Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑΣ Ε. ΜΠΕΤΤΥΣ ΣΚΟΥΦΑ

Η Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα: «Δυσχέρειες και προβλήματα κατά την υλοποίηση του προγράμματος “Μεταφορά μαθητών/τριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”». Την ερώτηση συνυπέγραψαν και άλλοι 16 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Η ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις 22/12/2015, καθώς κάθε χρόνο παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις από τους  εμπλεκόμενους φορείς στη σύνταξη των δρομολογίων, στη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου, και στην αποπληρωμή των αναδόχων, που επιφέρουν έως και την άρνησή τους, σε πολλές περιπτώσεις, της συνέχισης του έργου της μεταφοράς των μαθητών/τριών.


Ακόμα σας ενημερώνουμε ότι η Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα συνυπέγραψε, στο διάστημα από 8/12/15 έως 22/12/15 και τις κάτωθι δύο ερωτήσεις:

1)      Επιτροπή αξιολόγησης του άρθρου 15 του Κώδικα περί Δικηγόρων, 8/12/2015

2)      Ο ρόλος της Εισαγγελέως Εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου, 22/12/2015


                                                                                         Αθήνα:  22  Δεκεμβρίου 2015
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τις υπογραφές των βουλευτών.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: «Δυσχέρειες και προβλήματα κατά την υλοποίηση του προγράμματος “Μεταφορά μαθητών/τριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”»

Η μεταφορά μαθητών/τριών αποτελεί ένα σημαντικό έργο, συνολικού κόστους περίπου 17.000.000 ευρώ κατ’ έτος, που συμβάλλει στην ισότιμη πρόσβαση του συνόλου των μαθητών/τριών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Η αρμοδιότητα της υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος, η οποία ανήκε στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, με τον Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) μεταφέρθηκε στους Δήμους. Παρ’ όλα αυτά, οι Δήμοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην εκτέλεση του προγράμματος, οπότε με την ψήφιση του Ν. 4089/2012 και την έκδοση της Κ.Υ.Α. 24001/14-6-2013 η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε και πάλι οριστικά στις Περιφέρειες.

Τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος είναι:

1.      Ο καθορισμός του αριθμού των μαθητών/τριών και η σύνταξη των δρομολογίων, καθώςοι λίστες των μαθητών/τριών δεν δίνονται εγκαίρως από τις σχολικές μονάδες στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας.
2.      Η έγκαιρη διεξαγωγή και αδυναμία ολοκλήρωσης του ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού, καθώς πρόκειται περί μιας εξαιρετικά χρονοβόρας διαδικασίας που πολλές φορές οδηγεί σε απρόοπτες καθυστερήσεις λόγω απόρριψης υποψηφίων, προσφυγές κ.λπ.
3.      Η άρνηση, σε πολλές περιπτώσεις, συνέχισης μεταφοράς των μαθητών/τριών από τους αναδόχους του έργου, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων εκ μέρους της πολιτείας σε ότι αφορά στην αποπληρωμή των αναδόχων. 

Συνοπτικά, το νομοθετικό πλαίσιο και οι εμπλεκόμενοι φορείς –Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ανάδοχοι– δυσχεραίνουν την όλη διαδικασία μεταφοράς μαθητών/τριών με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη, συνεχή και καθολική μεταφορά τους και την επακόλουθη στέρηση του δικαιώματός τους για πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το πρόβλημα αγγίζει ακόμη περισσότερο τα παιδιά με αναπηρία, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ.Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά και πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την διεξαγωγή του προγράμματος μεταφοράς μαθητών & μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγιωνάκη Βάλια

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Καββαδία Αννέτα

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καστόρης Αστέριος

Κατσαβριά - Σιωροπούλου Χρυσούλα

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τζαμακλής  Χαρίλαος

Ψυχογιός Γεώργιος