Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

H ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ Ι. ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

Αρχαίο έθιμο αποτελεί η πάνδημη υποδοχή του ι. λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω στην πόλη της Κατερίνης, κάθε χρόνο το απόγευμα της 6ης Αυγούστου. 
Έτσι, λοιπόν, την Πέμπτη 6 Αυγούστου το απόγευμα, ο κλήρος και ο λαός της Κατερίνης παρέστησαν στην υποδοχή του ι. λειψάνου του Αγίου Διονυσίου, προστάτου και εφόρου πάσης Πιερίας, στον χώρο μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος. 

Το ι. λείψανο υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριπόλεως και πάσης Λιβύης κ. Θεοφύλακτο, και τους κληρικούς των Ενοριών της Κατερίνης. 
Στη συνέχεια, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας, όπου εναποτέθηκε το ι. λείψανο, προς προσκύνηση από τους πιστούς. 
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στο παλαιό έθος μεταφοράς του ι. λειψάνου του Αγίου Διονυσίου στην Κατερίνη, τονίζοντας ότι η ημέρα που αναβιώνει κάθε χρόνο δεν αποτελεί χρονολογική σύμπτωση. Η μεταφορά και προσκύνηση συμβαίνει την ημέρα της εορτής της Μεταμορφώσεως, καθώς ο Άγιος Διονύσιος εκπροσωπεί τον μεταμορφούμενο άνθρωπο, τον ανακαινισμένο εν Χριστώ. 
Ακολούθησε η τέλεση του Παρακλητικού Κανόνα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριπόλεως κ. Θεοφυλάκτου.