Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ( 97η ΕΠΕΤΕΙΟΣ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ( 97η ΕΠΕΤΕΙΟΣ)

'Όπως είναι γνωστό, με το Ν. 2193/1994 (Φ.Ε.Κ. 32Α/94) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Με το Π.Δ. 99/1994 (Φ.Ε.Κ. 78/Α 1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή.


Οι εκδηλώσεις Mνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων, σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.


Οι εκδηλώσεις Μνήμης στην πόλη της Κατερίνης, σύμφωνα με τα υπ' αριθμ. 12444 & 12445/15-04-2016 έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου 201 6.

Το αναλυτικό πρόγραμμα ορίζεται ως εξής:

Ομιλίες σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού. Η ημέρα και η ώρα θα καθοριστούν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.


Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Α. Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 22ας Μαΐου 2016.

Β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 22ας Μαΐου 2016

μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.

1. 'Ώρα 09:30' Στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση.

Την ομιλία θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας.

Θα ακολουθήσει πομπή προς την πλατεία γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

2. 'Ώρα 10:30' Στο μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (επί της 19ης Μαΐου - απέναντι από το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης) θα γίνει κατάθεση

στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Πιερίας, τον Δήμαρχο

Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Στεφάνια, επίσης, θα καταθέσουν εκπρόσωποι ποντιακών

Σωματείων της Πιερίας καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, Συλλόγων και Σωματείων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο (ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας).

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός 'Ύμνος.

3. 'Ώρα 20:00'. Στην Πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη διοργανώνεται η κεντρική εκδήλωση Μνήμης με ευθύνη των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας. Ομιλητής είναι ο κ.

Στάθης Σταυρόπουλος, Σκιτσογράφος – Δημοσιογράφος με θέμα: «19ηΜαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - Ο απόηχος πρέπει να αποκτήσει ήχο σήμερα». Ακολουθεί πρόγραμμα από Μικτή Χορωδία των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας και έκθεση φωτογραφίας.

Στις εκδηλώσεις μνήμης καλούνται να παραστούν οι Αρχές του Νομού, οι Δ/ντές και Προϊστάμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, των Δημοσίων Υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων και όλοι οι πολίτες.



ΓΕΝΙΚΑ

-Τα θέματα που αφορούν την παράταξη, απονομή τιμών κατά την προσέλευση των επισήμων στο Μνημείο της Πλατείας Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, την τάξη, κίνηση οχημάτων, παρακαλούνται να ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές.

-Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για τη διάθεση της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου και τη διευθέτηση του χώρου στο Μνημείο της Πλατείας Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

-Το Συντονιστικό 'Όργανο των Ποντιακών Συλλόγων παρακαλείται να φροντίσει σε συνεννόηση με την Ι. Μητρόπολη για τα της Επιμνημόσυνης Δέησης και να ορίσει τελετάρχη για τις εκδηλώσεις Μνήμης.

-Τελετάρχης από τη Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ορίζεται ο κ. Νικόλαος Λαμπονίκος και από το Δήμο Κατερίνης ο κ. Γεώργιος Μίχος.

- Φορείς, Σύλλογοι και Σωματεία της Πιερίας που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να το δηλώσουν στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας στο τηλ. 2351351261 μέχρι την Παρασκευή 20-05-2016 και ώρα 12:00'.

Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ