Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ασφυκτικά γεμάτο το συνεδριακό κέντρο στην εκδήλωση για τον διακεκριμένο συμπατριώτη μας, ιατρό - καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Σάββας Χιονίδης: «Τιμούμε έναν τεράστιο επιστήμονα, έναν σπουδαίο άνθρωπο […] Η Κατερίνη ξέρει να τιμά τους άξιους, ξέρει να τιμά τα παιδιά της»

Τον διακεκριμένο συμπατριώτη μας ιατρό, καθηγητή Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάση Παπαβασιλείου τίμησαν σε μία σεμνή  και λιτή εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση, μνήμες, μουσικές, ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ).

 
Η ενταγμένη στο πλαίσιο των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ» εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης.  Παράλληλα, με όχημα τα μουσικά σύνολα δωματίου & τη Χορωδία «Φωνές του Γυμνασίου», του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, το κοινό απόλαυσε ένα γοητευτικό και γεμάτο συναίσθημα μουσικό ταξίδι σε αγαπημένες μελωδίες, καθώς και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Σάββας Χιονίδης: «Η Κατερίνη ξέρει να τιμά τα άξια παιδιά της»
Με θερμά λόγια, για το έργο και την προσωπικότητα του Θανάση Παπαβασιλείου μίλησε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Σήμερα τιμούμε έναν τεράστιο επιστήμονα, έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν δικό μας άνθρωπο που μας κάνει υπερήφανους. Η Κατερίνη ξέρει να τιμά τους άξιους, ξέρει να τιμά τα παιδιά της. Σας ευχαριστώ τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά γιατί σήμερα αποδείξατε ότι αυτή η πόλη,  οι άνθρωποί της έχουμε ευαισθησία και αρχές, οι οποίες  πρέπει να διέπουν τον  άνθρωπο. Οφείλουμε  να τιμούμε τους άξιους, να γεμίζουμε αυτή την αίθουσα που σπάνια μπορεί κάποιος να την γεμίζει τόσο ασφυκτικά. Γιατί πραγματικά όταν τιμούμε  τους ανθρώπους μας πρέπει να τους τιμούμε με όλο το πάθος της ψυχής μας, για αυτό που προσφέρουν. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας. Για αυτό που θα δουν αύριο οι αριστούχοι μαθητές των σχολείων μας στο πρόσωπου του Θανάση Παπαβασιλείου ότι μπορούν και οι ίδιοι να πετύχουν. Και να θυμούνται πάντα τη γενέθλια πόλη, την πόλη που έχουμε  τις παιδικές αναμνήσεις, την πόλη και τον δήμο, που οφείλουμε πολλά. Αυτό λοιπόν πράττει ο Θανάσης Παπαβασιλείου. Ξεκινήσαμε τις εκδηλώσεις τιμής με τον Θανάση Παπαβασιλείου, γιατί έτσι έπρεπε να ξεκινήσουμε».
Επιπλέον, ο Δήμαρχος κάλεσε στο βήμα την Έφη Μπάσδρα, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών [υφηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, νυν πρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)],να μιλήσει για τον σύζυγό της Θανάση Παπαβασιλείου:
«Ευχαριστώ τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία που είχε. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους εσάς, που είστε σήμερα εδώ και στέκεστε όρθιοι, για να ακούσετε αυτά που έκανε ο Θανάσης Παπαβασιλείου. Είμαστε μαζί από 16 χρονών. 40 σχεδόν χρόνια μετά μπορώ να πω ότι είμαστε ένα. Δεν είναι ο Θανάσης Παπαβασιλείου. Είμαστε ο ίδιος άνθρωπος. Μοιραστήκαμε τα ίδια όνειρα, περπατήσαμε στα ίδια επιστημονικά βήματα. Ταξιδέψαμε σε όλο τον κόσμο και τώρα γυρίσαμε στη γενέθλια γη. Για μας είναι μεγάλη υπερηφάνεια και μεγάλη τιμή, να μας τιμά η ιδιαίτερη πατρίδα. Εύχομαι στον άνδρα μου Θανάση Παπαβασιλείου να είναι γερός, δυνατός, να υπηρετεί την αριστεία, και θα ήθελα να πω σε όσα παιδιά μας ακούν ότι ο Θανάσης Παπαβασιλείου υπήρξε φωτεινό παράδειγμα για τους φοιτητές του, για νεαρούς γιατρούς, για πολύ νεαρό κόσμο. Θα ήθελα να αποτελέσει παράδειγμα και για τα νέα παιδιά εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, γιατί έτσι αξίζει να είναι ένας μεγάλος επιστήμονας» τόνισε μεταξύ άλλων στη σύντομη τοποθέτησή της.
Την εκδήλωση προλόγισε η φιλόλογος Μαρία Χρυσικού, δασκάλα του Θανάση Παπαβασιλείου, στα χρόνια του Γυμνασίου, η οποία αφού παρουσίασε το ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό του διακεκριμένου επιστήμονα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον απεριόριστο σεβασμό μου, που λαμβάνει τις διαστάσεις του δέους. Η δασκάλα σου υποκλίνομαι στους μόχθους και κόπους που κατέβαλες στην υπομονή και επιμονή που επέδειξες προκειμένου στις αναρίθμητες ώρες που διέθεσες για μελέτη και έρευνα προκειμένου να πραγματοποιήσεις αυτούς τους άθλους τόσο στο Ελληνικό, όσο και στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα. Υποκλίνομαι ιδιαίτερα όμως στην προσήλωσή σου στην αριστεία, στην αριστεία που έχει γνώμονα όχι την ατομική φιλοδοξία και προβολή αλλά την ταπεινή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, τον σεβασμό  στην αξία του ανθρώπου στην κατάκτηση της αρετής […] Είμαστε όλοι οι συντοπίτες σου υπερήφανοι που έχεις ανέβει ήδη τα ανώτερα σκαλοπάτια της ιατρικής κλίμακας [….].
Απευθυνόμενη στον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, η κα Χρυσικού τόνισε: «Κύριε Δήμαρχε η εκδήλωση τιμής απέναντι σε έναν καταξιωμένο διεθνώς επιστήμονα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας. Παρόμοιες πρωτοβουλίες περιποιούν εξαιρετική τιμή και στους βραβεύοντες τον Δήμο και τον Οργανισμό Πολιτισμού […]
Ακολούθησε μία κατάθεση ψυχής από τον φίλο, γείτονα Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Χαράλαμπο Μακρίδη, ο οποίος επισήμανε:
[….]Θανάση, σε αυτό το οικογενειακό περιβάλλον η πορεία σου ήταν σε κάποιο βαθμό προδιαγεγραμμένη. Η μεθοδικότητα του παππού σου. Το φλέγμα του πατέρα, ο ακτιβισμός και η ενεργητικότητα της γιαγιάς, η δυναμική  και καλοσυνάτη μητέρα σου, όλα αυτά μαζί καρποφόρησαν στο πρόσωπό σου. Ο Θανάσης είναι μεγάλος για την Ελλάδα. Για μας όμως στη γειτονιά ακόμα και αν τιμηθεί κάποτε με βραβείο Νόμπελ θα είναι πάντα ο Θανάσης, ο γιος της Ζανέτας.
Θανάσης Παπαβασιλείου: «Ύψιστη τιμή στην πορεία μου η αποψινή εκδήλωση»
Λαμβάνοντας το λόγο εμφανώς συγκινημένος ο κος Παπαβασιλείου υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή για μένα. Έχω ζήσει πολλές μεγάλες τιμές και στο εξωτερικό και εδώ. Όταν όμως ο Δήμαρχος μου κοινοποίησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Οργανισμού Πολιτισμού να με τιμήσουν ένοιωσα ότι τώρα αναγνωρίζεται το έργο και αυτό το λέω ειλικρινά. Δήμαρχε σε ευχαριστώ από την καρδιά μου γιατί με την παρουσία μου εδώ σηματοδοτείται μία συνέχεια εκδηλώσεων με ανάλογο περιεχόμενο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ. Όλους αυτούς που μίλησαν για μένα. Ιδιαίτερα την κα Λιονάκη και την κυρία Χρυσικού τις καθηγήτριές μου, τις οποίες αναπολώ, για όλα αυτά τα οποία μου πέρασαν. Να ευχαριστήσω τους συμμαθητές μου, αυτή την παρέα που είδατε στο  video, τον Χρήστο, τον Θεόδωρο, τον Δημήτρη. Υπήρχε μία απουσία ο αγαπημένος Χρήστος, ο οποίος πείσμωσε και έφυγε ξαφνικά από κοντά μας. Σας κουβαλώ μέσα μου, σας αγαπώ. Να ευχαριστήσω τους γονείς μου για την αφετηρία, την εκπυρσοκρότηση και την έγνοια της πορείας. Να ευχαριστήσω τα πεθερικά μου, τους γονείς της γυναίκας μου, για την αμέριστη συμπαράστασή τους όλα τα χρόνια της πορείας μου στον επιστημονικό χώρο, τον οποίο υπηρέτησα. Να ευχαριστήσω τον άλλο Θανάση μέσα μου, την Έφη. Την ευχαριστώ για το χέρι που μου έδωσε 38 χρόνια πριν και με το οποίο πορευτήκαμε και στη ζωή και στο χώρο της επιστήμης και συνεχίζουμε να το κάνουμε με αγάπη ο ένας για τον άλλο. Ευχαριστώ τέλος τα παιδιά μου γιατί παρόλο το χρόνο που στερήθηκαν είτε τον ένα είτε τον άλλο λόγω της δουλειάς που υπηρετήσαμε στο εξωτερικό σήμερα μας ανταμείβουν και τους δυο και μας δίνουν πολλή μεγάλη χαρά με τις επιτυχίες στις σπουδές τους και αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή»
Στην συνέχεια,  αφιέρωσε στο κοινό, που όρθιο χειροκροτούσε διαρκώς τον ομιλητή, αποσπάσματα των «Διαλόγων» του Νίκου Καρούζου: «[….] Να γυρίζεις – αυτό είναι το θαύμα – να γυρίζεις στην καλή πλευρά σου».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην 25χρονη ενασχόλησή του με τον χώρο της έρευνας και την προσπάθειά του να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά της καρκινογένεσης στον άνθρωπο, στα κύτταρα του ανθρώπου. Με απλό τρόπο και με διαφάνειες που παρουσίασε κατέστησε κατανοητό ότι «δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για τα επόμενα αρκετά χρόνια φάρμακο που μπορεί να καταπολεμήσει αυτή την ασθένεια, καθώς ο καρκίνος δεν μπορεί να μας αποκρυπτογραφηθεί όσο και να τον ψάξουμε για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί δεν έχουμε κατανοήσει ποιο είναι το πραγματικό φαινόμενο της ίδιας της ζωής. Όταν λύσουμε το πρόβλημα του φαινομένου της ζωής είναι πολύ απλό το κλειδί με το οποίο θα ανοίξουμε το πρόβλημα του καρκίνου και της στόχευσής του», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο διακεκριμένος ιατρός, έκλεισε με ένα προσωπικό στοχασμό που αναδεικνύει, όλα αυτά που, όπως είπε: «κουβαλώ μέσα μου». Ειδικότερα τόνισε: «Είναι πολύ καιρός που αναζητώ μία αναφορά ενός ορισμού που μου άφησε βαθειά ίχνη: Το ανθρώπινο πνεύμα είναι ένα παλάτι που περικλείεται από καθρέπτες και γονιμοποιείται με ένα μοναχικό λυχνάρι που το γεννοβολούν άπειρες φορές οι καθρέπτες. Είναι δυνατόν τα άτομα, από τα οποία έχω κατασκευαστεί να είναι ικανά να αποτελούν τους τοίχους και τους καθρέπτες του παλατιού; Υλιστική άποψη. Γιατί όχι; Είναι δυνατόν να μπορούν να αντανακλούν το ένα στο άλλο τις ακτίνες που δέχτηκαν στις ατέλειωτες διαδρομές δημιουργώντας με τις αλληλεπιδράσεις τους φωτεινές και σκοτεινές ζώνες. Γιατί όχι; Αλλά από πού προέρχεται το μοναχικό λυχνάρι που τα γονιμοποιεί; Όσο μακριά και αν αναζητήσουμε τις απαντήσεις μένει πάντα ένα ερώτημα που καθιστά ασήμαντα όλα τα άλλα ερωτήματα και τις απαντήσεις. Όσο πιο πολύ βυθιζόμαστε στους δαιδάλους του παλατιού που περικλείεται από καθρέπτες δεν βρίσκουμε από διάδρομο σε διάδρομο παρά αντανακλώμενα φώτα, αντανακλάσεις αντανακλάσεων. Αλλά αυτές δεν θα υπήρχαν χωρίς το μοναχικό λυχνάρι που είναι πάντα απρόσιτο μέσα μας. Απασχολημένος επίμονα με την αναζήτηση αυτού του λυχναριού εξερευνώ, προχωρώ, ανακαλύπτω. Η πιο γόνιμη προσφορά και απευθύνομαι στα παιδιά, στους νέους είναι αυτή η ίδια η προσπάθεια. Πιο πολύ από το φως που προσφέρει. Εάν έσβηνε το φως το κακό δεν θα ήταν τόσο μεγάλο εάν εξακολουθώ την οδοιπορία μου προς το φως».
Επιπλέον, ο Δήμαρχος απένειμε τιμητική πλακέτα στον Θανάση Παπαβασιλείου, ο οποίος σημείωσε με νόημα απευθυνόμενος στο κοινό: «Θέλω να ξεχάσετε όλες τις άλλες ιδιότητες που ακούσατε σήμερα. Είμαι Κατερινιώτης». Επίσης τόσο στον ίδιο, όσο και στην σύζυγό του Έφη Μπάσδρα, ο Δήμαρχος πρόσφερε μία έκδοση του Δήμου Κατερίνης για τη Μάχη της Πύδνας.
Στη διάρκεια της βραδιάς, προβλήθηκε αφιέρωμα στην σπουδαία προσωπική και επιστημονική πορεία του Θανάση Παπαβασιλείου, παραγωγής του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης, στο οποίο φίλοι, συμμαθητές, εκπαιδευτικοί σκιαγράφησαν την προσωπικότητα, το έργο και έφεραν στο φως άγνωστες πτυχές της διαδρομής του Θανάση Παπαβασιλείου. Οι συνεντεύξεις επενδύθηκαν με σπάνια φωτογραφικά στιγμιότυπα της πορείας του.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους & Κατερίνης, οι βουλευτές Πιερίας Χαρίλαος Τζαμακλής, Αστέριος Καστόρης, εκπρόσωπος της βουλεύτριας Μπέτυς Σκούφα, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και όπως προαναφέρθηκε πλήθος κόσμου.