Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Κώστας Κουκοδήμος: ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΕΡΩ Τ ΗΣΗ

Προς:τον Υπουργό  Οικονομικών
                                                                 κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: «Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης»
κ. Υπουργέ,

Έπειτα από την υπ’ Αριθμ. Πρωτ. 256/14-10-2015 Ερώτηση, που κατέθεσα προς το Υπουργείο σας, σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής του επιδόματος θέρμανσης σε δικαιούχους, επανερχόμαστε στο θέμα λαμβάνοντας υπόψη ότι το Υπουργείο Οικονομικών, προαναγγέλλει την έκδοση υπουργικής απόφασης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, με νέα πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι δικαιούχοι.


Το πρόβλημα μάλιστα θα γίνει ακόμη εντονότερο εάν, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω ταμειακών δυσκολιών, εξετάσει το ενδεχόμενο να “κόψει” τις προκαταβολές και να χορηγηθεί η επιδότηση μόνο μετά τη δαπάνη, δυσκολεύοντας αφάνταστα τα φτωχά νοικοκυριά.
Εάν ισχύσει η νέα ρύθμιση με τα νέα κριτήρια τότε θα αντιμετωπίσουμε την καταφανέστατη αδικία, οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα 24.500€ που ζουν στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, στη Φλώρινα, στην Ευρυτανία, στην Πιερία, στον Έβρο, στην ορεινή Θεσσαλία και σε άλλες ορεινές περιοχές της χώραςμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να μη δικαιούνται επίδομα θέρμανσης!
Επειδή οι κάτοικοι των ως άνω πόλεων λόγω αυτής της συνθήκης έχουν ένα επιπλέον κόστος ζωής στην καθημερινότητα τους σε σχέση με τον κάτοικο της Αττικής, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου.
Επειδή από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαΐου η θέρμανση είναι απαραίτητη για κάθε σπίτι, αλλά με διαφορετική ένταση ανάλογα την τοποθεσία και το υψόμετρο.
Επειδή επιβεβαιώνεται,δυστυχώς, ότι η Κυβέρνηση και οι επιτελείς δεν παίρνουν καθόλου υπόψη τους τα παραπάνω στοιχεία στο σχεδιασμό τους και αντί να ανακουφίσουν, ισοπεδώνουν στο όνομα της οριζόντιας αντιμετώπισης του προβλήματος.
Επειδή, εάν ισχύσουν τα νέα κριτήρια, πολλοί δικαιούχοι που δεν συγκαταλέγονται στους πλούσιους αλλά ούτε καν στην λεγόμενη μεσαία τάξη θα μείνουν χωρίς επίδομα θέρμανσης.

Ερωτάται εκ νέου ο κ. Υπουργός:


Γιατί καθυστερεί η καταβολή του υπολοίπου του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και πότε προβλέπεται να καταβληθεί στους δικαιούχους;
Τι ακριβώς θα ισχύσει την τρέχουσα περίοδο 2015-2016 για τους δικαιούχους με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στο Δεκέμβριο και ποια θα είναι η διαδικασία καταβολής του;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.      Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς
2.      Γεώργιος Κασαπίδης, Βουλευτής Κοζάνης
3.      Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, Βουλευτής Ευρυτανίας
4.      Χρήστος Κέλλας, Βουλευτής Λάρισας
5.      Γεώργιος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς
6.      Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου
7.      Γεώργιος Στύλιος, Βουλευτής Άρτας
8.      Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Βουλευτής Πιερίας
9.      Ιωάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Φλώρινας
10.  Κωνσταντίνος Τασούλας, Βουλευτής Ιωαννίνων
11.  Κωνσταντίνος Καραμανλής, Βουλευτής Σερρών
12.  Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Ημαθίας