Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

27ο Λαϊκό & Παραδοσιακό Πανηγύρι ΜΕΚ


Πάνω από τεσσεράμιση χιλιάδες κόσμου επισκέφθηκε το διήμερο της Παρασκευής 26 και Σαββάτου 27 Αυγούστου το 27ο Λαϊκό Πανηγύρι της ΜΕΚ στα Καταφυγιώτικα Κατερίνης. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα νόστιμα εδέσματα, τα ποτά αλλά κι η προσεγμένη μουσική, για όλα τα γούστα, προσέλκυσαν τον κόσμο ο οποίος από νωρίς κατέκλυσε τον χώρο. Το κέφι και ο χορός περίσσεψε από μικρούς και μεγάλους και τις δύο μέρες του πανηγυριού, παρασυρμένοι από την μουσική και τα τραγούδια των εκλεκτών μουσικών που πλαισίωναν τις όμορφες βραδιές.


Την Παρασκευή έντυσε με μουσική, σχήμα με μαέστρο τον γνωστό σε όλους Νίκο Πατρή στο λαούτο με την συμμετοχή του Δημήτρη Αλτατζίδη στο ακορντεόν και το τραγούδι, οι οποίοι έπαιξαν τόσο παραδοσιακά όσο και λαϊκά τραγούδια. Δυναμικό παρών έδωσε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιώργο Ρέππα που χόρεψε χορούς περιοχών της Μικράς Ασίας. Ο αντιπρόεδρος της ΜΕΚ κ Καρράς Ν. αφού παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του συλλόγου Μικρασιατών κ. Μπογιατζή Α. ευχαρίστησε τον σύλλογο για την συνεχή συνεργασία και την άψογη εμφάνιση.


Στη συνέχεια της βραδιάς παρουσιάστηκε μια εργασία της ομάδας ρομποτικής του συλλόγου, με θέμα την ανακύκλωση και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στους παρευρισκόμενους και τις δύο βραδιές. Τέλος τιμήθηκε για την συνεχή παρουσία της και την μεγάλη κοινωνική προσφορά της η Πρόεδρος της Φιλόπτωχου Καταφυγιωτών «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» για, κ. Κλαυδία Τσιαφίλη-Σφήκα από τον πρόεδρο της ΜΕΚ κ. Καραλέκα Γιώργο.


Το Σάββατο 27 Αυγούστου το γλέντι συνεχίστηκε με πολύ κόσμο και πλούσιο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα για δεύτερη συνεχή βραδιά.


Την δεύτερη μέρα έκαναν την εμφάνισή τους τα νεανικά τμήματα της ΜΕΚ με την καθοδήγηση της δασκάλας χορού κ. Υφαντίδου Ε. και ο Σύλλογος Ποντίων «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» που παρουσία του χοροδιδασκάλου Δημόπουλου Δημήτρη ξεσήκωσε τον κόσμο χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς του Πόντου. Τιμητική πλακέτα απέδωσε στον αντιπρόεδρο του συλλόγου Παναγία Σουμελά κ. Ιορδανίδη ο αντιπρόεδρος της ΜΕΚ κ. Καρράς Ν. Αργότερα στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της ΜΕΚ κ Καραλέκα Γ. για την πολύχρονη διακονία και προσφορά του στην ενορία του Καταφυγίου ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παντανάσσης Πατήρ Πέτρος Ν. Ζώης. Την βραδιά πλαισίωσε το νεανικό μουσικό παραδοσιακό συγκρότημα «ΧΑΛΚΙΝΟΜΑΝΙΑ» από την Καστοριά οι οποίοι ξεσήκωσαν πραγματικά και κράτησαν μέχρι αργά το πρωί τον κόσμο στην πίστα με τα υπέροχα ακούσματα των χάλκινων οργάνων.


Το ΔΣ της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών ευχαριστεί τους χορηγούς, την περιφερειακή ενότητα Πιερίας και τον δήμο Κατερίνης για την βοήθειά τους στην συντέλεση και του φετινού πανηγυριού. Επίσης τους πολυάριθμους εθελοντές του συλλόγου ιδίως τα μικρά παιδιά για την πολύτιμη βοήθειά τους. Και τέλος όλους τους επισκέπτες που για ακόμη μια χρονιά γέμισαν ασφυκτικά τον πεζόδρομο του συνοικισμού των Καταφυγιωτών.


Στο διήμερο παρέστησαν μεταξύ άλλων οι: κ. Τζαμακλής Χ., βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περ/κός Σύμβουλος κ. Μπιτόπουλος Σ., ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κατερίνης κ. Λιακόπουλος Α., ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ. Παυλίδης Θ., οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Παπαζιώγας Ν., κ. Φάκας Γ., κα. Νταρλαγιάννη Α. και κ. Κυριακίδης Γ., ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Καταφυγίου κ. Τζέλλας Ι. , η Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταφυγιωτών Θεσσαλονίκης κ. Σφήκα Μ., η Πρόεδρος Φιλοπτώχου Καταφυγιωτών κ. Τσιαφίλη Κ., αντιπρόσωπος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καταφυγίου καθώς και αντιπρόσωποι άλλων δημόσιων και δημοτικών φορέων. Επίσης το παρών έδωσαν η Θρακική εστία, οι Κρητικοί σύλλογοι Ξαθέρι και Σταυραετοί, ο πολιτιστικός σύλλογος Ανδρομάχης, ο πολιτιστικός σύλλογος Σβορώνου καθώς και ο σύλλογος Ηπειρωτών Κατερίνης.