Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, με την ευκαιρία της Α΄ Στάσης Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Κατερίνης, τέθηκε σε προσκύνηση βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, κειμήλιο του 18ου αι., προερχόμενη από την Κονταριώτισσα Πιερίας.


Η παλαιά αυτή εικόνα εντάχθηκε πρόσφατα στο Πρόγραμμα Καταγραφής Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
Σκοπός του Προγράμματος είναι η καταγραφή, προβολή, διάσωση και επιστημονική  αξιοποίηση των εκκλησιαστικών κειμηλίων, που φυλάσσονται σε Ναούς και Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην Ακολουθία των Χαιρετισμών χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενώ έψαλαν σε δύο χορούς μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στην τμηματική τέλεσή του κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και στη σύνδεσή της με την εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Κάλεσε, επίσης, τους πιστούς να αξιοποιήσουν τα πνευματικά αγαθά της λειτουργικής περιόδου που διανύουμε, με τελικό σκοπό τη βιωματική συμμετοχή στο Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού.
Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την ευχή εισερχομένου «εις διακονίαν εκκλησιαστικήν», χειροθετώντας έτσι ως διακονητή τον ιερόπαιδα και κατηχητή της Ενορίας Λάζαρο Πασχούλη, φοιτητή Γεωπονίας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, οι πιστοί προσκύνησαν ευλαβικά τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας.