Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά του ΚΕ.ΣΥ.Π. Πιερίας


Το ΚΕ.ΣΥ.Π. Πιερίας στεγάζεται από ιδρύσεώς του (2000), στο παράρτημα του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης. Η παραχώρησή του έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης και πληροί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνταν για την χρηματοδότησή του από τα κονδύλια του Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ., δηλαδή:




• βρίσκεται σε ισόγειο χώρο,
• έχει το απαιτούμενο εμβαδόν,
• παρέχει διασφαλισμένη πρόσβαση σε Α.Μ.Ε.Α. και
• βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Αυτή τη στιγμή το ΚΕ.ΣΥ.Π. αποτελεί τη μοναδική υποστηρικτική δομή στο νομό Πιερίας σε θέματα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού ειδικά μετά την κατάργηση των ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.

Η Συμβουλευτική & ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός απευθύνονται σε άτομα που βρίσκονται στο στάδιο εκπαιδευτικής επιλογής ή επαγγελματικής κατεύθυνσης. Ως εκ τούτου αφορούν κυρίως μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου.

Ωστόσο οι υπηρεσίες του ΚΕ.ΣΥ.Π. προσφέρονται επίσης σε μαθητές μικρότερων ή μεγαλύτερων τάξεων, σε φοιτητές, αλλά και σε άτομα που βρίσκονται στο στάδιο αναζήτησης καινούριων τομέων για την κατάρτισή τους και την περαιτέρω επαγγελματική τους ανάπτυξη, όπως και σ' αυτούς που λόγω ιδιαίτερων δυσκολιών και προβλημάτων ανήκουν σε ομάδες που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό.

Πρόσφατα η Δημοτική επιτροπή Παιδείας (Δ.Ε.Π.) του Δήμου Κατερίνης, ύστερα από αίτημα του Διευθυντή του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης, έφερε αιφνιδιαστικά το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση. Με τη μόνη διαφορά ότι «ξέχασε» να καλέσει τους εκπροσώπους του ΚΕ.ΣΥ.Π., προκειμένου να διατυπώσουν τη δική τους άποψη. Έτσι τα μέλη της Δ.Ε.Π. μη γνωρίζοντας τα πραγματικά δεδομένα, αποφάσισαν ομόφωνα να εισηγηθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τη μεταφορά του ΚΕ.ΣΥ.Π. σε άλλο χώρο, ο οποίος όμως δεν προσδιορίστηκε.

Θα πρέπει να αναφέρουμε μια σειρά από αποφάσεις της Διεύθυνσης Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων (Σ.Ε.Π.Ε.Δ.), που απαγορεύουν τη μετακίνηση, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μεταβολή στις δομές του ΚΕ.ΣΥ.Π. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα έγγραφα:

• 117758/Γ7 24.09.2009 ΣΕΠΕΔ
• 9948/05.102009 ΣΕΠΕΔ,
• 110721Γ7 11.09.2009 ΣΕΠΕΔ,
• 43482/Γ7 28.04.2005 ΣΕΠΕΔ

Στο παρελθόν αντίστοιχο αίτημα είχε απορριφθεί, επειδή προσέκρουε στις παραπάνω αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, που αναφέρονται στην αποκλειστική χρήση και λειτουργία των χώρων του ΚΕ.ΣΥ.Π.

Ο χώρος που στεγάζεται το ΚΕ.ΣΥ.Π. πληροί όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας, που τέθηκαν εξ αρχής και τυχόν μεταβολές (αλλαγή χρήσης, μετεγκατάσταση κτλ) θα επιφέρουν κυρώσεις από την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ.

Κυρίως όμως θα ακυρώσουν την προσπάθεια που ξεκίνησαν και άρχισαν να υλοποιούν οι Υπεύθυνοι του ΚΕ.ΣΥ.Π., σχετικά με την εφαρμογή του εγκεκριμένου και σταθμισμένου από το Υπουργείο Παιδείας Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου.

Μέσα σε 4 μόνο μήνες (από τον Ιανουάριο και μέχρι το τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς) εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της Πιερίας συμμετείχαν στην παραπάνω δράση. Τα πρώτα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, δικαιώνοντας τις επίπονες προσπάθειές των υπευθύνων του κέντρου, που αφορούσαν την οργάνωση και διαμόρφωση του χώρου του ΚΕ.ΣΥ.Π. και την αναζήτηση τεχνικού εξοπλισμού, θέτοντας τις βάσεις για επέκτασή της δράσης και στα επόμενα σχολικά έτη.

Συνεπώς, η οποιαδήποτε μεταφορά σε χώρους που διερευνούνται π.χ. 5ος όροφος Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ή κάποιο περιφερειακό σχολείο, που διαθέτουν αίθουσες λίγων τετραγωνικών μέτρων, δυσκολία πρόσβασης, μακριά από το κέντρο της πόλης, μη πρόσβαση ΑΜΕΑ, κλπ., θα εμποδίσουν στην πράξη την υλοποίηση αυτής της πιλοτικής εφαρμογής, που ενδεχομένως θα μπορούσε να επεκταθεί και στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας.

Εξάλλου στις πρόσφατες αλλαγές για τα Γυμνάσια, που ανακοινώθηκαν από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. προβλέπεται ότι οι υπεύθυνοι του κάθε ΚΕ.ΣΥ.Π., σε συνεννόηση με κάθε σχολική μονάδα θα προγραμματίσουν και θα υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ημέρας αφενός μια αναλυτική ενημέρωση για τις εναλλακτικές επιλογές εκπαίδευσης που προσφέρονται μετά το γυμνάσιο αφετέρου σχετικές βιωματικές δραστηριότητες για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης κάθε σχολικής μονάδας!

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 5ου Γυμνάσιο Κατερίνης δέχτηκε να παραχωρήσει 2 αίθουσες διδασκαλίας σε όμορο κτιριακό συγκρότημα, που επικοινωνεί εσωτερικά με την αυλή του σχολείου, στην Εστία Πιερίδων Μουσών. Το ισόγειο του κτιρίου αυτού ουσιαστικά χρησιμοποιείται ελάχιστα (εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων), ενώ θα μπορούσε να λύσει το πιθανό στεγαστικό πρόβλημα του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης.

Πιστεύουμε ότι εκτός από την παραπάνω, θα μπορούσαν να αναζητηθούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, ώστε να αποφευχθεί η εύκολή επιλογή της μεταφοράς του ΚΕ.ΣΥ.Π., που αποτελεί ένα στολίδι – όαση για την Πιερία και παρέχει τις υπηρεσίες του αδιάλειπτα επί 16 συναπτά έτη.

Καλούμε το Δήμο Κατερίνης να σεβαστεί επιτέλους το νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις και να φροντίσει να λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης κατασκευάζοντας (επιτέλους) νέα Γυμνάσια και Λύκεια και όχι με αλχημείες.

Ο Πρόεδρος
Βαρδακώστας Γεώργιος
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πιερίας
Ο Γενικός Γραμματέας
Αντωνίου Χρήστος