Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ο Κίτρους Γεώργιος στη Θεολογική Ακαδημία Αγίας Πετρουπόλεως


Ολοκληρώνεται αύριο η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης στη Θεολογική Ακαδημία Αγίας Πετρουπόλεως.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε, έπειτα από απόφαση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Α.Ε.Α.Θ. και πρόσκληση του Πρύτανη της Ρωσικής Ακαδημίας, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Πέτεργκοφ κ. Αμβροσίου.
Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, καθηγητής Λειτουργικής, ο διάκονος Παντελεήμων Τσαραπατσάνης, και φοιτητές, τόσο της Α.Ε.Α.Θ. όσο και άλλων Πανεπιστημιακών Σχολών, όλοι αναγνώστες ή ιερόπαιδες.





Η αντιπροσωπεία συμμετείχε σε διάφορες εκκλησιαστικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες.
Συγκεκριένα:
Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Ακαδημίας διοργανώθηκε Ημερίδα με θέμα: «Ενοριακή Διακονία και Κοινωνική Ζωή».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, με θέμα: «Η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Η ευθύνη των ποιμένων της Εκκλησίας».Η διάλεξη συνοδεύθηκε από προβολή φωτογραφιών της ιεραποστολικής δράσης της Εκκλησίας στην Αφρική. Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε εκτεταμένος διάλογος του ακροατηρίου με τον ομιλητή.
Στην Ημερίδα μίλησαν επίσης οι: α) Πρωθιερέας Αλέξανδρος Σαρόκιν, κληρικός της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα: «Η κατήχηση στην ενοριακή πρακτική», β) Πρωθιερέας Παύλος Χατζίνσκυ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αγίου Τύχωνος Μόσχας, με θέμα: «Κατήχηση: η ευθύνη των κληρικών» και γ) Σέργιος Σολοβιώφ, μεταπτυχιακός φοιτητής, με θέμα: «Ιεραποστολή στην Ινδία»



Την Ημερίδα παρακολούθησαν ο Πρύτανης κ. Αμβρόσιος, μέλη του διδακτικού προσωπικού, οι φοιτητές, καθώς επίσης και περί τους 50 ιερείς της πόλεως, έπειτα από προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγίας Πετρουπόλεως κ. Βαρσανουφίου.
Στο τέλος της Ημερίδας ο Πρύτανης, Σεβασμιώτατος κ. Αμβρόσιος, απένειμε στον Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο το μετάλλιο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου Θεολόγου, που αποτελεί διάκριση της οικείας Θεολογικής Ακαδημίας.
Κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Αγία Πετρούπολη, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος συμμετείχε στη διδασκαλία μαθήματος από τον Αρχιμ. Ιανουάριο Ίβλιεφ, καθηγητή της Καινής Διαθήκης, με ιδιαίτερες παρεμβάσεις σε θέματα μετάφρασης βιβλικών και λειτουργικών κειμένων από τα ελληνικά στα ρωσικά. Στη διδασκαλία παρέστη και ο Ιερέας Βλαδίμηρος Γκοντσαρένκο, καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών.



Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος είχε συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας με την Μουσικολόγο Έλενα Μιχαήλοβα, αντιπρύτανη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Ακαδημίας και κατά σάρκα αδελφή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Κυρίλλου, καθώς και με τον ιερέα Αλέξανδρο Κουσνιτσόφ, γραμματέα του Σεβασμιωτάτου Πρύτανη.
Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, η αντιπροσωπεία της Α.Ε.Α.Θ. μετέβη και πάλι στο κεντρικό κτήριο της Ακαδημίας, προς γνωριμία των τριών Προγραμμάτων Σπουδών, ιερατικών σπουδών, αγιογραφίας και μουσικής.
Ταυτόχρονα, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος παρεχώρησε συνέντευξη στη συντακτική ομάδα του καλαίσθητου Περιοδικού ΝΕΒΟ-ΝέφσκιυΜπογκοσλόβ, που εκδείδουν οι φοιτητές της οικείας Θεολογικής Ακαδημίας. Ο Μητροπολίτης Κίτρους απάντησε σε πολλές ερωτήσεις ακαδημαϊκού, εκκλησιαστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που του υπέβαλε ο φοιτητής ΒλαντισλάβΚαπιτόνωφ, εκ μέρους της συντακτικής ομάδας. Η συνένεταυξη αυτή θα δημοσιευθεί σε προσεχές τεύχος του φοιτητικού Περιοδικού.


Κατά τις παραπάνω συναντήσεις, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος μετέφερε δεόντως πρόταση της Α.Ε.Α.Θ. για επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία στα πλαίσια του διαπανεπιστημιακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος ErasmusPlus. καθώς επίσης τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου, των διδασκόντων και των φοιτητών της Α.Ε.Α.Θ.
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αγία Πετρούπολη η ακαδημαϊκή αντιπροσωπεία συμμετείχε στον εορτασμό της μνήμης των Αγίων Μαρτύρων Σοφίας, Αγάπης, Πίστεως και Ελπίδος, που τελέστηκε στις 30  (17) Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Αναστάσεως του Κυρίου Νοβοντέβιτσι, στο κέντρο της Αγίας Πετρουπόλεως.
Συγκεκριμένα, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου, με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής, Γερόντισσας Σοφίας.