Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΕΡΙΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΣΑ


Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας ενημερώνει ότι στις 06-09.05.2016 πραγματοποιήθηκαν εναέριες ρίψεις εμβολίων -δολωμάτων κατά της λύσσας των αλεπούδων στις περιοχές:

ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΦΥΡΑ, ΑΙΓΙΝΙΟ, ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ, ΚΑΤΑΧΑΣ, ΝΕΑ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗ, ΜΕΘΩΝΗ, ΠΑΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΣΦΕΝΔΑΜΙ, ΑΛΩΝΙΑ, ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ, ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ, ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΣΤΑΝΗ, ΚΟΥΚΟΣ, ΤΡΙΛΟΦΟΣ, ΣΕΒΑΣΤΗ, ΚΙΤΡΟΣ, ΚΟΡΙΝΟΣ, ΝΕΑ ΧΡΑΝΗ, ΚΑΤΩ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΝΕΟΣ ΑΝΩ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, ΑΝΩ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΓΑΝΟΧΩΡΑ, ΠΑΛΑΙΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ, ΝΕΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ, ΣΒΟΡΩΝΟΣ, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ,

ΚΑΛΥΒΙΑ ΒΑΡΙΚΟΥ, ΝΕΑ ΕΦΕΣΟΣ, ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ, ΚΑΡΙΤΣΑ, ΔΙΟΝ, ΛΙΜΑΝΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ, ΛΙΤΟΧΩΡΟ, ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ, ΣΚΟΤΙΝΑ, ΑΝΩ ΣΚΟΤΙΝΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΚΟΤΙΝΗΣ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ, ΝΕΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ΠΟΡΟΙ, ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ, ΝΕΟΙ ΠΟΡΟΙ.Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας υπενθυμίζει τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:

Να αποφεύγεται η επαφή των εμβολίων-δολωμάτων και ειδικά με γυμνά χέρια.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα.

Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.

Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Τα φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού για τη λύσσα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minagric.gr/Πολίτης/Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο/Λύσσα).Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη ασθένεια στα τηλέφωνα του Τμήματος Κτηνιατρικής Πιερίας: 2351354100 & 2351354113