Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΗΣ Ι. Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ


Την Κυριακή 19 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ιερούργησε στον προπανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού, που είναι η 2η Ενορία του Κίτρους, ιστορικής έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την κρατούσα τοπική παράδοση έγινε μονοκλησσιά, οπότε οι ενορίτες και των δύο Ενοριών συμμετείχαν στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κίτρους Γεώργιος Χρυσοστόμου, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων και πυκνό εκκλησίασμα.



Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αποστολική παράδοση της περιοχής, που ανάγεται από το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου. Να σημειωθεί ότι η επωνυμία του Κίτρους αποτελεί εξέλιξη κατά τα βυζαντινά χρόνια της αρχαίας ονομασίας της Πύδνας, που ήταν το λιμάνι απόπλου του Αποστόλου των Εθνών κατά τη 2η περιοδεία του. Στο Κίτρος επίσης τιμάται η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη (4ος αι.), ο οποίος ήταν συγγενής του Αγίου Δημητρίου και η τιμία κάρα του οποίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, δώρο του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Επίσης, νοτιότερα του σημερινού Κίτρους, συγκεκριμένα στη θέση «Λουλουδιές» ανακαλύφθηκε περιτειχισμένο επισκοπικό συγκρότημα του 5ου αι., έδρα του εκάστοτε επισκόπου Κίτρους.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους κατοίκους του Κίτρους, με την ευκαιρία της πανηγύρεως του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία.