Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΕΝΟΚΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου εορτάζεται η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.
Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι Έλληνες του Πόντου έχουν υποστεί όλες τις μορφές και τις μεθόδους γενοκτονίας από το Τουρκικό στρατοκρατικό καθεστώς. Γενική επιστράτευση στον τουρκικό στρατό , τάγματα εργασίας ,πυρπολήσεις χωριών ,εξορίες ,με αποκορύφωμα την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα τη 19 Μαΐου 1919 για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους έφτασαν τις 353.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού .

Από 19 Μαΐου στην Κατερίνη ξεκινάνε οι εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 22 με δέηση στις 9.30 πμ στη Θεία Ανάληψη και κατάθεση στεφάνου στις 10.30 πμ στο μνημείο του ποντιακού ελληνισμού .



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΑΝΕΛ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΝΕΛ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ