Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Προτεραιότητα στα πρόβατα


Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μια παλιά ιατρική συμβουλή λέει, αν έχεις αϋπνίες, άρχισε να μετράς ένα μεγάλο κοπάδι άσπρα πρόβαρα. Έτσι στο τέλος θα ξεχάσεις τις άλλες σκέψεις και θα σε πάρει γλυκά ο ύπνος.
Σαν βγεις στον πηγαιμό για τη Λήμνο, να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος, να διαρκέσει πολλές μέρες η παραμονή σου στο νησί.

Ιδιαίτερα εάν χρειάζεσαι ξεκούραση, ηρεμία, γαλήνη, χαλάρωση, αποτοξίνωση και αναζωογόνηση. Η Λήμνος είναι ιδανικό νησί για ήρεμες διακοπές.

Στη Λήμνο δεν υπάρχουν φανάρια και διόδια. Ξεκινάς με το αυτοκίνητό σου και σπάνια να σε σταματήσει πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί. Το μόνο που θα σε αναγκάσεις να φρενάρεις, είναι κάποιο από τα πολλά κοπάδια άσπρα πρόβατα, που διασχίζουν κάθετα το δρόμο για να περάσουν απ’ τη μια πλαγιά του λόφου στην άλλη απέναντι.

Στην αρχή, αν βιάζεσαι, ίσως σου κακοφανεί λίγο. Στη Λήμνο όμως κανείς δεν βιάζεται, κανείς δεν έχει άγχος. Όλα κυλούν αργά, νωχελικά, ήρεμα και γαλήνια. Το ίδιο και τα πρόβατα. Όχι μόνον περνούν νωχελικά, αλλά είναι και ατέλειωτα. Δεν είναι μόνο τα 700-800 πρόβατα που θα περάσουν μπροστά απ’ το αυτοκίνητό σου, είναι κι εκείνα τα νεογέννητα μικρά προβατάκια, που θα σταματήσουν να σε δουν περίεργα για λίγο, πριν τρέξουν ν’ ακολουθήσουν την προβατίνα μάννα τους.

Στη Λήμνο τα πρόβατα έχουν προτεραιότητα, όσο κι αν βιάζεσαι. Το βραχνό τους βέλασμα, οι κουδούνες, θα σκεπάσουν τον ήχο του ρελαντί του αυτοκινήτου σου. Όση ώρα διασχίζουν νωχελικά το δρόμο, θα σε κάνουν να ξεχαστείς, να μπεις σε άλλους ρυθμούς, πιο κοντά στη φύση.

Κι όταν περάσει και το κοπάδι, τελευταίος θα σε χαιρετήσει καλόκαρδος ο κεχαγιάς βοσκός, παρέα με τα τρία σκυλιά του. Θα πάει να ποτίσει τα πρόβατα με νερό απ’ το πηγάδι της μάντρας, να τα αρμέξει, και να φτιάξει το περίφημο λημνιό τυρί καλαθάκι και λιόκαυτο.

Αν έχεις ξεχάσει τη γεύση της παραδοσιακής φέτας, εάν είσαι μερακλής στο σαγανάκι, το παραδοσιακό ολόπαχο γιαούρτι, τα φλομάρια, τον τραχανά, στη Λήμνο θα τα ανακαλύψεις πάλι. Πάμφθηνα. Ατέλειωτα κοπάδια πρόβατα κάθε μέρα βόσκουν νωχελικά στις πλαγιές του νησιού, για να δώσουν το βράδυ το άριστης ποιότητας και μοναδικό στη γεύση γάλα τους.

Πού οφείλεται η νοστιμιά των γαλακτοκομικών προϊόντων της Λήμνου; Όπως λένε οι κεχαγιάδες, τα πρόβατα της Λήμνου, μαζί με το πράσινο χορταράκι βόσκουν πότε-πότε κι άγριο θυμάρι.

Γι’ αυτό, όταν βρεθείς στο νησί κι οδηγείς το αυτοκίνητό σου, αν ξαφνικά μπροστά σου δεις τα πρόβατα να διασχίζουν το δρόμο, περίμενε υπομονετικά να περάσουν. Στη Λήμνο τα πρόβατα έχουν πάντα προτεραιότητα.