Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Απόστολος Δικτυόπουλος

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ  Απόστολος Δικτυόπουλος
Απόστολος Α. Δικτυόπουλος
Συνέντευξη του Γ.Σ.Κανταρτζή

Ο Απόστολος Δικτυόπουλος (Paul Dictos) γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1943 από γονείς θεοσεβείς, με υψηλές χριστιανικές αρετές. Ο πατέρας του, ο Αριστοτέλης, ήταν ιεροκήρυκας.

Μετά τη στοιχειώδη εκπαίδευση του στην Κατερίνη, φοίτησε στο γνωστό Κολέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ, που εδρεύει στo Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Το κολέγιο ιδρύθηκε από αμερικάνους ιεραπόστολους το 1886 στη Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας και το 1924 μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος.

Το 1967 μετανάστευσε στις Η.ΠΑ. Τα πρώτα χρόνια προσαρμογής στη νέα πατρίδα του ήταν δύσκολα. Παντρεύτηκε τη Στέλλα το 1967 και απέκτησαν τρία παιδιά. ΄Εχουν και οκτώ εγγόνια. Για να τον γνωρίσουμε καλύτερα μεταφράσαμε και μεταφέρουμε μερικά μόνο τμήματα της μακροσκελούς συνέντευξης που έδωσε στα ΜΜΕ της περιοχής Fresno Καλιφόρνιας.



ΕΡΩΤ.:  Πώς εκλεχτήκατε στο σημαντικό αξίωμα του Assessor-Recorder* του Νομού Φρέσνο της Καλιφόρνιας.

 Το 2010 οι υποστηρικτές μου μ’ ενθάρρυναν να διεκδικήσω την κενή θέση του Assessor-Recorder. Τον Νοέμβριο του 2010 εκλέχτηκα με 82.000 ψήφους. Είναι αξιοσημείωτο ότι είμαι ο πρώτος έλληνας μετανάστης που εξελέγη σ’ αυτό το αξίωμα. Μάλιστα από το 1856 είμαι και ο πρώτος αλλοδαπός που εκλέχτηκε σ’ αυτή τη θέση!

ΕΡΩΤ.: Τι θα λέγατε για τις ευκαιρίες που κάποιος μετανάστης έχει στις ΗΠΑ, ώστε να κατακτήσει αυτό το υψηλό αξίωμα.

 Το Αμερικάνικο ΄Ονειρο έχει ως θεμέλιο τα ιδεώδη, τα ιδανικά της ελευθερίας, που περικλείει ευκαιρίες για ευημερία και επιτυχία, που κατακτώνται, όμως, με συνέπεια και σκληρή δουλειά. Η Αμερική προσφέρει στον καθένα ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη, ανάλογα με τις ικανότητες ή τα επιτεύγματα του καθένα, άσχετα από την κοινωνική του τάξη ή το οικογενειακό του όνομα.

΄Ηρθα στο Fresno σε ηλικία είκοσι τριών. Τα αγγλικά μου ήταν φτωχά και με είκοσι δύο δολάρια στην τσέπη μου. Στην αρχή ζούσα σε φτωχογειτονιές του Φρέσνο. Εργάστηκα ως κηπουρός και πήγαινα σχολείο με χρήματα, που πήρα ως δάνειο και η σύζυγος μου πουλούσε προϊόντα Avon. Αγαπώ την Αμερική και το Φρέσνο είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Ζω εδώ για σαράντα εννέα χρόνια και η ζωή αποδεικνύει ότι το Αμερικάνικο όνειρο είναι πραγματικότητα!


ΕΡΩΤ.: Για ποιο λόγο ήρθατε στις ΗΠΑ;

 Ο αείμνηστος πατέρας μου, χειροτονημένος ιεροκήρυκας, έφυγε από την Τουρκία εξαιτίας των θηριωδιών των Τούρκων στη Μ. Ασία. ΄Ηρθε στο Φρέσνο το 1910, όπου στην αρχή εργάστηκε ως αγρότης στα χωράφια. Απέκτησε την αμερικάνικη υπηκοότητα. Σπούδασε θεολογία. Το 1930 η εκκλησία του τον έστειλε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει εκεί τον Κύριο. Όταν συνταξιοδοτήθηκε μετέφερε όλην την οικογένειά του πίσω στο Φρέσνο, που τόσο αγαπούσε, γιατί έμοιαζε με το χωριό του στην Τουρκία.

* Η θέση, το αξίωμα του Assessor-Recorder είναι: 1)Αξιολογητής Κτηματολογίου 2) Ληξίαρχος 3) Υποθηκοφύλακας. Υπεύθυνος για αντικειμενικές αξίες του νομού που απαριθμεί 1.100.000 κάτοικους και έχει πάνω από 360,000 ακίνητα και συνολικό εμβαδόν 17.000.000 στρέμματα. Το γραφείο του απασχολεί 130 υπαλλήλους.


Γ.Σ.Κανταρτζής