Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΑΜΑΡΤΊΕΣ ΓΟΝΕΩΝ… ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ. (Νέα ΄Εκδοση) Βιβλιοκριτική από τον Γεώργιο Σ. Κανταρτζή

ΑΜΑΡΤΊΕΣ ΓΟΝΕΩΝ… ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ. (Νέα ΄Εκδοση) Βιβλιοκριτική από τον Γεώργιο Σ. Κανταρτζή

Του Γεωργίου Κανταρτζή


Μόλις κυκλοφόρησε ένα σπάνιο στο είδος του σύγγραμμα, που έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς η εφηβική και νεανική παραβατικότητα είχε κτυπήσει κόκκινο! Πρόκειται για το βιβλίο «ΑΜΑΡΤΊΕΣ ΓΟΝΕΩΝ… ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΜΑΤΙ. Συγγραφέας του είναι ο γνωστός δικηγόρος της πόλης μας κ. Δημήτρης Δημηνάς. Ο κ. Δημηνάς, τακτικά αρθρογραφεί σ’ όλες τις εφημερίδες της Κατερίνης, με βαθυστόχαστα ηθικοκοινωνικά θέματα, που σχολιάζουν την επικαιρότητα. ΄Ηταν ο εμπνευστής και δημιουργός της Σχολής Γονέων, που εδώ και δεκαετίες κάνει θαυμάσιο έργο ως τώρα, με άξιους συνεχιστές. 


Στο βιβλίο, μέσα σε 204 πυκνογραμμένες σελίδες, ο έμπειρος συγγραφέας, με γλαφυρό τρόπο σε στρωτή δημοτική γλώσσα, καταγράφει τις εμπειρίες του, ως Επιμελητής Ανηλίκων για μισό αιώνα, από την επισταμένη και συνεπή ενασχόλησή του με πολλές δεκάδες παραβατικών παιδιών, που έπεσαν θύματα βλαβερών και καταστρεπτικών έξεων και ουσιών.

Από την πληθώρα των περιστατικών, σταχυολογεί μόνο είκοσι τρία. Κάθε περίπτωση είναι και μια ιδιάζουσα παράβαση, που ούτε η πιο πλούσια φαντασία δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει τα «κατορθώματα» νέων ανθρώπων που η απειρία και απερισκεψία τα οδήγησε στο χείλος της καταστροφής.

Ο αναγνώστης, κυριολεκτικά σαγηνεμένος, αλλά και προβληματισμένος, εντρυφά σε κάθε σελίδα του βιβλίου. ΄Οσοι αρχίζουν να το διαβάζουν, δεν θα το αφήσουν ως ότου διαβάσουν και την τελευταία περίπτωση. Σε κάποια από τις παραβάσεις αυτές, ίσως, θα δείτε και μια δική σας περίπτωση ή κάποιου του περιβάλλοντός σας.

Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί από κάθε γονιό, γιατί θα είναι χρήσιμος σύμβουλός του στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών του. Ευχής έργο θα ήταν, μάλιστα, αν μπορούσε να γίνει βασικό μάθημα στα σχολεία, για προβληματισμό και παραδειγματισμό της νεολαίας.

Ο αναγνώστης μένει άναυδος με τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική οικογένεια και στα παιδιά μας. Το ευχάριστο είναι ότι, με τη βοήθεια και την αμέριστη συμπαράσταση του Επιμελητή Δημηνά, πολλά παιδιά, όχι όλα, ανάνηψαν και έγιναν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.

Η σύζυγός μου έμεινε τόσο ενθουσιασμένη από το περιεχόμενο του βιβλίου που το διάβασε μονορούφι. ΄Εγραψε το παρακάτω γράμμα στον κ. Δημηνά: «Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το βιβλίο σας και έμεινα κατενθουσιασμένη. Συγκινήθηκα, έκλαψα, πόνεσα. Τεράστια είναι η προσφορά σας για το πραγματικά θεάρεστο έργο σας. Η αγάπη, η φροντίδα και το πατρικό –όχι επαγγελματικό- ενδιαφέρον σας, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις είχε σημαντική επίδραση και καλά αποτελέσματα, «ο μισθός σας θα είναι πολύς εν ουρανοίς, διότι καθόσον εκάματε εις ένα τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων εις εμέ εκάματε».

Είναι τιμή και χρέος των Πιεριέων να προμηθευτούν το βιβλίο αυτό, όχι απλώς για να το αγοράσουν, αλλά να το διαβάσουν και οι ίδιοι και να το δωρίσουν σε όσους έχουν παιδιά.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ, Αβερώφ 4.

Γεώργιος Σ. Κανταρτζής