Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Στο 1ο Συμπόσιο του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης.



Δελτίο τύπου

Κατερίνη, 12 Μαρτίου 2015  
  

Στο 1ο Συμπόσιο του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας που έλαβε χώρα στα  Εκπαιδευτήρια ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης. «Τα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» αποτέλεσαν τον κύριο θεματικό άξονα του Συμποσίου, ενώ τα επιμέρους θέματα, στα οποία επικεντρώθηκαν οι εργασίες του διημέρου διαμορφώθηκαν ως εξής:

α. Σύμβαση της UNESCO που διέπει τα εγγεγραμμένα μνημεία της UNESCO.
β. Νέοι και πολιτιστική κληρονομιά.
γ. Χρήσεις και καταχρήσεις των μνημείων.


Συγκίνησαν… «Οι Μαγεμένες»


Κάθε ένα από τα 16 σχολεία που συμμετείχαν στο Συμπόσιο παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής ένα καλλιτεχνικό δρώμενο. Ανάμεσά τους  και μάλιστα στο τέλος του καλλιτεχνικού μέρους του προγράμματος η πρωτότυπη μουσική δημιουργία με τίτλο «Οι Μαγεμένες». Το έργο συνέθεσαν (στίχους και μουσική) μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης με την επιμέλεια του καθηγητή μουσικής του σχολείου Λουκά Βασιλειάδη.

Το θέμα της επιστροφής από το Μουσείο του Λούβρου των αγαλμάτων με την επωνυμία «Οι Μαγεμένες» στον τόπο τους, στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με τη λιτή και έξοχη εμφάνιση επί σκηνής των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης προκάλεσε αισθήματα συγκίνησης. «Οι Μαγεμένες»….. άγγιξαν ευαίσθητες χορδές και ταξίδεψαν το πολυπληθές κοινό με την υποβλητική μουσική δημιουργία και εκτέλεση σε αιώνιες και ακατάλυτες αξίες, όπως είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά.


Πολλαπλά τα οφέλη για τους συμμετέχοντες μαθητές

Οι μαθήτριες της Α΄ τάξης Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης είχαν την ευκαιρία να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα πολιτισμού που απασχολούν την UNESCO, εμπνεύστηκαν από αυτά και συνέθεσαν τη μουσική τους.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας τους δόθηκε ακόμη η δυνατότητα να συνεργαστούν σε ομάδες με μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν, να συνομιλήσουν και να καταλήξουν σε πορίσματα σχετικά με τις θεματικές ενότητες του συμποσίου και στη συνέχεια να παρουσιάσουν τα πορίσματά τους στην ολομέλεια των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών τους. Η διεργασία αυτή δημιούργησε φιλίες και άνοιξε δρόμους για συνεργασίες μεταξύ σχολείων ανά την Ελλάδα.

Με προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά της UNESCO, οι μαθήτριες  του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης αναμένουν με ενθουσιασμό να μεταφέρουν εμπειρίες, και ιδέες οπουδήποτε παρουσιάσουν το έργο τους. Επιπλέον, ανυπομονούν και για την επόμενη συνάντηση με τα σχολεία του ASPnet της UNESCO του χρόνου τέτοιον καιρό.


Οι συντελεστές
Κεφαλίδου Μαρία - Φωνή
Μεϊτανίδου Έρση - Φωνή
Τσιοπλή Δανάη - "Μαγεμένη"
Συμεωνίδου Άννα  - Πιάνο
Σουρλίγκα Νόπη - Κρουστά
Πούλιου Νεκταρία - Κρουστά
Λαζαρίδου Ευαγγελία - Φλάουτο
Χατζή Αλκμήνη - Φλάουτο
Τσερμπάκ  Κωνσταντίνος  - Κιθάρα
Θανουρής  Κωνσταντίνος - Βιολί
Μπατσινίλας Κωνσταντίνος - Υπεύθυνος ήχου, φωτισμού
Κηπόπουλος Δημήτρης - Υπεύθυνος σκηνής
Μαγαλιού Λαμπρινή - Υπεύθυνη μαζί με τους μαθητές για τη δημιουργία και την παρουσίαση της βιντεοπροβολής και προετοιμασίας των μαθητών για τη συμμετοχή στις εργασίες του συμποσίου (επιτροπές και ολομέλεια)
Βασιλειάδης Λουκάς - Επιμέλεια μαζί με τους μαθητές σύνθεσης μουσικού έργου (μουσική και στίχοι). Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας
Κολλάτου Ειρήνη - Υπεύθυνη θεατρικού δρώμενου και κοστουμιών.
Ευχαριστίες

Πολλές ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια για την άρτια διοργάνωση αξίζουν σε όλο το προσωπικό και τους μαθητές των εκπαιδευτηρίων ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ που εργάστηκαν για αυτήν και ιδιαιτέρως στην κ. Καρατζιούλα και τον κ. Λύσσα, οι οποίοι υπήρξαν ακούραστοι συνεργάτες των μελών της αποστολής του Μουσικού Σχολείου σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας. 


Στο σύνδεσμο http://www.livemedia.gr/video/142479 μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης στο 1ο Μαθητικό Συμπόσιο της UNESCO σχολείων Κεντρικής Μακεδονίας.