Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, Ολύμπια Εν Δίω


700 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από 6 χώρες, θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις των 26 σχολείων που εκπροσωπούν, συμμετέχοντας στα Ολύμπια Εν Δίω, που ξεκινούν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 29 του ίδιου μήνα.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καζταρίδης, η Οργανωτική Επιτροπή και εκπρόσωποι που στηρίζουν ενεργά το θεσμό, παρουσίασαν το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει εκτός από μαθητές γυμνασίου και μαθητές δημοτικού, αλλά και παραστάσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Και οι φετινές εκδηλώσεις (όπως άλλωστε γινόταν και στην Μακεδονία του Αρχέλαου) είναι αφιερωμένες στις 9 Μούσες των Πιερίων, μόνο που εκτός από το αρχαίο θέατρο του Δίου κάποιες από αυτές θα φιλοξενηθούν στο Αιγίνιο, τον Κολινδρό και το Λιτόχωρο. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, αλλά και του Μακεδονίας-Θράκης, ενώ συνδιοργανωτές είναι οι δύο εκ των τριών δήμων της Πιερίας, Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού.

«Το αποτέλεσμα των προηγούμενων ετών μας δικαίωσε» ανέφερε στη σύντομη τοποθέτησή του ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωάννης Καζταρίδης, υπογραμμίζοντας πως πλέον τα Ολύμπια Εν Δίω είναι ένας θεσμός, ο οποίος αναπαριστά με σοβαρότητα τους αγώνες δράματος που είχε καθιερώσει ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αρχέλαος στην Ιερή πόλη των Μακεδόνων.

«Ο θεσμός στηρίζεται στους εθελοντές και τους χορηγούς του, οι οποίοι καταθέτουν το “είναι”» τους, ανέφερε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθανάσιος Μπίντας, εκτιμώντας πως «ο θεσμός θεριεύει κάθε χρόνο, σε σημείο που μερικές φορές να αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος», ενώ κάλεσε εκτός από τους μαθητές, να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις και οι πολλοί φίλου του θεάτρου της Πιερίας. Ο κ. Μπίντας, έκανε ειδική αναφορά στον μεγάλο χορηγό (και) των φετινών εκδηλώσεων την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», που «χωρίς τη δική της χορηγία, δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει ο θεσμός έτσι όπως θα θέλαμε». Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, στάθηκε ιδιαίτερα και στην σημαντική βοήθεια του «συνδιοργανωτή Δήμου Δίου Ολύμπου», ο οποίος γρήγορα αντιλήφθηκε το μέγεθος και τα πολλαπλά οφέλη του θεσμού για την περιοχή μας. Όσον αφορά τον έπαινο «Ολύμπιον Γέρας», φέτος έχει αποφασίσει να απονείμει η επιτροπή στην μεγάλη τραγωδό Λυδία Κονιόρδου

Συνοδοιπόροι στα Ολύμπια Εν Δίω είναι και η Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και όπως ανέφερε ο Περιφερειακός Σϋμβουλος Στέφανος Μπιτόπουλος, θα συνεχίσει να είναι, αφού από την πρώτη χρονιά η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, εκτίμησε τη σημασία ενός θεσμού που προβάλει όλα τα θετικά της Πιερίας.

«Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε το θεσμό, όχι μόνο επειδή ένα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων γίνεται στο δήμο μας, αλλά γιατί αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Και τό πόσο σημαντικός είναι, το διαπίστωσα όταν βρέθηκα στην Ισπανία φιλοξενούμενος του ελληνιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Ναβάρο, τον οποίον θα ανακηρύξουμε και επίτιμο δημότη μας», είπε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αθανάσιος Καλαϊτζής

Για την καλή συνεργασία ανάμεσα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μίλησε η εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας Μαργαρίτα Αμανατίδου, η οποία ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή, που φέτος στο πρόγραμμα του θεσμού, συμπεριέλαβε και αξιόλογες παραστάσεις μαθητών του δημοτικού.

Στους εθελοντές-μαθητές, αναφέρθηκε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Μιχαήλ Φαργκάνης, τονίζοντας ότι ήδη μαθητές σχολείων της νότιας Πιερίας, ξεκίνησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την προετοιμασία του θεσμού.

«Η στήριξη στα Ολύμπια Εν Δίω ήταν μια δέσμευση για την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», είπε η υπεύθυνη τύπου και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας Ειρήνη Ζαβρίδου, συμπληρώνοντας ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για την Αιγαίου Α.Ε. να αποτελεί το μεγάλο χορηγό του συγκεκριμένου θεσμού.

Το πρόγραμμα δεν προέκυψε τυχαία ή με ελαφρά την καρδία, αλλά μέσα από μια επίπονη προσπάθεια που διήρκησε μήνες, ανέφερε η υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της Δευτεροβάθμιας Μυράντα Παππά. Η κ. Παππά, ευχαρίστησε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεσμού, σκηνοθέτη Γιώργο Φουρνιάδη, σημειώνοντας ότι οι παραστάσεις επιλέχθηκαν ανάμεσα από 334 αιτήσεις συμμετοχής σχολείων από όλον τον κόσμο. Φέτος συμμετέχουν σχολεία από τη Ρωσία, την Πολωνία, το Ιράν, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και βέβαια από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, είπε η κ. Παππά, οτι οι φετινές εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τρία σημαντικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.


Το πρόγραμμα

Τα «Ολύμπια Εν Δίω» φέτος, ξεκινούν το Σάββατο το απόγευμα στις 6 με τον «Ορφικό Δρόμο», όπου εκατοντάδες δρομείς, θα διανύσουν μια απόσταση 6 χιλιομέτρων από της Πηγές του Ορφέα, για να καταλήξουν στο αρχαίο θέατρο Δίου, όπου θα δαφνοστεφανωθούν και θα πάρουν (αντί μεταλλίου) τον «Εριούνιο Λίθο» του Ορφέα, που σύμφωνα με την αρχαιότητα ήταν «πολυωφέλιμος» για εκείνον που τον είχε φυλαχτό.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται την ίδια μέρα στο αρχαίο θέατρο Δίου με:

-Χοροθέατρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Μακεδονίας – Θράκης «Εσαεί εν Ροή» (σύγχρονος χορός με στοιχεία νοηματικής γλώσσας)

-Χορευτικά Δρώμενα από το Τμήμα Χορού της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος

-Καλλιτεχνική επίδειξη Παγκρατίου Αθλήματος με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος

Μίκη Θεοδωράκη «Του νεκρού αδελφού» Μουσικοθεατρική σκηνή του Λυκείου Λιτοχώρου Χορωδία και ορχήστρα του Ιδρύματος Σακελαρίδη Σολίστ Βασίλης Λέκκας

Κυριακή 18/9 (Αρχαίο Θέατρο Δίου)

-Ευριπίδη «Κύκλωψ» Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας Αττικής (11 πμ)

-Herzen University St. Petersburg «The breath of Moiras» (7:30 μμ)


Δευτέρα 19/9

-Αισχύλου «Ευμενίδες» 7ο Γυμνάσιο & 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας (9:30 πμ)

-Ευριπίδη «Μήδεια» Fanoos Art School Τεχεράνη- Ιράν (11:00 π.μ.)

-Παράλληλη Δράση: Θεατρικό Εργαστήρι «Θεατροπαιχνιδίσματα» Ε. Τριβιζά- «Το όνειρο του σκιάχτρου» (7:30 μμ) Ανοιχτό Θέατρο Πάρκο Λιτοχώρου


Τρίτη 20/9

-Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» 8ο Γυμνάσιο Βόλου (09:30 π.μ.)

-«Perfect Human» Saba Shool Ιράν- Τεχεράνη (11:00 π.μ)

Τετάρτη 21/09

-Ευριπίδη «Ρήσος» Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκη (9:30 π.μ.)

-«Good and Evil» University of Baku- “Ministry of Youth and Sports” Αζερμπαϊτζάν (11:00 π.μ.)

-Παράλληλη Δράση: Δ.Σ. Πλαταμώνα «Λυσιστράτη» Ανοιχτό Θέατρο Πάρκο Λιτοχώρου (7:30 μμ)


Πέμπτη 22/09

-Αποσπάσματα της αρχαίας Ελληνικής Δραματουργίας «Αντιγόνη» 1ο ΓΕΛ Βασιλικών Θεσσαλονίκης (9:30 π.μ.)

-«Orpheus» Magapar School Πολωνία (11:00 π.μ)

-Παράλληλες εκδηλώσεις: «Στα νερά της Μεσόγειος» Αποσπάσματα από Τρωάδες- Φοίνισσες και Ηλέκτρα. 2ο ΓΕΛ Περιστερίου Αττικής. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ΓΕΛ Κονταριώτισσας


Παρασκευή 23/09

-Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» Θεατρική Ομάδα, ομάδα «Θέατρο». Μαθητές και φοιτητές Βούλας Αττικής (09:30 π.μ.)

-«Meeting of Spring» Masleniza College of Tourism St. Petersburg Ρωσία (11:00 π.μ.)

-Παράλληλες εκδηλώσεις: Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» 13ο Δ.Σ. Λάρισας Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Λιτοχώρου (09:30 π.μ.)


Σάββατο 24/9

-Παράλληλες εκδηλώσεις: «Ένα πουκάμισο αδειανό» Παράσταση σωματικού θεάτρου και αφήγησης 1ο Γυμνάσιο-1ο ΓΕΛ Κατερίνης Ανοιχτό θέατρο Αιγινίου (7:30 μ..μ.)

Δευτέρα 26/09

-Αριστοφάνη «Νεφέλες» Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Ηράκλειο Κρήτης (9:30 πμ)

-«Music performance with traditional instruments» Gorlu IMKB School of Science Τουρκία (10:30 π.μ.)

-Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες» 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης (11:00 π.μ.)


Τρίτη 27/09

-Ευριπίδη «Τρωάδες» Λύκειο Βροντάδων Χίου (9:30 π.μ.)

-Αριστοφάνη «Όρνιθες» 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών (11:00 π.μ)


Τετάρτη 28/09


-Αισχύλου «Ικέτιδες» Γυμνάσιο Παξών (9:30 π.μ.)

-Αριστοφάνη «Όρνιθες» Γυμνάσιο Παλαιάς Πεντέλης Αττικής (11:00 π.μ.)

-«Ένα πουκάμισο αδειανό» Παράσταση σωματικού θεάτρου και αφήγησης 1ο Γυμνάσιο-1ο ΓΕΛ Κατερίνης (7:30 μ.μ.)


Πέμπτη 29/09

-Μπρέχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία» 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας (9:30 πμ)

-Σκούρτη «Κομμέντια ή οι πανουργίες του Μπερτόλδου» 4ο ΓΕΛ Σερρών (11:00 πμ)