Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ: ''ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ''


Στη σκιά των μνημονίων, των δεσμεύσεων στους δανειστές, της δημοσιονομικής προσαρμογής, των περικοπών και των μειωμένων δαπανών για την εκπαίδευση ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.

Οι σαρωτικές αλλαγές, που έγιναν το Πάσχα και το καλοκαίρι, στα προγράμματα λειτουργίας τόσο των Δημοτικών Σχολείων όσο και των Νηπιαγωγείων, αλλά και αυτές που προωθούνται για την Ειδική Αγωγή, οδηγούν χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους μας στην ανεργία, αφού με τις αλλαγές αυτές το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να εξαφανίσει τις πραγματικές ανάγκες στην εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, οι αλλεπάλληλες εγκύκλιοι των τελευταίων ημερών του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «Προγραμματισμός άμεσων ενεργειών προς τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες» αποτελούν ωμή παρέμβαση στη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Είναι πρωτόγνωρο για τις διαδικασίες λειτουργίας των ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ να κρίνονται υπεραριθμίες εκπαιδευτικών με κλειστά τα σχολεία και να «εντέλλονται» οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να προβούν σε πράξεις – αποφάσεις αγνοώντας τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, εφόσον αυτά δεν συμφωνήσουν με το πνεύμα της αντιδημοκρατικής και αντιεκπαιδευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τα σχολεία κλειστά και τους συναδέλφους σε διακοπές επιδιώκει να δημιουργήσει «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικούς προς μετακίνηση-κάτι που η εγκύκλιος αναφέρει ξεκάθαρα, να αιφνιδιάσει την εκπαιδευτική κοινότητα και να την φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων την 1η Σεπτεμβρίου για αναθέσεις ωρών διδασκαλίας σύμφωνα με την Υ Α, για να λειτουργήσει το πρωινό πρόγραμμα, αποτελεί προσπάθεια του Υπουργείου να αποσπάσει τη συνενοχή των εκπαιδευτικών για τις αναθέσεις διδακτικών αντικειμένων ειδικοτήτων σε δασκάλους.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, στην έκτακτη συνεδρίαση του (31-8-2016) αποφάσισε και πραγματοποίησε την ίδια μέρα παράσταση διαμαρτυρίας στην Α/θμια Εκπαίδευση, ζητώντας την άμεση απόσυρση της Υπουργικής απόφασης του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου και της εγκυκλίου των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.

Το Δ.Σ του ΣΕΠΕ Πιερίας καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη γίνουν συνένοχοι στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και να μην αποστείλουν στη Δ/νση Α/θμιας απόφαση με τις αναθέσεις των ωρών που ζητά το Υπουργείο Παιδείας, συμβάλλοντας έτσι στην απόλυση χιλιάδων συναδέλφων μας. 

Στις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων την 1η Σεπτέμβρη για τις αναθέσεις των ωρών διδασκαλίας να δηλώσουν ότι για τη λειτουργία κάθε Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου διεκδικούμε:

  • Έναν εκπαιδευτικό ΠΕ70 για κάθε τμήμα
  • Επιπλέον εκπαιδευτικούς ΠΕ70 για το ολοήμερο, ανάλογα με τα τμήματα που δημιουργούνται με όλους τους μαθητές που έκαναν αίτηση
  • Εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων για τη διδασκαλία του μαθήματος από τον εκπαιδευτικό του
  • Εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής για όλα τα Τ.Ε και την παράλληλη στήριξη
  • Δύο νηπιαγωγούς για κάθε τμήμα νηπιαγωγείου που λειτουργεί ως ολοήμερο
  • Επίσης, το Δ.Σ του ΣΕΠΕ Πιερίας καλεί τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 1:30 στη Β/θμια Εκπαίδευση Πιερίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ για τις αναθέσεις των ωρών των κοινών ειδικοτήτων. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Στην επίθεση που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται κατ΄ εντολή των « θεσμών» ο κλάδος μας απαντά με τις αποφάσεις της 85ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου.

Αγωνιζόμαστε για:
  • Άμεση απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου.
  • Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο και 2χρονη δωρεάν προσχολική αγωγή.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε 1/20 για το Δ. Σχολείο και 1/15 για το Νηπιαγωγείο.
  • Καμιά απόλυση αναπληρωτή.
  • Στήριξη της Ειδικής Αγωγής. 
  • Απόδοση των οργανικών θέσεων των ειδικοτήτων.

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Βασίλης Λάμπρου Σταματία Γιάντσιου