Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Επανίδρυση ή απομόνωση; ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΤΣΙΡΚΟΥ


Σεβόμενος την τακτική της σημερινής ηγεσίας της παράταξής μας υπέρ της διαφάνειας και της εξυγίανσης δε θα μπορούσα να μην ενισχύσω το δημόσιο διάλογό μας για τις εξελίξεις στην Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας.

Σημαντικές παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες που όρισε η νέα διοικούσα επιτροπή και κυρίως το αφιλόξενο και απρόσωπο περιβάλλον που δημιουργούν σε πολλά μέλη σε συνδυασμό με το μηδενισμό της αυθόρμητης συμμετοχής τους μέχρι σήμερα. Όσοι γνωρίζουν τη δράση και το ποιόν μου, ξέρουν με πόσο μεράκι και ανιδιοτέλεια ασχολήθηκα τα τελευταία 10 χρόνια με την Παράταξή μας και ιδιαιτέρως με την ΟΝΝΕΔ. Για ακόμη μια φορά λοιπόν τα λόγια μου δεν εξυπηρετούν κανένα ατομικό συμφέρον, αλλά αποβλέπουν στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη της Οργάνωσής μας.


Καθώς ο μονόδρομος της παθητικής παρακολούθησης των εξελίξεων που ορίζονται αποκλειστικά από το κέντρο αποφάσεων των μελών της διοικούσας επιτροπής συνεχίζεται, εξακολουθώ να λυπάμαι που ως πρώην Πρόεδρος Νομαρχιακής Οργάνωσης δεν μπορώ να απαντήσω ο ίδιος σε μια σειρά ερωτημάτων των μελών μας και κυρίως να υποστηρίξω όσα (δεν;) γίνονται στην Οργάνωσή μας ερήμην των χιλιάδων μελών της. 
Ποιος ο σκοπός του νέου συνεδρίου που σχεδιάζεται και ποιος ο ρόλος των εκλεγμένων συνέδρων στο πρόσφατο συνέδριό μας (Απρίλιος 2016), τους οποίους συνεχάρη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε αυτό; Αυτά τα νέα παιδιά αναδείχθηκαν και εξελέγησαν μετά από τη μαζική συμμετοχή παλιών και νέων μελών στις διαδικασίες που εκκινήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και όχι μέσω αδιαφανών και απρόσωπων ηλεκτρονικών διαδικασιών, φέρνοντας παράλληλα πολλούς νέους στις κάλπες και στα κατά τόπους γραφεία, τα οποία στην πορεία ενίσχυσαν και τις διαδικασίες του κόμματος.
Ποια η ισχύς του Εθνικού Μητρώου ΟΝΝΕΔ, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα εκ νέου με απόφαση του τελευταίου Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη με πλήρη καταγραφή και επαναβεβαίωση των στοιχείων παλιών και νέων μελών και ποια τα δικαιώματά τους, εφόσον κληθέντες για δεύτερη φορά (!) μέσα σε έξι μήνες να συμμετέχουν στην ανάδειξη συνέδρων ή στο συνέδριο πρέπει να διαπιστευτούν ξανά στο πρωτάκουστο «Ηλεκτρονικό Σύστημα Ανάδειξης Συνέδρων»; 
Τι ρόλο θα έχουν οι Νομαρχιακές Οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ στο «συνέδριο επανίδρυσης»; Όπως διεμήνυσε η διοικούσα επιτροπή τα προσφάτως εκλεγμένα αυτά παιδιά δεν έχουν δικαίωμα ex officio συμμετοχής και έκθεσης των θέσεών τους και των καταστάσεων που ήδη αντιμετωπίζουν στις Οργανώσεις τους. Το γεγονός ότι όλοι οι εκλεγμένοι νέοι συμμετείχαν στις διαδικασίες ανάδειξης μελών των Νομαρχιακών Οργανώσεων του κόμματος και οι Πρόεδροι ΟΝΝΕΔ έλαβαν μέρος ως αναγνωρισμένοι ex officio σύνεδροι στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ, δημιουργεί ερωτήματα για τον τωρινό ανούσιο έως ζημιογόνο αποκλεισμό τους από τη διοικούσα επιτροπή!
Γιατί δεν έχει οριστεί εκ των προτέρων ένας ανώτατος αριθμός συνέδρων για το «συνέδριο επανίδρυσης»; Πρέπει για ακόμη μια φορά να εξασφαλίσουμε τα κουκιά, όπως μας συμφέρει; Ή πρέπει να «φυτέψουμε» όσους «συνέδρους» χρειαζόμαστε για να μετατρέψουμε τις διαδικασίες σε τυπικές και συνοπτικές;
Πως θα υπάρχει επαρκής έλεγχος του ηλεκτρονικού συστήματος ανάδειξης συνέδρων και πως κρίθηκε ως προτιμότερος και «καθαρότερος» τρόπος από την επανεγγραφή όλων των μελών, την τηλεφωνική επιβεβαίωση όλων των στοιχείων τους και τη φυσική παρουσία τους στις κάλπες, όπως και έγινε πριν το 10ο συνέδριο της Οργάνωσης τον περασμένο Απρίλιο;
Τέλος εύλογα αναρωτιέται κανείς αν είναι δυνατόν στο χρονοδιάγραμμα δράσεων ολόκληρης «επανίδρυσης» να μην ορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος ανάδειξης νέου Προέδρου της Οργάνωσης. Αν θα οριστούν οι σχετικές διαδικασίες από το νέο συνέδριο, δηλαδή από άγνωστο αριθμό μελών αγνώστου προελεύσεως, ή όχι. Αν ο Πρόεδρός μας θα ψηφιστεί πανηγυρικά και ξεκάθαρα από τη βάση της Οργάνωσης ή από ένα κλειστό και εύκολα ελεγχόμενο κομμάτι της...
Το έχουμε ξαναπεί ότι η ΟΝΝΕΔ πρέπει να λύσει τα όποια προβλήματα μόνη της, χωρίς καθοδηγητές και με διαφάνεια, καθώς είναι ένας ζωντανός οργανισμός, αλλά δυστυχώς μία φαινομενικά απλή έως πρόχειρη «νέα» αρχή απειλεί τις εξελίξεις. 

Ευθύμιος Τσίρκος 
Οικονομολόγος – μέλος ΣΟΕΛ
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης
Πρώην Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Πιερίας