Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Με επιτυχία στέφθηκε η Διεπιστημονική Διημερίδα “Περιφερειακή Πολιτική, Τουρισμός και Μ.Μ.Ε.” που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου

Με επιτυχία στέφθηκε η Διεπιστημονική Διημερίδα “Περιφερειακή Πολιτική, Τουρισμός και Μ.Μ.Ε.” που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου
Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ), και της Εταιρείας Επιστημόνων της Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.


Την παρουσίαση και τον συντονισμό ανέλαβε η δικηγόρος και δημοσιογράφος κα Χρυσαυγή Ατσιδάκου. Κατά την τελετή της έναρξης η κα Ατσιδάκου παρουσίασε ένα σύντομο χαρακτηριστικό απάνθισμα λογοτεχνικών αφιερωμάτων στη Λακωνία. Στη Λακωνία επίσης ήταν αφιερωμένες οι ιδιαίτερες μουσικές επιλογές του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης και του Μουσικού Ομίλου Γυθείου

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πολιτισμός αποτελεί την Αναπτυξιακή δύναμη για την Πελοπόννησο και τη Λακωνία. Η κα Τζανετέα τόνισε ότι η διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και η αξιοποίηση της πλούσιας ιστορικής κληρονομίας αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού αποτελεί μονόδρομο εάν επιθυμούμε μια αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ), κος Γιώργος Κουκουλιάτας είπε: «. Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου εκπροσωπεί δημοσιογράφους της ελληνικής περιφέρειας οι οποίοι καθημερινά συνδιαμορφώνουν με την τοπική κοινωνία μια σχέση αξιολόγησης, εμπιστοσύνης και αναγνώρισης η οποία τροφοδοτεί αντίστοιχα το επίπεδο της αξιοπιστίας και της ποιότητας της ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο. Με βάση αυτή την εμπειρία θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε τη συζήτηση που θα αναπτυχθεί και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, στο πλαίσιο αυτής της διημερίδας, για την περιφερειακή πολιτική, τον τουρισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης».


Κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κος Ηλίας Στρατηγάκος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εντεταλμένη σε θέματα Τουρισμού κα Μάντω Μπελεγρή και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Σπάρτης κος Χρήστος Πλειώτας.

Η κα Μπελεγρή αναφέρθηκε στη συνέχεια της προ δέκα ετών αντίστοιχης επίσκεψης καθηγητών και δημοσιογράφων του Α.Π.Θ. με τη την ευθύνη της καθηγήτριας κ. Τέσσα Δουλκέρη στη Σπάρτη, μερικοί από αυτούς συμμετέχουν και στην παρούσα εκδήλωση. Μίλησε για την εξέλιξη της Πελοποννήσου και της Λακωνίας από ακριτική και απομονωμένη σε επώνυμο ποιοτικό προορισμό. Ανέλυσε τα επιτεύγματα της Λακωνίας στο τομέα του πολιτισμού όπως οι αναπαλαιώσεις του κάστρου Νεάπολης, της Αγίας Σοφίας καιου Ανατολικού τείχους Μονεμβασίας αλλά και την ίδρυση του Μουσείου Νεάπολης. Ολοκληρώσεις οδικών δικτύων κλπ.


Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων [νεοσύστατη Επιστημονική Εταιρεία] Τέσσα Δουλκέρη. Η κ. Δουλκέρη επεσήμανε τους λόγους διεξαγωγής αυτής της Διημερίδας με κύριο στόχο να επισημανθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής σε θέματα που άπτονται (άμεσα ή έμμεσα) του Τουρισμού. Αποτελεί συνέχεια των Διεπιστημονικών Διημερίδων που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στη Ρόδο [2014,2015,2016] με την συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Την πρώτη ημέρα της διημερίδας έγιναν σημαντικές εισηγήσεις από τον κ. Σπύρο Συρόπουλο Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Αν. Καθηγητή του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, την κα Μαριάννα Ψύλλα Αν. Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, τον κο Κυριάκο Νικολάου-Πατραγά Επικ. Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Κατά την διάρκεια της ημέρας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Πίσω στη φύση με κίνηση» σε σκηνοθεσία της Τέσσας Δουλκέρη ,παραγωγή ΑΠΘ.

Εισηγήσεις υψηλού επιπέδου αναπτύχθηκαν και κατά τη δεύτερη μέρα από διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφους και εκπροσώπους των ΟΤΑ και των ΜΜΕ. Για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής και ΜΜΕ μίλησαν ο καθηγητής και αν. πρόεδρος του τμήματος πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ, κος Θεόδωρος Χατζηπαντελής, ο δημοσιογράφος και υπ. Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου, κος Δημήτρης Γκαρτζώνης και η δημοσιογράφος, κα Βάλια Αμπαζή.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν στην ενότητα «Περιφερειακά ΜΜΕ-Νέα Μέσα και Διαδίκτυο». Ομάδα έρευνας υπό την επίβλεψη της , Τέσσας Δουλκέρη ανέλυσε το ρόλο του περιφερειακού τύπου και των ηλεκτρονικών ιστοσελίδων σε θέματα τουρισμού. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΤ, δημοσιογράφος κος Γιώργος Κουκουλιάτας και η δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΕΤ, κα Τάνια Δουλαλά, παρουσίασαν έρευνα για την προβολή από τον τοπικό τύπο των θεμάτων που αφορούν στον τουρισμό. Η δημοσιογράφος και υπ. Δρ. του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, κα Ελένη Τσαλκατίδου και η Υπ. Δρ. του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, κα Βασιλική Δάλλα ανέλυσαν την προβολή των θεμάτων που αφορούν στον τουρισμό από τις τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Τουρισμού κα Μαντώ Μπελεγρή ανέλυσε το παράδειγμα της Μυθικής Πελοποννήσου και την τουριστική στρατηγική της Περιφέρειας. Η κα Μπελεγρή δήλωσε ότι σε μια δύσκολη για την χώρα μας περίοδο η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει σταθερή στην στρατηγική της εξωστρέφειας και συμμετέχει σε σημαντικά διεθνή γεγονότα στον τομέα του τουρισμού. Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η διείσδυση της περιοχής στις διεθνείς αγορές και η ενίσχυση του brand name της περιοχής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειας που προβάλλεται με το brand Μυθική Πελοπόννησος που την προσδιορίζει απόλυτα.

Η δικηγόρος-δημοσιογράφος κα Χρυσαυγή Ατσιδάκου μίλησε για την ποιότητα των προγραμμάτων στην ελληνική τηλεόραση ενώ διευθυντής μάρκετινγκ και εταιρικής ευθύνης του ΙΟΝΙΑΝ TV, κος Διονύσης Μηλέσης παρουσίασε το ρόλο του περιφερειακού Μέσου ως κανάλι εξωστρέφειας και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών.

Χρήσιμες απόψεις καταγράφηκαν στο διαδραστικό κομμάτι της διημερίδας όπου με το συντονισμό του Προέδρου της ΕΣΕΤ Γιώργου Κουκουλιάτα και τον δημοσιογράφο κ. Αιμίλιο Τσαρουχά έγινε διάλογος των δημοσιογράφων με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού. Το βασικό θέμα που τέθηκε ήταν η έλλειψη αεροδρόμιου στη Σπάρτη και η κακή σύνδεση της πόλης της Σπάρτης με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας λόγω ελλειπών μέσων μεταφοράς.

Ο κύκλος των ομιλών έκλεισε με την εξαιρετική εισήγηση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών στην Πάτρα, Αποστόλου Πιερρή για την Πολιτιστική Πολιτική και την ιδιαίτερη περίπτωση Σπάρτης-Λακεδαίμων.

Τέλος έγινε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Τουριστική Επικοινωνία» ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για όλα τα επίκαιρα θέματα του Τουρισμού που επιμελήθηκε η κ. Τέσσα Δουλκέρη [Εκδόσεις Παπαζήση]

Η Διημερίδα είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ