Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Έξι διευκρινίσεις για την υλοποίηση του αντικειμένου της κολύμβησης

Έξι διευκρινίσεις για την υλοποίηση του αντικειμένου της κολύμβησης
“Οι μαθητές των σχολείων που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 1.200 μέτρων από τα κολυμβητήρια δύνανται να μετακινούνται χωρίς μεταφορικό μέσο”

Έξι διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα Κολύμβησης απέστειλε στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από σχετικά ερωτήματα στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο:


1) Οι Ομάδες Φυσικής Αγωγής αναλαμβάνουν την οργάνωση, προγραμματισμό, εποπτεία και αξιολόγηση της υλοποίησης του αντικείμενου της Κολύμβησης.Επιπρόσθετα, καθορίζουν το ωράριο των μονίμων καθηγητών ΠΕ 11 και των προσληφθέντων Πτυχιούχων Φυσικής αγωγής που θα διδάξουν το αντικείμενο της Κολύμβησης στο/α επιλεγμένα κολυμβητήριο/α της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης .

2) Σύμφωνα με την αρ. 24001/2013 ΚΥΑ που αφορά «Μεταφορά μαθητών Δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες», οι μαθητές των σχολείων που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 1.200 μέτρων από τα κολυμβητήρια δύνανται να μετακινούνται χωρίς μεταφορικό μέσο.

3) Κάθε τμήμα θα συνοδεύεται από τον Εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής. Δύναται να συνοδεύσει το τμήμα και δεύτερος Εκπαιδευτικός με απόφαση του Διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων .

4) Ο/Οι συνοδός/οι θα είναι υπεύθυνος/οι για τη συνοδεία και την εποπτεία των μαθητών/τριών μέσα στα αποδυτήρια. Ο Εκπαιδευτικός ΠΕ11 θα είναι παρών επιβλέποντας τα μαθήματα κολύμβησης. Στην ομάδα διδασκόντων του αντικειμένου της κολύμβησης, έχει προβλεφθεί η παρουσία εκπαιδευτικού αντιθέτου φύλου.

5) Όσον αφορά στο κόστος εξοπλισμού για τη συμμετοχή στο μάθημα, οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό που διαθέτουν (κάθε είδους μαγιό, μπουρνούζι η πετσέτα, σαγιονάρες, σκουφάκι). Σε περίπτωση αδυναμίας του μαθητή/τριας να έχει σκουφάκι, το κολυμβητήριο δύναται να το παρέχει.

6) Σας υπενθυμίζουμε, ότι το αντικείμενο της κολύμβησης εντάσσεται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και ως εκ τούτου η μετακίνηση από και προς το κολυμβητήριο καθώς και η συμμετοχή στη διδασκαλία του αντικείμενου της κολύμβησης δεν επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τους γονείς- κηδεμόνες των μαθητών/τριών.


Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι οι σχολικές μονάδες της χώρας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την υλοποίηση του αντικειμένου της κολύμβησης, μπορούν να απευθύνονται στις Ομάδες Φυσικής Αγωγής των Διευθύνσεων τους οι οποίες ανάλογα με τις διαθέσιμες διαδρομές των κολυμβητηρίων θα καταρτίζουν και το οριστικό πρόγραμμα. (ημέρες, ώρες, τρίμηνα).