Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

«ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 «ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ  ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» «ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ  ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Συμβολικό αποκλεισμό δύο υποκαταστημάτων Τραπεζών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκαναν το πρωί οι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι και Διαμεσολαβητές- Μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις τακτικές του αθέμιτου ανταγωνισμού, των πιέσεων και των εκβιασμών, που αυτές ακολουθούν για την προώθηση των δικών τους ασφαλιστικών προϊόντων.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό στους πολίτες με συμβουλές για το πώς μπορούν να αντιδράσουν σε περίπτωση που πιεστούν από τραπεζικά στελέχη αλλά και για τα πλεονεκτήματα που έχει για τους ίδιους η συνεργασία με κάποιον Ασφαλιστικό Σύμβουλο ή Διαμεσολαβητή!

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ασφαλιστικών και Τραπεζικών Θεμάτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μετά από την υποβολή πολλών καταγγελιών και παραπόνων από πολίτες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Λάσκος «σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, τραπεζικοί υπάλληλοι, συχνά χωρίς να έχουν την Πιστοποίηση που απαιτεί ο νόμος για την παροχή ασφαλιστικών συμβουλών και την πώληση ασφαλιστηρίων συμβολαίων, πιέζουν ή ακόμη και εκβιάζουν τους πελάτες τους προκειμένου να προτιμήσουν τα προϊόντα που προσφέρουν οι Τράπεζες. Οι πρακτικές αυτές είναι αντιδεοντολογικές, παράνομες και απαράδεκτες, καθώς στρέφονται εναντίον της δουλειάς, που παρέχουν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλιστές, τους οποίους ουσιαστικά απειλούν με οικονομικό αφανισμό».

Την ολόθερμη υποστήριξη του ΕΕΘ στα αιτήματα τους είχε εκφράσει στην συνέντευξη Τύπου, που έδωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης μαζί με τα μέλη της Επιτροπής.

«Δεν τους υποστηρίζουμε για συντεχνιακούς λόγους. Τους υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο καθώς πιστεύουμε ότι ο κλάδος τους θα πρέπει να ζήσει και να αναπτυχθεί επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της Ιδιωτικής Οικονομίας αλλά και προς το συμφέρον της ελληνικής οικογένειας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που ασφαλίζεται. Αλλά και για να τονίσουμε ότι ως Επαγγελματίες είμαστε ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν οι Ασφαλιστές, που είναι συνεργάτες του κάθε επιχειρηματία με διάθεση καλής συνεργασίας σε αντίθεση με τις απρόσωπες σχέσεις που υπάρχουν με τις Τράπεζες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

Ο Πρόεδρος της Αρμόδιας Επιτροπής του ΕΕΘ Κώστας Λάσκος και τα μέλη Ματίνα Σιώχου, Δημ. Αναστασίου και Κυρ. Μερελής είχαν τονίσει μεταξύ άλλων ότι οι Τράπεζες, που διασώθηκαν με χρήματα του Ελληνικού Λαού εκμεταλλεύονται τη Δεσπόζουσα Θέση που έχουν στην καθημερινότητα του Έλληνα Πολίτη και να προσπαθούν να γίνουν αποκλειστικοί πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών! Πολλοί καταναλωτές που προσβλέπουν σε θετική στάση της Τράπεζας για την ρύθμιση άλλων υποθέσεων τους είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στις πιέσεις των Τραπεζών. Οι Τράπεζες ανακεφαλοποιήθηκαν δύο φορές για να εξυγιανθούν και να βοηθήσουν στην Ανάπτυξη της Οικονομίας! Όχι για να εξολοθρεύσουν άλλους κλάδους της Οικονομίας μας.

Κατά τα μέλη της Επιτροπής «δυστυχώς μεγάλη είναι και η ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδας που περιορίζεται σε κάποιες συστάσεις και τυπικές εγκυκλίους. Αξιώνουμε περισσότερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, καθώς αυτός είναι ο φορέας ελέγχου της λειτουργίας των Τραπεζών».

«Εμείς, ως εξειδικευμένοι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι και Διαμεσολαβητές τονίζουμε ότι το Ασφαλιστικό Προϊόν δεν είναι ένα απλό και τυποποιημένο προϊόν το οποίο μπορεί να το πουλά ο καθένας. Κανένας Τραπεζικός Υπάλληλος δεν μπορεί να αξιολογήσει τις πραγματικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες μίας υπόθεσης έτσι ώστε να προτείνει το κατάλληλο συμβόλαιο. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν είναι καν εξειδικευμένος ή διαπιστευμένος! Παράλληλα, κανείς Τραπεζικός Υπάλληλος δεν έχει γνώση της Ασφαλιστικής Αγοράς και το περιθώριο να επιλέξει το κατάλληλο προϊόν από όσα προσφέρει ο Ανταγωνισμός», τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής.

Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή του ΕΕΘ καλεί όλους τους καταναλωτές.

- Να αντιστέκονται στις πιέσεις των Τραπεζών.

- Να καταγγέλλουν τις απαράδεκτες πρακτικές όταν τις συναντούν.

- Να εμπιστεύονται τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους και Διαμεσολαβητές γιατί αυτό πραγματικά επιτάσσει το συμφέρον τους. Εμείς είμαστε οι προσωπικοί συνεργάτες τους, που γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή του 24ώρου να τους συνδράμουμε με τις γνώσεις και συμβουλές μας. Ιδίως όταν επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος.