Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Εκλογές Ε.Λ.Μ.Ε... ακούει κανείς;

Εκλογές Ε.Λ.Μ.Ε... ακούει κανείς;
Συνάδελφε,

Στις 20 του Δεκέμβρη εκλέγουμε το νέο Δ.Σ. για την ΕΛΜΕ Πιερίας. Μια βδομάδα πριν τις εκλογές και δεν κινείται φύλλο.
Μετά τον απίστευτη λασπομαχία και το έντονο πολωτικό κλίμα, που προηγήθηκε στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, τώρα … σιωπή.

Η μάχη για μια θέση στο νέο ΠΥΣΔΕ, που θα κάνει και τις κρίσεις των επόμενων Διευθυντών, έδωσε τη θέση της στην απόλυτη αδιαφορία για τις εκλογές της Ε.Λ.Μ.Ε.

Αναρωτήθηκες γιατί; Κι όμως υπάρχει εξήγηση.

Οι κομματικές παρατάξεις, σ’ αυτές τις εκλογές, απευθύνονται στο κομματικό τους ακροατήριο, δηλαδή σ’ αυτούς, που ψηφίζουν πάντα στις εκλογές για την Ε.Λ.Μ.Ε. ή για τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε. ανεξάρτητα από το αν η συνδρομή είναι 32 € ή 40 € ή 50 €. Και φυσικά ψηφίζουν πάντα το ίδιο και νυν και αεί.

Οποιαδήποτε αύξηση στο εκλογικό σώμα θα «χαλάσει» τα ποσοστά. Κι άντε μετά ν’ απολογηθείς στο κόμμα. Έτσι είναι προτιμότερο γι’ αυτούς να μην έρθεις να ψηφίσεις.

Άλλωστε τι είναι ο άνθρωπος; Ένα τίποτα. Έτσι κι η Ε.Λ.Μ.Ε. Είναι ένα τίποτα και τίποτα θα παραμείνει, αν το επιτρέψουμε. Ο έλεγχος του σωματείου θα παραμείνει σ’ αυτούς που κατάφεραν οι Γενικές Συνελεύσεις να γίνονται με 15 άτομα. Οι αποφάσεις θα συνεχίσουν να παίρνονται από λίγους.

Αξίζει άραγε να θυσιάσεις 32 €, για έρθεις να ψηφίσεις;

Φρόντισαν αυτοί να μην αξίζει. Σου το είπαν με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Αδιαφόρησαν για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Πιάστηκαν ακόμα και στα χέρια, για να σε πείσουν ότι δεν πρέπει να ξαναπατήσεις.

Προσπάθησαν να κρατήσουν ψηλά τη συνδρομή.

Σε βομβάρδισαν με ανόητα ψηφίσματα για τους Κούρδους αγωνιστές.

Αδιαφόρησαν για τα προβλήματά σου.

Ασχολούνται με τα πάντα, εκτός από τα εκπαιδευτικά θέματα.

Σου είπαν ότι η μόνη απεργία που μπορείς να κάνεις, είναι μια 24ωρη κάπου κάπου, για να ξεκουράζεσαι ή να συμμετέχεις στις μοναχικές πορείες των 20 ατόμων.

Χρησιμοποιούν τη λέξη «Κίνημα» για να περιγράψουν κάτι που δεν υπάρχει. Το «Κίνημα» διεκδικεί, εσύ όχι. Μην μπερδεύεσαι. Δεν υπάρχει κανένα «Κίνημα». Αν εσύ δεν συμμετέχεις, τίποτα δεν θ’ αλλάξει. Αν εσύ δεν προσπαθήσεις, τίποτα ποτέ δεν θα κερδίσεις.

Μην ξεχνάς.

- Δεν έχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

- Το διδακτικό και το εργασιακό σου ωράριο αυξήθηκαν.

- Οι αποδοχές σου μειώθηκαν. Τα δώρα καταργήθηκαν.

- Οι φόροι αυξήθηκαν.

- Τα παιδιά σου έγιναν τεκμήριο.

- Πηγαίνεις μέχρι και σε 5 σχολεία για να συμπληρώσεις το διδακτικό σου ωράριο.

- Δεν σε ρωτάνε. Δεν σε υπολογίζουν. Δεν σε φοβούνται.

Τους υπεύθυνους τους ξέρεις. Είναι όλοι αυτοί, που φροντίζουν να μην ψηφίσεις.

Θέλεις τα χαμένα σου δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας; Συμμετέχεις μαζί με όλους εμάς στη δικαστική τους διεκδίκηση και έχεις κάποια ελπίδα να τα πάρεις πίσω.

Θέλεις αναγνώριση της προϋπηρεσίας σου για τα χρόνια, που δούλεψες σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών ή σχολές πληροφορικής; Έλα μαζί μας, να εφαρμόσουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και να το διεκδικήσουμε στις δικαστικές αίθουσες.

Τα 32 €, που θα «γλιτώσεις», αν δεν ψηφίσεις, είναι η χειρότερη επένδυση, που μπορείς να κάνεις. Μπορεί να πάρεις ένα ζευγάρι φτηνά παπούτσια, θα το πληρώσεις όμως ακριβά.

Αν απαξιώσεις κι άλλο το ήδη απαξιωμένο σωματείο, τελικά μόνο εσύ θα χάσεις.

Ποιος κερδίζει;

Μόνο τα βουλευτικά γραφεία. Αυτά που σε καθοδηγούν τηλεφωνικά στην ψήφο σου, προκειμένου να ελέγξουν κάθε σωματείο ή σύλλογο. Γιατί όταν θα έχεις ανάγκη, η αποδυναμωμένη Ε.Λ.Μ.Ε. δεν θα μπορεί να σε βοηθήσει. Και τότε πού θα προστρέξεις; Στους σωτήρες του έθνους, πού αλλού; Σ’ αυτούς που σε «βοήθησαν» τόσες φορές στο παρελθόν.

Αν χρειαστείς αίμα, η Ε.Λ.Μ.Ε. δεν θα έχει, αφού θα επιστρέψουμε στην κατάσταση, που επικρατούσε 2 χρόνια πριν.

Πρόβλημα υγείας; Σοβαρή οικονομική ανέχεια; Η Ε.Λ.Μ.Ε. δεν θα μπορεί να βοηθήσει, αφού για να εξοικονομήσεις 32 €, τα ταμεία της θα είναι άδεια.

Το κοινωνικό φροντιστήριο θα σταματήσει να λειτουργεί, αφού ο «φασίστας», που δίδασκε εκεί, κουράστηκε να τον βρίζουν όλοι.

Ξέρεις ότι το ταμείο της Ε.Λ.Μ.Ε., παρά τη μειωμένη συνδρομή σε σχέση με το παρελθόν και παρά τη μειωμένη προσέλευση στις εκλογές έχει τα τελευταία 4 χρόνια αύξηση 5.000 %!! Πώς έγινε αυτό; Πολύ απλά, χωρίς σπατάλες και περιττά έξοδα.

Ξέρεις ότι με την κάρτα, της Ο.Λ.Μ.Ε. που θα πάρεις την ημέρα των εκλογών, δικαιούσαι εκπτώσεις και προνόμια σε 70 επιχειρήσεις στο Νομό Πιερίας; Καταλαβαίνεις ότι με τον τρόπο αυτό παίρνεις πίσω όχι μόνο τη συνδρομή των 2 ετών, αλλά και ένα μέρος από το χαμένο σου εισόδημα;

Και ξέρεις ποιοι φρόντισαν γι’ αυτό; Αυτοί, που βρίζουν όλοι. Η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών. Ναι, η δική μας η ομάδα ήταν αυτή που υλοποίησε μόνη της το 2014 την κάρτα του εκπαιδευτικού. Και τότε, όπως και σήμερα έπεσαν όλοι να μας φάνε.

Αν αγοράζεις το ψωμί, το κρέας και ένα σωρό άλλα προϊόντα με έκπτωση, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις ούτε μία ώρα απεργία, πώς θα σε ξεσηκώνουν κάθε φορά οι επαγγελματίες συνδικαλιστές; Πώς θα σε κατεβάζουν στο δρόμο με τα πανό και τις σημαιούλες;

Γιατί οτιδήποτε μπορεί να φέρει τους εκπαιδευτικούς πιο κοντά στο σωματείο, θα πρέπει να το πολεμήσουν, να το απομονώσουν. Πρέπει με νύχια και με δόντια ο έλεγχος της Ε.Λ.Μ.Ε. να παραμείνει στις κομματικές παρατάξεις.

Συνάδελφε, «το σωματείο δεν πρέπει να έχει πολλά μέλη, γιατί αλλιώς πώς θα παίρνουμε αποφάσεις, αν αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος;».

Ποιος το είπε αυτό; Γνωστή επαγγελματίας συνδικαλίστρια και μονίμως υποψήφια Διευθύντρια, πριν από 2 χρόνια.

Είπες τίποτα; Γλώσσα λανθάνουσα, κόκκαλα τσακίζει.

Αντί να λαμβάνουμε υπόψη την άποψη των πολλών, αντί να δούμε πώς θ’ αποφασίζουν όσο γίνεται περισσότεροι, ας προσπαθήσουμε να γίνουμε λιγότεροι. Για να μας ελέγχουν πιο εύκολα.

Μας είπαν φασίστες, επειδή θέλουμε ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε να διαλέγεις ανάμεσα σε πρόσωπα και όχι ανάμεσα σε κόμματα!

Μας κατηγόρησαν ότι λέμε ναι στον διάλογο!

Μας χαρακτήρισαν απεργοσπάστες, επειδή λέμε όχι στις ανόητες 24ωρες απεργίες. Ωστόσο δεν τόλμησαν να υπερψηφίσουν την πρόταση μας για απεργία μέσα στις εξετάσεις, την οποία προτείναμε, παρά το ότι τα δικά μας τα παιδιά ήταν μαθητές Γ΄ λυκείου και υποψήφιοι.

Υποτίθεται ότι είμαστε «λαγοί» της κυβέρνησης. Ποιας κυβέρνησης όμως; Ξεχνούν ότι είμαστε οι μόνοι, που δεν στηρίξαμε καμία κυβέρνηση, ούτε την τωρινή ούτε τις προηγούμενες.

Ναι, είμαστε και εμείς πολιτικά όντα. Κάτι ψηφίζουμε όταν έρχεται η ώρα των βουλευτικών εκλογών. Όμως δεν ψηφίζουμε υποχρεωτικά όλοι το ίδιο ούτε και πάντα το ίδιο.

Αξιολόγηση. Πώς το γράφεις; Α-ξ-ι-ο-λ-ό-γ-η-σ-η

Κακιά λέξη. Μόλις την ακούν οι επαγγελματίες συνδικαλιστές βγάζουν σπυράκια. Γυρνούσαν τότε στα σχολεία για να σε πείσουν να μη συμμετέχεις. Τώρα ψάχνουν να βρουν τρόπο να κάνουν την κωλοτούμπα. Μόνο που τώρα είναι αργά. Λέγοντας όχι σε όλα, άφησαν την Πολιτεία να την υλοποιήσει εν λευκώ.

Μας θεωρούν επικίνδυνους και εκπροσώπους του κατεστημένου! Ποιοι; Αυτοί, που δεν θέλουν ν’ αλλάξει ποτέ και τίποτα.

Αν και συ δεν θέλεις ν’ αλλάξει απολύτως τίποτα, έχεις πολλές επιλογές. Μπορείς να διαλέξεις στην τύχη μια από τις κομματικές παρατάξεις με τις πάγιες θέσεις, που υπαγορεύονται από τ’ αφεντικά τους στην Αθήνα.

Αν πάλι θέλεις να πάμε ένα βήμα προς τα μπρος, μία μόνο επιλογή έχεις.

Το ενιαίο, ακομμάτιστο ψηφοδέλτιο της μόνης πραγματικά αδέσμευτης και ανεξάρτητης παράταξης της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών.

Συνάδελφε, μη μπερδεύεσαι. Δεν είναι βουλευτικές εκλογές. Είναι οι εκλογές για την Ε.Λ.Μ.Ε. Και σ’ αυτές τις εκλογές δεν θέλουμε κηδεμόνες. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να σκεφτόμαστε και πώς να διεκδικούμε. Οι θέσεις και οι ιδέες μας είναι αποκλειστικά δικές μας. Δικά μας και είναι και τα λάθη μας.

Σε περιμένουμε, να ενταχθείς στη μεγάλη μας ομάδα. Βοήθησε κι εσύ, αν θέλεις να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια, που ξεκινήσαμε. Εμείς πάμε μπροστά. Όποιος δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει, ας μείνει πίσω.


Γιώργος Βαρδακώστας 
Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών
Ενιαίο ακομμάτιστο ψηφοδέλτιο