέων αμερικανικών βάσεων στη Λάρισα, στη Νέα Αγχίαλο και Αλεξανδρούπολη, χωρίς να έχει ενημερωθεί το ελληνικό κοινοβούλιο και να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση του ελληνικού λαού. Και στη Λάρισα έχουν ήδη εγκατασταθεί τα μη επανδρωμένα τα περίφημα: (drones MQ-9 Reaper), που ήδη με ορμητήριο τη Λάρισα έχουν εμπλακεί σε επιχειρησιακές ενέργειες. Τη Νέα Αγχίαλο εδώ και μήνες τη χρησιμοποιούν ως βάση τα F – 22 Raptor, που μετασταθμεύουν εκεί. Όπως βέβαια εγκαταστάθηκαν τα αμερικάνικα επιθετικά ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη, για να ελέγχουν τα Βαλκάνια και να προωθούν και να προστατεύουν τη διαμετακόμιση στην ανατολική Ευρώπη του υγροποιημένου αερίου.
Αληθινά είναι χουντικές οι πρακτικές των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ, όταν ήδη ο ΥΠ.ΕΘ.Α κ. Καμένος σε συμφωνία με την κυβέρνηση και χωρίς πάλι να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός και να διαβουλευτεί η βουλή, έχει προσφερθεί να παραχωρήσει στους Αμερικάνους για βάση την Κάρπαθο, όπως και το ότι κάνει συζητήσεις με τους Αμερικανούς για νέα βάση στην Κρήτη, ανάλογη με την υπάρχουσα στη Σούδα. Και είναι εφιαλτικό το σενάριο: Το ότι σχεδιάζουν απ’ εκεί την απογείωση διηπειρωτικών βομβαρδιστικών, για να μπορέσουν να χτυπήσουν τη Ρωσία στο μαλακό της υπογάστριο, εμπλέκοντας έτσι άμεσα και τη χώρα μας και καθιστώντας την στόχο σε περίπτωση ανάφλεξης, ουδόλως απασχολεί τους επιτελείς τής – κατά τα άλλα – «δημοκρατικής» και «αριστερής» μας κυβέρνησης.
Βέβαια το θέμα των πρόσθετων βάσεων, που αναφέραμε, δεν αποτελεί προσωπική «πρωτοβουλία» του κ. Καμένου και ούτε καν ένα πρόσφατο γεγονός. Είναι δυστυχώς η συνέπεια των μυστικών συμφωνιών του κ. Τσίπρα στην περσινή (το 2017) επίσκεψή του στις ΗΠΑ κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Τραμπ. Οι νέες αμερικανικές βάσεις εντάσσονται στα πλαίσια των λεγόμενων «στρατηγικών συνόρων των ΗΠΑ, όπου καθιστάμεθα «προκεχωρημένο φυλάκιο» των διεθνών επεμβάσεων για τα συμφέροντά τους. Το 1967 χρειάστηκε μια δικτατορία για να επιτευχθεί κάτι ανάλογο. Σήμερα χρειάστηκαν απλώς ένας Τσίπρας και ένας Καμένος.
Και δυστυχώς στις εν λόγω εξελίξεις ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος έδειξε ανοχή αν όχι συνενοχή, αφού για το θέμα οι μυστικές αυτές διαπραγματεύσεις δεν προέκυψαν ως «κεραυνός εν αιθρία», αλλά ήταν σε γνώση των κοινοβουλευτικών κομμάτων εδώ και τουλάχιστον μια διετία. Πόσο μάλλον, όταν έχει προηγηθεί η παράδοση της Κρήτης και της Ανδραβίδας στους Ισραηλινούς για την εγκατάσταση των δικών τους στρατιωτικών βάσεων, χωρίς ενημέρωση του λαού για τις επιπτώσεις και χωρίς να «βγάλουν τσιμουδιά» οι κατά τα άλλα λαλίστατοι πολιτικοί μας της συγκυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Γιατί οι πρόσθετες αμερικανικές βάσεις εγκαθίστανται με άκρα μυστικότητα, χωρίς να έρθει η συμφωνία προς έγκριση από το κοινοβούλιο, όπως επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες και το σύνταγμα της χώρας; Το άρθρο 27 του συντάγματος ορίζει: « Χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στη Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή». Παρόμοιες μυστικές πρακτικές ακολουθούσε μόνο η απριλιανή δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά τουλάχιστον εκείνη είχε την «εντιμότητα» να καταργήσει επισήμως το κοινοβούλιο. Η σημερινή κυβέρνηση απλώς το παρακάμπτει, με αποτέλεσμα ακριβώς το ίδιο.
Καινούργιες αμερικανικές βάσεις – ποιο κοινοβουλευτικό κόμμα ανέδειξε αυτό το κορυφαίας σημασίας θέμα; Ποιο κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου στηλίτευσε μέσα στη βουλή, αλλά και στην κοινωνία, την πρακτική αυτή που υποδηλώνει για άλλη μια φορά την εν τοις πράγμασι κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα μας; Στα 1953, όταν πρωτοεγκατέστησαν οι Αμερικάνοι βάσεις στην Ελλάδα, πριν την τοτινή τους εγκατάσταση είχε δημιουργηθεί εύλογος σάλος και αντιπαράθεση. Οι περί τον κυβερνήτη Παπάγο υποστήριζαν την εγκατάσταση προβάλλοντας κοντά στα άλλα το επιχείρημα, ότι οι βάσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Και την τότε συμφωνία τη βάφτιζαν χαριτωμένα: «Σύμβαση στρατιωτικών διευκολύνσεων». Οι εναντιούμενοι στην εγκατάσταση των βάσεων τόνιζαν ότι αυτές θα προκαλέσουν στρατιωτική κατοχή. Σ’ αυτή την άποψη τότε οι Αμερικάνοι νομικοί υποστήριζαν: οι βάσεις μας θα προκαλέσουν «ειρηνόφιλη κατοχή= peaceful occupation». Σ’ αυτό το κλίμα η τότε κυβέρνηση Παπάγου φρόντισε κι έφερε στη βουλή προς κύρωση τη συμφωνία του 1953 για τις βάσεις! Η σημερινή κυβέρνηση απαξιώνει τη βουλή, όπως και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα παίζοντας το ρόλο της κοινοβουλευτικής μαριονέτας
* Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.
(Eνιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο)
και ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Ε.ΠΑ.Μ. στις Εκλογές του 2015