Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ ΓΙΑ THN ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ  ΓΙΑ THN ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Η  Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στις 28 Μαρτίου 2016 συνυπέγραψε μαζί με άλλους  6 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  ερώτηση προς  τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: « Προστασία Ολύμπου και ενδεχόμενα επενδυτικά σχέδια».
 Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ερώτησης,  με τις υπογραφές των βουλευτών.

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Προστασία Ολύμπου και ενδεχόμενα επενδυτικά σχέδια


Έχει περάσει αρκετός καιρός από τις εξαγγελίες του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την δημοσίευση του ΠΔ του Ολύμπου δίχως όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Παράλληλα υπάρχουν δημοσιεύματα και τοποθετήσεις για την «αξιοποίησή» του που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατασκευή ελικοδρομίου και οικισμού 3 – 4 καταφυγίων στο Οροπέδιο των Μουσών (2300 μ.), τη δημιουργία τελεφερίκ, από την πλευρά της Ελασσόνας και ενός ακόμα μικρού οικισμού, από την πλευρά του Λιτόχωρου, στους πρόποδες του βουνού.
Ο Όλυμπος αποτελεί έναν από τους σπάνιους και παγκόσμιας ακτινοβολίας προορισμούς , γιατί ξεχωρίζει για τη παρθένα και ανέγγιχτη φύση του και τον έντονα συμβολικό του χαρακτήρα.
Όταν το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας βάσει του νόμου 856/37, ο σκοπός ήταν «η διατήρηση στο διηνεκές του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, δηλαδή της άγριας χλωρίδας, της πανίδας και του φυσικού τοπίου, καθώς και των πολιτιστικών και άλλων αξιών της». Με ειδική νομοθεσία έχει απαγορευτεί κάθε είδους εκμετάλλευση στην ανατολική πλευρά του βουνού, που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα του δρυμού, σε έκταση περίπου 40.000 στρεμμάτων. Μία ευρύτερη περιοχή γύρω από τον πυρήνα χαρακτηρίστηκε “περιφερειακή ζώνη του δρυμού”, προκειμένου η διαχείριση και εκμετάλλευσή της να γίνεται έτσι, ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την προστασία του πυρήνα. Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο διατηρητέο οικοσύστημα της παγκόσμιας βιόσφαιρας και τον ενέταξε στο Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (Man & Biosphere). Η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις σημαντικές για την ορνιθοπανίδα περιοχές της Ευρώπης και επίσης έχει καταχωριστεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 ως ζώνη ειδικής προστασίας και τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος.
Από το 1985 ξεκίνησε η προσπάθεια για τη νομική κατοχύρωση και ζωνοποίηση του Εθνικού Δρυμού, με την εκπόνηση του πρώτου διαχειριστικού σχεδίου και την αναθεώρηση αυτού του 1996. Το 2002 συστάθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και το 2004 εκπονήθηκε η ειδική περιβαλλοντική μελέτη από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να έχουν επικυρωθεί από προεδρικό διάταγμα εδώ και πολλά χρόνια, η έκδοση όμως ενός τέτοιου ΠΔ τορπιλίζεται συνεχώς. Από το καλοκαίρι του 2015 αναμένουμε από το Υπουργείο σας, την ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να προχωρήσει το προσχέδιο του ΠΔ που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες σας. Τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου ανέφεραν μάλιστα ότι με το προσχέδιο ΠΔ προβλέπεται αύξηση της συνολικής έκτασης της Προστατευόμενης Περιοχής καθώς και η δημιουργία και οριοθέτηση 4 ζωνών διαχείρισης με κλιμακούμενο καθεστώς προστασίας καθώς και ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων άσκησης των διάφορων δραστηριοτήτων. Αυτό είναι σημαντικό καθώς θα δημιουργηθούν οι βάσεις για μια ελεγχόμενη Ζώνη Περιφερειακής Ανάπτυξης με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και όλα αυτά αφήνοντας ανέπαφους τους παρολύμπιους οικισμούς ενώ παράλληλα θα προωθηθούν τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα μέσα από την καθιέρωση σήματος- λογότυπου. Επισημαίνουμε εδώ ότι η έλλειψη επικαιροποίησης του χαρακτηρισμού και της οριοθέτησης των ορίων και ζωνών της προστατευόμενης περιοχής, καθώς και το σχετικό Διαχειριστικό Σχέδιο αποτελούν προϋποθέσεις για την παραμονή του Ολύμπου στο πρόγραμμα Man & Biosphere (ΜΑΒ) της UNESCO.
Οι σχετικές επενδυτικές προτάσεις βρίσκονται επομένως σε αντίθεση με τις πολύχρονες προσπάθειες για την προστασία και την ανάδειξη του Ολύμπου, τόσο από την τοπική κοινωνία όσο κι από την κεντρική κυβέρνηση.
Επειδή αν εφαρμοστούν τα σχέδια για ελικοδρόμιου, οικισμών και τελεφερίκ εντός της προστατευόμενης περιοχής θα συντελεστεί ένα μη αναστρέψιμο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό έγκλημα.
Επειδή δεν αποτελεί επιλογή «ανάπτυξης» η μείωση της έκταση της περιοχής απόλυτης προστασίας και η πρόβλεψη πληθώρας επιτρεπόμενων χρήσεων και επεμβάσεων.
Επειδή η ανάπτυξη και η «αξιοποίηση» της φύσης δεν έγκειται μόνο στα τουριστικά καταλύματα, στις ταβέρνες και στα τελεφερίκ.
Επειδή ο σεβασμός για το βουνό, λόγω της ιστορίας και του μύθου που το συνοδεύει, της βιοποικιλότητας και της ομορφιάς του, αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης.
Επειδή είναι εξέχουσας σημασίας η παραμονή του Ολύμπου στο πρόγραμμα Man & Biosphere (ΜΑΒ) της UNESCO.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
•        Σε ποια φάση βρίσκεται η επεξεργασία του ΠΔ του Ολύμπου, πότε θα ολοκληρωθεί και πότε θα υπογραφεί;
•        Ποιος ο σχεδιασμός του υπουργείου για την περιοχή του Ολύμπου σε σχέση με τα αναφερόμενα στον τύπο «επενδυτικά» σχέδια. Από ποιες διαδικασίες διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς έχουν προκύψει;
•        Ποιος ο είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός για τον Όλυμπο, αυτόν τον εμβληματικό τόπο παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά πόσο συμφωνεί με τους μακροχρόνιους σχεδιασμούς για την προστατευόμενες περιοχές (Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, χωροταξικός σχεδιασμός, κατευθύνσεις διαχείρισης περιοχών Natura κ.ά.);
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ιγγλέζη Κατερίνα

Βαγιωνάκη Ευαγγελία

Δημαράς Γιώργος

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Παπαδόπουλος Νίκος

Σηφάκης Ιωάννης

Σκουφά Ελισάβετ (Μπέττυ)

Σταματάκη Ελένη