Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «Ο ΑΡΓΟΣ» : ΔΙΩΞΑΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ…. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!!!!

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «Ο ΑΡΓΟΣ» : ΔΙΩΞΑΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ…. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!!!!

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε διάφορες παρεμβάσεις «αναβάθμισης» να έχουν γίνει στο πάρκο Κατερίνης. Έκαναν βέβαια χώρο όπου μπορούν οι ιδιοκτήτες σκύλων να πηγαίνουν με τα ζώα τους, (κάτι μου μας χαροποίησε ιδιαίτερα), έφεραν όμως πάπιες, άγρια πρόβατα και πιθανόν να φιλοξενηθούν στο μέλλον και άλλα ζωάκια… Δυστυχώς όμως η παρέμβαση αυτή δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει για την αναβάθμιση του πάρκου της Κατερίνης.

Κάποιος είπε «Το να δείχνεις στα παιδιά ζώα που βαριούνται, έχουν κατάθλιψη και περιφέρονται νευρικά στους περιφραγμένους χώρους τους, δεν προσφέρει καμία απολύτως ενημέρωση για την άγρια ζωή. Σκεφτείτε να πηγαίνατε τα παιδιά σας σε φυλακή για να τα διδάξετε για την ανθρώπινη συμπεριφορά.»

Όπως όλοι γνωρίζουμε για να έρθουν οι πάπιες στο πάρκο και να εγκατασταθούν, πλήρωσαν το τίμημα της απομάκρυνσης τα αδέσποτα ζώα που έμεναν στο χώρο αυτό χρόνια ελεύθερα και φροντίζονταν από φιλόζωους. Αυτά τα ζώα μεταφέρθηκαν σε κυνοκομείο, μόνο που ο χώρος αυτός δεν ενδείκνυται για να μένουν μόνιμα υγιή ζώα.

Ο χώρος του πάρκου από την άλλη με τη συγκεκριμένη υποδομή δεν ενδείκνυται για την διαμονή των ζώων που μεταφέρθηκαν εκεί. Οι πάπιες είναι υδρόβια πτηνά και την περισσότερη ζωή τους την περνούν μέσα στο νερό, όμως στο πάρκο οι συνθήκες διαβίωσης τους δεν είναι οι κατάλληλες μιας και ο χώρος είναι μικρός, δεν προστατεύονται όταν τις κυνηγάνε παιδιά που τις βλέπουν ως παιχνίδι ή από κάποιο άλλο κίνδυνο.

Όταν ο Δήμος αποφάσισε με μονομερή ενέργεια να φέρει τις πάπιες, πήρε και την ίδια μονομερή πρωτοβουλία να διώξει τα αδέσποτα ζώα χωρίς να συγκληθεί η πενταμελής επιτροπή η οποία είναι και η αρμόδια για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Δήμου είναι ότι μόλις έφυγαν τα αδέσποτα σκυλιά εμφανίστηκαν αρουραίοι και μάλιστα πολλοί από τους επισκέπτες του πάρκου τους έχουν δει να τρώνε μαζί με τις πάπιες. Οι αρουραίοι αποτελούν δημόσιο κίνδυνο υγείας μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταδοθεί η λεπτοσπείρωση και άλλες μολυσματικές ασθένειες, αν έρθουν σε επαφή με ανθρώπους. Είναι γνωστό δε ότι οι τακτικότεροι θαμώνες του πάρκου είναι μικρά παιδιά που ακουμπάνε με τα χέρια τους παντού, που θέλουν να παίξουν με τα χώματα κλπ.

Όσον αφορά τα άγρια πρόβατα και αυτά έχουν κλειστεί σε ένα περιφραγμένο χώρο προς κοινή θέα. Είναι εκτεθειμένα στο κρύο και στη ζέστη χωρίς καμία προστασία.

Το πάρκο δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του ζωολογικού κήπου.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν πρόχειρες και χωρίς τον ελάχιστο σχεδιασμό.

Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι θυσιάστηκαν κάποια ζώα που ζούσαν ελεύθερα στο πάρκο και τύγχαναν της φροντίδας των φιλόζωων, για να αντικατασταθούν από άλλα ζώα όπως πάπιες, άγρια πρόβατα κλπ. τα οποία όμως με τη σειρά τους υποφέρουν έγκλειστα σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι.

Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην εμμονή του Δήμου να αγνοεί τις διαμαρτυρίες μας και να μην λαμβάνει υπόψη την νομική υπόσταση που έχει η πενταμελής επιτροπή, αλλά κυρίως την ουσιαστική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Όλοι όσοι είμαστε ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι, γνωρίζουμε ότι ο νόμος προστάζει σε κάθε Δήμο ανά την Ελλάδα την τακτική σύγκλιση πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Όμως ο Δήμος εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται και να μονομερώς αποφάσεις οι οποίες συνήθως καταλήγουν σε άσχημα αποτελέσματα. 

Ως πότε ο Δήμος θα συνεχίζει να αποφασίζει χωρίς εμάς;


Εκ του Δ.Σ. 

Ο Πρόεδρος 
Ηλίας Χρυσικός