Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

«ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ –ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ» Επιμορφωτικό-παρεμβατικό πρόγραμμα του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δ.Δ.Ε. Πιερίας


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το επιμορφωτικό-παρεμβατικό πρόγραμμα του Σ.Σ.Ν. Πιερίας με τίτλο «Ναι στο σχολείο-Ναι στη ζωή» για εκπαιδευτικούς και μαθητές του ΕΕΕΕΚ και του ΤΕΕ ΕΑ Κατερίνης. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Υπεύθυνο Σ.Σ.Ν. και περιελάμβανε πέντε δίωρα βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια τα οποία υλοποιήθηκαν, μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του ΥΠΠΕΘ, στην ύπαιθρο (τα τέσσερα σε γεωργικό αγρόκτημα και το ένα στο ΕΕΕΕΚ).



Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν από τον Υπεύθυνο Σ.Σ.Ν., το Διευθυντή του ΕΕΕΕΚ και εκλεκτούς προσκεκλημένους εκπαιδευτές με βάση το παρακάτω πρόγραμμα:


-Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

1η Ώρα: Αθανάσιος Χαρίσης, Υπεύθυνος Σ.Σ.Ν. Πιερίας, Η φύση διδάσκει και ΄΄ θεραπεύει ΄΄ [παρατήρηση και φροντίδα οικόσιτων και κτηνοτροφικών ζώων (κότες, πάπιες, χήνες, κουνέλια), ιπποθεραπεία (εδάφους)].

2η Ώρα: Νικόλαος Μπίνιας, Διευθυντής ΕΕΕΕΚ Κατερίνης, Ψυχοκινητικά παιχνίδια.

-Τρίτη 12 Απριλίου 2016

1η Ώρα: Σωτηρία Καρολίδου, Υπεύθυνη Σ.Σ.Ν. Κιλκίς, Αθανάσιος Χαρίσης, Το γυαλιστερό πόδι, Η Ασπρούλα και η Ασημένια (παραμύθια)

2η Ώρα: Αθανάσιος Χαρίσης, Ιωάννα Αμπεριάδου, Κοινωνική Λειτουργός της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, Από την παραγωγή στην κατανάλωση [προμήθεια, μαγειρική και βρώση αγροτικών προϊόντων π.χ. αυγών].

-Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

1η +2η Ώρα: Μαρία Λίγκα, Φυσιοθεραπεύτρια του ΕΕΕΕΚ Σερρών, Αθανάσιος Χαρίσης, Ιπποθεραπεία (εδάφους).

-Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

1η +2η Ώρα: Κωνσταντίνα Πηλείδου, Σχολική Σύμβουλος Ε.Α., Αθανάσιος Χαρίσης «Τι ρόλους μπορώ να παίξω σ’ ένα αγρόκτημα!»

-Τετάρτη 20 Απριλίου

1η Ώρα: Μαρία Ράντζου, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Η ενσυναίσθηση και η εφαρμογή της στις καθημερινές σχέσεις με τους μαθητές.

2η Ώρα: Νικόλαος Μπίνιας, Διευθυντής ΕΕΕΕΚ Κατερίνης, Ψυχοκινητικά παιχνίδια.

Αθανάσιος Χαρίσης: Αξιολόγηση του προγράμματος.

Από την πλευρά του ΕΕΕΕΚ συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, μοιρασμένοι στις πέντε συναντήσεις, ενώ από την πλευρά του ΤΕΕ ΕΑ συμμετείχε ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών στην πρώτη και πέμπτη συνάντηση.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο Διευθυντής της Δ.Δ.Ε. Πιερίας και ο Υπεύθυνος του Σ.Σ.Ν. ευχαριστούν και συγχαίρουν:

1. Τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την έγκριση υλοποίησης του προγράμματος.

2. Όλους τους εισηγητές για την αποδοχή να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στο πρόγραμμα, για το υψηλό επίπεδο των βιωματικών εργαστηρίων και την επιτυχή εφαρμογή και προσαρμογή των επιστημονικών τους γνώσεων στην εκπαιδευτική πρακτική.

3. Τους Διευθυντές των δύο σχολικών μονάδων ΕΕΕΕΚ και ΤΕΕ ΕΑ και τους Συλλόγους Διδασκόντων για την εποικοδομητική συνεργασία με το φορέα της Δ.Δ.Ε. προς όφελος των σχολικών τους μονάδων.

4. Το ΕΕΕΕΚ Κατερίνης για τη μαζική συμμετοχή, την άψογη οργάνωση των διδακτικών επισκέψεων στο γεωργικό αγρόκτημα, με αποτέλεσμα την ασφαλή και δημιουργική συμμετοχή των μαθητών με πολλαπλές αναπηρίες.

5. Τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων για την ενεργό συμμετοχή τους και τη θετική στάση να συνεκπαιδευτούν μαζί με τους μαθητές τους.

6. Τους γονείς των μαθητών, ιδίως του ΕΕΕΕΚ, για τη μακροχρόνια εμπιστοσύνη στα προγράμματα του ΣΣΝ.

7. Τη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης για τη συνεργασία στο πρόγραμμα.

8. Την τοπική κοινωνία για την πρόθυμη στήριξη σε υλικά που χρειάστηκαν.


Η συμβολή όλων ήταν καθοριστική για την επιτυχία της δράσης στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής.


Ο Υπεύθυνος Σ.Σ.Ν. Πιερίας Ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Πιερίας

Αθανάσιος Χαρίσης Ιωάννης Καζταρίδης