Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Δελτίο τύπου του "ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ"

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική παράταξη του ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ έθεσε προς  προ ημερησίας  συζήτηση το θέμα του σχεδιασμού και συντονισμού του προσφυγικού  , εκτιμώντας πως ήδη έχει καθυστερήσει η δημοτική αρχή να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Από τον πρόεδρο και την πλειοψηφία του δήμου δεν έγινε δεκτό να γίνει συζήτηση, περιμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΚΕΔΕ.  Θέσαμε επίσης προς συζήτηση το ζήτημα της μείωσης δημοτικών τελών σε ευάλωτες κοινωνικές. Η απάντηση του προέδρου ήταν πως δεν είναι επείγον και θα γίνει θέμα συζήτησης σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Παραθέτουμε τα εισηγητικά κείμενα για τα δυο θέματα προς ενημέρωση των πολιτών.


Την 26.2.2016 η δημοτική μας παράταξη «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» απηύθυνε δημόσια πρόσκλησηπρος τις τοπικές αρχές για άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για τον σχεδιασμό και συντονισμό ενός σχεδίου αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τους εγκλωβισμένους στη χώρας μας πρόσφυγες και μετανάστες, των οποίων επιβραδύνεται η μετακίνηση από τα σημεία εισόδου στη χώρα έως το σημείο εξόδου στην Ειδομένη.
Δυστυχώς, κανείς θεσμικός φορέας δεν ανταποκρίθηκε, παρά το γεγονός ότι καθημερινώς η κατάσταση σε όλη τη χώρα επιβαρύνεται. Ειδικά στην Ειδομένη και πέριξ αυτής, η κατάσταση είναι ασφυκτική (περίπου 6.500 άτομα βρίσκονται στην περιοχή σε εγκαταστάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι 2.500 άτομα) και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μη γίνει εκρηκτική. Ο σχεδιασμός τις τελευταίες ημέρες είναι να επιβραδύνεται και η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Το πρόβλημα όμως δεν εκτονώνεται και σε πολλές περιοχές του οδικού άξονα Αθήνας – Ειδομένηςτα λεωφορεία που μεταφέρουν μόνο τους πρόσφυγες πλέον (οι μετανάστες παραμένουν στην Αθήνα καθώς τα σύνορα γι’ αυτούς είναι κλειστά) συνεχίζουν να σταθμεύουν προσωρινά, με σκοπό να κρατηθεί υπό έλεγχο, κατά το δυνατόν, η κατάσταση στην Ειδομένη. Δεδομένου ότι τα σύνορα ανοίγουν για μικρό χρονικό διάστημα πλέον και έχει τεθεί και όριο στον αριθμό των προσφύγων που επιτρέπουν τη διέλευση καθημερινώς, η μετακίνηση των λεωφορείων γίνεται όλο και με πιο αργούς ρυθμούς.
       Σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες και αναμένεται ο αριθμός αυτός τον επόμενο μήνα να φτάσει στους 50.000-70.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αρμόδιου Υπουργείου. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και προκειμένου να εξυπηρετηθεί ομαλώς η κατάσταση, απαιτείται οργάνωση και συντονισμός των δυνάμεων της κάθε τοπικής κοινωνίας που αφορά. Μετά τα εξαιρετικά παραδείγματα των Δήμων Κοζάνης, Καβάλας, Αλμυρού κ.α. που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προσέφεραν τα απαραίτητα σε μεγάλο αριθμό προσφύγων και συνεχίζουν να το πράττουν με την αρωγή της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε ότι ο Δήμος μας είναι ο φορέας που έχει όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά (υλικοτεχνική δομή, ανθρώπινο δυναμικό κ.α.) για να αναλάβει την πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης για την αντιμετώπιση της έκτακτης και επείγουσας πλέον κατάστασης.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κατάσταση είναι έκτακτη. Κρίνουμε όμως, ότι είναι και επείγουσα με την έννοια ότι δεν είναι προκαθορισμένη η ροή των μετακινήσεων και κανείς δε γνωρίζει πότε θα έρθουν τα επόμενα λεωφορεία στο ΣΕΑ Σκοτίνας, πόσα θα είναι αυτά και για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν εκεί. Η έλλειψη κεντρικής οργάνωσης είχε ως αποτέλεσμα την Παρασκευή που μαγείρεψαν εθελοντές 200 μερίδες ζεστό φαγητό, να μην υπάρχουν λεωφορεία στο ΣΕΑ Σκοτίναςκαι το φαγητό να μεταφερθεί στα λεωφορεία των Τεμπών. Αντιθέτως, το Σάββατο το βράδυ ήρθαν 3 λεωφορεία στο ΣΕΑ και δεν υπήρχαν ούτε διαθέσιμοι εθελοντές, ούτε τρόφιμα για όλους.
         Προτείνουμε λοιπόν ο Δήμος Κατερίνης να αναλάβει την πρωτοβουλία να εκπονήσει και να συντονίσει σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης, σε συνεργασία με την Εκκλησία,  τους λοιπούς τοπικούς φορείς και τους εθελοντές. Να οργανώσει και να συντονίσει την απαραίτητη προετοιμασία ώστε, κάθε φορά που παρίσταται η ανάγκη, να υπάρχει αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών. Η δράση αυτή του Δήμου θα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν σε γενικότερο σχεδιασμό με την οικονομική και επιτελική αρωγή των συναρμόδιων υπουργείων.
          Ζητούμε η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο ως θέμα προ ημερησίας διάταξης, να γίνει δεκτή και, λόγω επείγοντος, να καταστεί θέμα της ημερησίας διάταξης προς συζήτηση.
Ως άμεσες ενέργειες προτείνουμε τα παρακάτω:
1.Να συγκροτηθεί 4μελής διαπαραταξιακή επιτροπή, με βασικό συντονιστή ορισμένο σύμβουλο από τη διοίκηση του Δήμου, η οποία πρωτίστως θα εκδώσει δημόσιο κάλεσμα σε Εκκλησία, τοπικούς φορείς και δημότες εθελοντές να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους με ορισμό υπεύθυνου ανά φορέα και τηλέφωνο επικοινωνίας. Ίσως να γίνει κι ένα siteσχετικό για onlineσυνεχή πληροφόρηση (π.χ. από αστυνομία, εθελοντικές ομάδες κλπ). Κρίνουμε απαραίτητο να γίνει με πρόσκληση και συντονισμό του Δήμου ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις που δρούν ή θέλουν να δράσουν στην παροχή αυτής της βοήθειας για να είναι πιο αποτελεσματικό το παραγόμενο έργο. Η επιτροπή αυτή θα έχει την ευθύνη του γενικού συντονισμού και της οργάνωσης των συμμετεχόντων στη δράση. Θα ενημερώνεται, θα κάνει τον καταμερισμό των εργασιών και θα δίνει κατευθύνσεις και οδηγίες στους εμπλεκόμενους.
ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:
1.      ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ με την Αστυνομία σε όλο το μήκος της Εθνικής οδού από Αθήνα ώστε να πληροφορείται εγκαίρως για τις αφίξεις των λεωφορείων,
2.      ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ με τους άλλους Δήμους (προηγούμενους και επόμενους) όπου σταθμεύουν τα λεωφορεία για ανταλλαγή πληροφοριών και καλύτερη εξυπηρέτηση,
3.      ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ με φορείς/εθελοντές ώστε να υπάρχει ημερήσιος προγραμματισμός για κάθε ομάδα στην προετοιμασία ζεστού φαγητού,
4.      ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ με Ερυθρό Σταυρό, ιατρούς και νοσοκομείο για παροχής άμεσης ιατρικής φροντίδας, όπου απαιτείται. Κυρίως με παθολόγους και παιδιάτρους.
2. Ο Δήμος να διαθέσει μία μεγάλη αποθήκη όπου θα γνωρίζουν όλοι ότι θα μπορούν καθημερινά να προσφέρουν τα απαραίτητα είδη:
ΤΡΟΦΙΜΑ:ξηρά τροφή, κονσέρβες, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, σοκολάτες, φρούτα, βρεφικά γάλατα, χυμούς ατομικούς, νερά.
ΦΑΡΜΑΚΑ: αντιβηχικά σιρόπια παιδικά και ενηλίκων, κολλύρια, κορτιζονούχες κρέμες, aerolininhaler, πολυβιταμίνες
ΕΙΔΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ:πάμπερς, μωρομάντηλα, σερβιέτες,οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες κ.λ.π. είδη ατομικής υγιεινής.
ΡΟΥΧΑ
ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ: Πλαστικά πιρούνια και κουτάλια, ποτήρια μίας χρήσης (για κρύα και ζεστά ροφήματα), σακούλες σκουπιδιών μεγάλες, σκούπες, φαράσια, σφουγγαρίστρες, χλωρίνες, γάντια μιας χρήσης (μεσαίο και μεγάλο μέγεθος), μπάλες ποδοσφαίρου και βόλεϊ, μπαταρίες (τύπου AAA), διάφανες κολλητικές ταινίες, μεγάλες επαγγελματικές κατσαρόλες, εσώρουχα, κάλτσες, αθλητικά παπούτσια, κουβέρτες, υπνόσακους κ.α.

3. Αν υπάρχει δυνατότητα, να διαθέσει και χώρο για μαγείρεμα φρέσκου φαγητού.
4.Να διαθέσει αυτοκίνητα/φορτηγά για α. τη συλλογή μαγειρεμένου φαγητού από διάφορες πηγές που θα ετοιμάζουν οι εθελοντές μεμονωμένα και β.την παράδοση των φαγητών και άλλων προϊόντων.
5.Να διαθέσει 3-4 συναρμολογούμενασταντ, που θα φυλάσσονται σε χώρο του ΣΕΑ και θα χρησιμοποιούνται κατά τη διανομή.
6. Αν υπάρχει δυνατότηταγια κάποια μόνιμη εγκατάσταση τύπου ISOBOX, να τοποθετηθεί εκεί και να υπάρχει πάντα απόθεμα αποθηκευμένων ειδών για άμεση χρήση. 

      Καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να κάνουν δεκτό το αίτημά μας να συζητηθεί η παραπάνω πρόταση σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο ως επείγον ζήτημα και να γίνει δεκτή ώστε να συνδράμουμε όλοι στην ομαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.
                                                                                                            Οι δημοτικοί σύμβουλοι
                                                                                                    της παράταξης «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»


ΘΕΜΑ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ:
Κατά την προεκλογική περίοδο ένα από τα ζητήματα που έθεσε ο Άλλος Δρόμος ήταν να χορηγηθούν μειώσεις και απαλλαγές σε δημοτικά τέλη και φόρους, σε ειδικές κοινωνικές ομάδες λόγω της οικονομικής κρίσης. Πάραυτα  η Δημοτική Αρχή δεν είχε διάθεση για διάλογο και στήριξη αυτών των κοινωνικών ομάδων και ποτέ εως σήμερα δεν ανταποκρίθηκε. Το ζήτημα θέσαμε ως παράταξη και σε συνεδρίαση του ΔΣ, αλλά η Δημοτική Αρχή και πάλι το απέφυγε, με πρόσχημα τη μη ύπαρξη συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου.
 Σήμερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου" γνωστό ως "παράλληλο πρόγραμμα", δεν υφίσταται πλέον  κάποια δικαιολογία.
 Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ   επαναφέρει το ζήτημα αυτό και ζητά:
 Να καταστεί θέμα ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση, ώστε να ψηφιστεί, πλαίσιο μειώσεων και απαλλαγών  δημοτικών τελών και φόρων προς όφελος των  δικαιούχων των μέτρων αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης και κοινωνικών ομάδων όπως: τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

                                            της παράταξης «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»